Ne-am interesat pentru dumneavoastră - Ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor

Distribuie pe:

La secțiunea Transparență Decizională, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a fost postat, recent, un proiect de Hotărâre privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor. Prin intermediul acestei măsuri se dorește acoperirea costurilor administrative aferente întocmirii și menținerii registrului genealogic, precum și costurile aferente testelor pentru determinarea calității genetice sau a randamentului genetic al șeptelului.

Ajutoarele de stat sunt furnizate sub formă de servicii subvenționate microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și mijlocii, respectiv, întreprinderilor individuale și familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care dețin atestat de producător, după caz, precum și persoanelor juridice care își desfășoară activitatea în domeniul producției de produse agricole.

Pe cap de animal/an, pentru întocmirea și menținerea registrelor genealogice, ajutorul de stat acordat este de maximum: 60 lei pentru rasele de animale din speciile taurine, bubaline și ecvine; 35 lei pentru rasele de animale din speciile ovine, caprine; 100 lei pentru porcine. Suma se  asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru anul 2023. Intensitatea ajutorului de stat pentru efectuarea serviciilor menționate este: de până la 100% din costurile administrative aferente întocmirii și menținerii registrelor genealogice; de până la 70% din costurile aferente testelor efectuate de terți sau în numele unor terți pentru determinarea calității genetice sau a randamentului genetic al șeptelului.

Pentru testele efectuate de terți sau în numele unor terți pentru determinarea calității genetice sau a randamentului genetic al șeptelului, pe cap de animal/an se acordă maximum: 140 lei, în cazul testării performanțelor producției de lapte, și 60 lei, în cazul testării performanțelor producției de carne, pentru rasele de animale din speciile taurine și bubaline; 35 lei, în cazul testării performanțelor producției de lapte, 35 lei, în cazul testării performanțelor producției de carne, 30 lei, în cazul testării performanțelor producției de lână, pentru rasele cu lână fină, și 36 lei, în cazul testării performanțelor producției de pielicele, pentru rasele de animale din speciile ovine și caprine.

Cererile inițiale anuale de solicitare a ajutoarelor de stat completate de către solicitanți, avizate de către ANZ, se depun în perioada 1-15 decembrie a anului precedent celui pentru care se solicită ajutorul de stat la centrele județene ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură pe raza cărora/căruia se află sediul social al solicitantului. Pentru anul 2023, prin excepție, cererile inițiale de solicitare a ajutoarelor de stat, completate de către solicitanți și avizate de către ANZ, aferente serviciilor realizate în perioada iulie-decembrie 2023, se depun până în 10 august, inclusiv. (B.V.)

Vasile Bota

Lasă un comentariu