AMINTIRILE CARE ÎI ÎNSOŢESC PE COPII ÎNTREAGA VIAŢĂ

Distribuie pe:

Psihologii au constatat că în memoria copiilor rămân întipărite anumite momente petrecute în familie, alături de părinţii lor, care îi însoţesc întreaga viaţa. Deşi, la prima vedere, par nişte evenimente banale, pentru copii sunt atât de importante, încât nu le uită cât trăiesc, devenind amintiri de aur şi sursă nesfârşită de nostalgie.

De altfel, fiecare dintre noi se poate convinge dacă întâmplările, indicate de psihologi pe site-ul totuldespremame.ro, ne însoţesc şi la vârsta adultă.

Poveştile citite seara - Este foarte frumos să citeşti cu un copil, dar amintirile cele mai plăcute rămân atunci când chiar părintele este cel care citeşte poveştile. Cărţile au darul de a crea lumi noi, iar micuţii pot deveni parte din ele. Indiferent de vârsta copilului citiţi-i în fiecare zi şi veţi avea surpriza ca, adult fiind, să spună cu melancolie în glas „mama sau tata îmi citea mereu înainte de culcare".

Momentele în care sunt ascultaţi - Într-o lume în care suntem mereu pe fugă, copiii aud foarte des „stai puţin" atunci când vor să ne spună ceva. Adevărul este că „puţin" este de fapt „mult", iar de cele mai multe ori nu ajungem deloc să stăm de vorbă cu ei. Uneori, când ne găsim noi timp, cei mici au şi uitat ce aveau să ne spună. Poate nici nu era ceva important, ci doar voiau să petreacă cu noi câteva momente. Faceţi din copii prioritatea voastră! Opriţi-vă din ceea ce faceţi şi ascultaţi-i. Oferiţi-le darul de a putea spune „părinţii mei m-au ascultat întodeauna".

Momentele când staţi îmbrăţişaţi - Nu contează că îi ţineţi în braţe un minut sau zece. Uneori, avem nevoie de o îmbrăţişare indifferent cât durează. Trebuie să nu ratăm acest moment. Atunci când ne ţinem în braţe nu transmitem doar dragoste, ci şi fericire şi protecţie. Când vor fi mari vor putea spune „părinţii mei au ştiut întotdeauna când să mă îmbrăţişeze".

Tradiţiile din familie - Poate fi vorba despre „seara filmelor" sau de ieşitul în parc duminică seara. Orice eveniment repetitiv la care participă toată familia este important pentru copii. Sunt câteva ore în care se creează amintiri comune despre care la maturitate vor povesti cu drag.

Mâncarea împărţită - O masă pe care puneţi mai multe feluri de mâncare, din care gustă toată lumea, poate fi un moment minunat care rămâne în memoria copiilor. Nu este vorba doar despre mâncare, ci despre timpul petrecut împreună, despre poveştile pe care vi le spuneţi despre ce aţi făcut peste zi sau ce activităţi urmează să aveţi. Nici nu contează dacă este vorba despre mic dejun, prânz sau cină. Important este să fiţi toţi. Îşi vor aminti despre asta şi vor putea spune că în familia lor mâncau des împreună.

Sentimentele împărtăşite - Spuneţi-le ce simţiţi, lăudaţi-i. Faceţi-vă timp şi vorbiţi cu ei despre sentimente, despre cum îi vedeţi, despre ceea ce vă place la ei. Este important ca fiecare copil să se simtă iubit, respectat, să ştie că este special. Când se va face mare va spune cu mândrie: „Părinţii mei au ştiut cum să mă facă să mă simt special".

Momentele de sărbătoare - Nu este vorba despre sărbătorile clasice, din calendar, ci de momentele în care cel mic are o realizare. Opriţi-vă puţin din fuga zilnică şi sărbătoriţi acel moment. Fie că a reuşit să se îmbrace singur, fie că a luat o notă mare, fie că a terminat de citit prima lui carte, faceţi din aceste momente ceva special. Îşi vor aminti cu drag că părinţii au fost mândri de ei.

Joaca - Prin natura lor, copiii sunt ocupaţi cu joaca. Este important să existe momente în care toţi din familie să se joace împreună, să se distreze. Nu este un moft, ci o necesitate. Găsiţi ceva potrivit pentru toţi, care să genereze momente plăcute, ce au să-i amintească mai târziu că în familia lui distracţia împreună era o regulă.

Rememorarea evenimentelor - Viaţa copiilor noştri este compusă din momente pe care şi le amintesc tocmai pentru că s-au simţit speciali pentru noi. Faceţi-vă timp şi, din când în când, rememoraţi evenimentele frumoase la care aţi participat sau pur şi simplu clipele în care aţi fost fericiţi împreună. Mai târziu, vor spune cu drag „părinţii mei au fost mereu alături de mine".

Iubirea - Aceasta este de fapt esenţialul. Copiii îşi amintesc că au fost iubiţi de părinţi. Când iubim arătăm acest lucru prin fapte şi prin vorbe. De aceea, trebuie să fim mereu sinceri şi alături de copiii noştri. 

Lasă un comentariu