Apă gratuită pentru irigarea culturilor agricole!

Distribuie pe:

Un proiect de modificare a Legii nr. 138/2004 a îmbunătățirilor funciare, adoptat de Camera Deputaților (for decizional), prevede că, în zonele în care mai există sisteme de irigații funcționale, agricultorii vor primi din acest an apă gratuită pentru udarea culturilor.

Legea, care a fost trimisă spre promulgare președintelui României, prevede că Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) va suporta costurilor cu apa pentru irigații, în limita sumelor alocate din bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu această destinație. Singura condiție impusă fermierilor este să depună o cerere în acest sens la ANIF.

Potrivit Ministerului Agriculturii, anul trecut, s-au irigat doar 145.000 de hectare, în condițiile în care suprafața maximă care poate fi acoperită este de 823.000 de hectare.

Efortul financiar pentru aplicarea acestei măsuri, solicitate de ani de zile de asociațiile fermierilor, se va ști doar după ce vor fi înregistrate la agențiile teritoriale ale ANIF cererile pentru irigații depuse de către Organizațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (OUAI) și realizarea unor simulări.

„Experiența din anii trecuți arată că această apă nu este deloc ieftină. De exemplu, anul trecut, ANIF a livrat apa și cu 800 de lei mia de metri cubi, acesta fiind cel mai mare preț practicat. Cel mai mic tarif a fost de trei lei pe mia de metri cubi, dar el poate fi considerat o excepție", a declarat, pentru Agerpres, Emil Dumitru, președintele Federației Pro Agro, Emil Dumitru.

Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.

Lasă un comentariu