Sfaturi pentru medicii mai tineri (II)

Distribuie pe:

În concepția mea, având o vechime în muncă de mai bine de o jumătate de secol, esențial și prioritar în elaborarea unui diagnostic cert este anamneza bolnavului (totalitatea datelor pe care medicul le obține interogând bolnavul cu privire la apariția și evoluția bolii de care suferă, la antecedentele ei etc. (n.red.), istoria debutului bolii, aspecte cam neglijate la ora actuală. Numai munca la patul bolnavului, spiritul de observație al medicului, experiența proprie sunt elemente ce oferă un diagnostic cert.

Țin minte că maestrul Iuliu Hațieganu, un titan al medicinii românești și mondiale, fost profesor universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca, dintr-o simplă „privire" a bolnavului punea un diagnostic de etapă. Dacă îi întrebi pe studenții mediciniști de acum, mulți nici n-au auzit de maestrul Hațieganu. Nu se mai pune bază pe gândirea medicală, totul se ia cu o crasă superficialitate. Sigur, a nu se generaliza acest aspect!

Medicul de circumscripție trebuie să cunoască cel mai bine toată patologia pacientului, precum și pe cea familială și a rudelor apropiate. Numai astfel bolnavul va beneficia de un diagnostic prompt, cert și la obiect. Or, medicul de circumscripție adesea se rezumă la a-i da pacientului un bilet de trimitere la specialist; toată ziua întocmește rapoarte și statistici (uneori, nerealiste) pentru Casa de Asigurări de Sănătate sau, în cel mai bun caz, transcrie rețeta medicului specialist, o copiază, fără să vadă bolnavul, deși are datoria să ajusteze medicația doar în urma evoluției bolii. Și, fain frumos, după 1-3 luni, după epuizarea medicamentelor, vine un aparținător, să-i scrie pacientului o altă rețetă. Se prescrie rețetă pe baza unei convorbiri telefonice și vine aparținătorul bolnavului după rețetă. Eu, când am fost medic de țară, mă deplasam la domiciliu și urmăream evoluția unor boli, dacă pacientul nu se putea deplasa. E foarte simplu să chemi serviciul de ambulanță și, astfel, SMURD-ul se supraaglomerează cu o patologie diversificată, unde de multe ori stai și aștepți până domnul doctor rezident, rareori medicul specialist, să vină să te vadă. Personal, mi s-a întâmplat un asemenea episod, când, de la ora 18 seara, am fost examinat în cealaltă zi, la ora 1. Deci, după 7 ore de așteptare, am fost examinat de medic, care mi-a făcut un CT (computer tomograf), deși încă de la ora 18 îmi făcuseră un RMN (rezonanță magnetică). Lângă mine, pe banca de așteptare, era un individ care, la fiecare jumătate de oră, ieșea afară și „duhănea" și răspândea un miros insuportabil. Curios și sfătos din fire, l-am întrebat: „Care-i viața dumitale, de ce te afli aici și de ce te-au adus cu ambulanța?" Știți ce mi-a răspuns? Că el nu are asigurare de sănătate și la SMURD sunt obligați să-i facă „tăte explorările pe gratis, că doar doctoru' Arafat a dat dispoziție ca toate chemările la domiciliu să fie aduse aicea prin urgență…".

…Departe de mine intenția de a denigra Serviciul mobil din Târgu-Mureș, care este de o operativitate remarcabilă…

Lasă un comentariu