Nu poate fi trecută sub tăcere poziția nerușinată și, în ultima instanță, ostilă, adoptată de conducerea superioară a UDMR împotriva Românei și a națiunii române!

Distribuie pe:

Domnule Liviu Dragnea!

În introducere consider că este necesar să menționez următoarele: Am rămas cine am fost și în epoca de după evenimentele din decembrie 1989, care au condus la schimbarea regimului, deoarece, în opinia mea, cameleonismul politic este una din cele mai odioase fapte. Așadar, am rămas cine am fost: maghiar din România, adeptul sistemului ideologic de stânga europeană, scriitor și publicist maghiar de stânga din România, dar, în același timp, patriot român de stânga. În consecință, urmăresc cu mare atenție și simpatie politica promovată de Partidul Social Democrat (PSD), în special programul actualului Guvern de la București, condus de premierul social democrat, Sorin Grindeanu. Împreună cu mulți compatrioți ai mei așteptăm cu mare interes realizarea programului de guvernare, votat de majoritatea alegătorilor români. De peste 65 de ani am redactat în limba română și maghiară diferite reviste culturale, precum și ale Uniunii Scriitorilor din România. Numai la Târgu Mureș am condus timp de aproape 40 de ani revista scriitorilor maghiari „Igaz Szó", iar de 26 de ani mă ocup de redactarea revistei culturale, bilingve (maghiaro-română), „Együtt-Împreună". De asemenea, prin prezentarea, împreună cu soția mea, actrița Ádám Erzsébet, a mai multor spectacole în 36 de metropole din întreaga lume (Franța, Anglia, Elveția, Olanda, Ungaria, Statele Unite ale Americi, Canada și Australia) am făcut atât de mult, la nivel internațional, pentru patria mea natală, slujind interesul fundamental al României, încât cred că am o obligație moarală ca în cazul de față să fac o remarcă pentru binele patriei mele și al popoarelor noastre.

După aceste rânduri introductive nu vreau în nici un caz să îi dau sfaturi președintelui Partidului Social Democrat, domnului Liviu Dragnea, care ocupă în același timp și funcția de președinte al Camerei Deputaților. Desigur, este departe de mine să îl judec,  într-un mod arogant sau să îi dau o lecție din cauza unor manifestări politice ale sale. Dar, ceea ce s-a întâmplat recent la cel de-al 13-lea Congres al UDMR, care a avut loc la Zalău, pentru mine și pentru toți compatrioții mei este absolut de neînțeles. Este absolut de neînțeles de ce nu au reacționat în discursurile lor rostite în cadrul congresului UDMR reprezentanții PSD și ALDE (Alianța Liberalilor și Democraților), partide aflate la guvernare, în primul rând Liviu Dragnea, care a participat la congres în calitate de reprezentant al coaliției guvernamentale și al Camerei Deputaților, la provocarea mârșavă, de mare maghiarotard, a fostului președinte al Uniunii Democrate Maghiare din România, Béla Markó, sau la fanfaronismul - de asemenea, de mare maghiarotard - al actualului președinte al UDMR, Hunor Kelemen, prin care a transmis autorităților române că apropiata sărbătoare a Centenarului Marii Uniri „să nu fie îndreptată împotriva maghiarilor din România", neluând în seamă că astfel ei, liderii UDMR, o ignoră desăvărșit, de pe poziții care contravin prevederilor Constituției țării, cea mai mare sărbătoare a României. Această atitudine este pentru mine și, cu siguranță, pentru mulți compatrioți ai mei, absolut de neînțeles. Desigur, mulți înțeleg, împreună cu mine că pentru actualul guvern român este o chestiune vitală menținerea majorității parlamentare, respectiv asigurarea unei susțineri parlamentare stabile. Dar, toate acestea pot fi asumate cu orice preț?

V-ați gândit, domnule Dragnea, v-ați gândit, domnule Tăriceanu la faptul că în anul Centenarului Marii Uniri, când întreaga țară se învăluie într-o atmosferă de sărbătoare, cum ar arăta Guvernul român, care ar avea câteva ministere în fruntea cărora s-ar afla acei lideri ai UDMR care consideră că cea mai mare sărbătoare națională a țării, Ziua de 1 Decembrie, este o zi de doliu istorică pentru maghiarii din România? La Congresul UDMR, Béla Markó a considerat că este important să reitereze în fața întregii lumi: Pentru ei, pentru UDMR și pentru populația maghiară cea mai mare sărbătoare națională a țării, 1 Decembrie, nu există. Markó s-a exprimat astfel, în condițiile în care UDMR s-a transformat într-un partid etnic, exclusivist, anacronic, iar empatia liderilor acestei formațiuni politice față de poporul român frățesc și față de istoria acestui popor este atât de departe ca cerul de pământ.

La cel de-al 13-lea Congres al UDMR, Béla Markó a socotit că este important să se lanseze în cea mai mârșavă provocare posibilă antiromânească, în legătură cu care eu nu pot decât să citez o declarație politică, rostită la Senatul României de marele poet și patriot român, Adrian Păunescu: „Derbedeul politic Béla Markó atacă iarăși România!". Îmi pare rău nespus de mult că pentru domnul Liviu Dragnea nu a fost important să reacționeze ferm, fără echivoc, demn pentru un om de stat, la o asemenea provocare ostilă prin care a fost atacată România.

Spiritul marilor noștri înaintași - care în urmă cu 100 de ani, la Adunarea Națională de la Alba Iulia, care are o importanță istorică, au proclamat Marea Unire - ne obligă pe noi, pe cei care suntem loiali față de țara noastră natală, România, să manifestăm întotdeauna și în oricare situație o atitudine și să adoptăm o poziție fermă și patriotică. 

Lasă un comentariu