NU TREBUIE SĂ UITĂM DE PERICOLUL DISPARIȚIILOR DE MINORI!

Distribuie pe:

Joi, 25 Mai, a fost Ziua Internațională a Copiilor Dispăruți. Activitățile mai multor instituții și ONG-uri au acest punct comun. Evoluția lumii moderne aduce tot mai multe tentații și pericole pentru copiii noștri. Cea mai gravă greșeală pe care noi, adulții responsabili de creșterea și educarea copiilor, o putem comite este să ne prefacem că aceste probleme nu există ori că ele „nu ni s-ar putea întâmpla nouă niciodată", sunt doar știri la TV ori doar povești auzite de la alții. DISPARIȚIILE DE COPII SUNT O REALITATE a zilelor noastre și trebuie tratate cu maximă atenție.

Ce îi determină pe copii să fugă de acasă?

• situațiile de care vrea să scape (situațiile tensionate de acasă, abuzurile fizice și emoționale frecvente din partea unuia sau a ambilor părinți, care îl determină să fugă atunci când tensiunea depășește pragul de suportabilitate, sărăcia etc.)

• situațiile în care vrea să ajungă (situațiile in care, mai ales fetele - de regula după vârsta de 14 ani si mai ales din mediul rural - pleacă de acasă pentru a locui în concubinaj cu prietenii lor, din dorința de independență, de a câștiga bani etc.)

CELE MAI FRECVENTE PROBLEME RIDICATE DE COPII la Telefonul Copilului sunt singurătatea, certurile in familie, probleme sentimentale, lipsa de comunicare.

DE CE PLEACĂ DE ACASĂ COPIII? Iată gândurile unor adolescenți…

„În zilele de astăzi auzim din ce în ce mai des la TV și la radio de copii care pleacă de acasă. Întotdeauna când aud așa ceva stau și mă gândesc care ar putea fi motivul. Cred că poate fi faptul că ceva rău li s-a întâmplat acasă și le este teamă să spună. Poate fi faptul că un copil este ignorat de părinți, cu toate că i se oferă multe lucruri materiale, dar fără pic de dragoste sau căldura unei familii. Poate pleca de acasă din răzbunare pe cineva din familie sau pentru a primi mai multă atenție din partea celor dragi. Consider că familia poate împiedica un copil să fugă de acasă prin acordarea de dragoste, atenție, discuții din care să afle dorințele copilului, ce îi place și ce nu, ce ar vrea să schimbe și de ce. Prin toate acestea copilul se simte important și iubit și cred că nu ar mai avea vreun motiv să plece de acasă."

„Copiii pot pleca sau dispărea de acasă din diferite motive. Pot pleca pentru că gândesc că acasă nu este bine și dacă pleacă găsesc locuri mai minunate. Dar nu este așa, pe stradă sau în alte locuri pericolele sunt mai mari. Ei cred că sunt destul de maturi și pot să se descurce singuri. Ei nu realizează că sunt multe persoane care le pot face rău. De aceea toți copiii trebuie să se bucure de familia lor și nu trebuie să-și părăsească niciodată părinții. De multe ori copiii se pierd. Sunt speriați și nu știu ce să facă. Trebuie să ceară ajutor altor oameni. Așa sunt ușor de găsit.… Pentru copiii dispăruți și familia lor viața se schimbă într-o tragedie. Orice persoană când găsește un copil pierdut trebuie să îl ajute!"

„În România, dar și în alte țări, mulți copii mici sau mari au dispărut. Unii dintre ei dispar de bună voie pentru că acasă nu au condiții sau simt că nu sunt iubiți și se consideră în plus. Unii se pierd de părinți și în încercarea de a-i găsi pe aceștia se pierd și mai mult, mai ales dacă sunt într-un loc necunoscut. Noi trebuie să fim conștienți că într-o zi ni s-ar putea întâmpla chiar nouă și dacă vedem un afiș cu un copil dispărut trebui să ajutăm Poliția și să încercăm să evităm toate pericolele ce pândesc unde nu te aștepți."

MIC TEST PENTRU PĂRINȚI

• Te joci cu copilul tău?

• Îi cunoști preferințele?

• Știi cu cine preferă să se joace/ care îi sunt prietenii?

• Îți faci timp să discuți cu copilul tău?

• Copilul tău are încredere în tine, îți spune când și de ce este supărat?

• Îi este frică de tine copilului tău?

În județul Mureș, în anul precedent, 54 de minori au fost dați dispăruți, peste jumătate fete. Toți au plecat voluntar de la domiciliu sau centre de plasament (unii dintre ei de mai multe ori) și - ce este mai important, toți au fost găsiți.

Pentru alte informații ori sfaturi utile, accesați www.copiidisparuti.ro  (IPJ Mureș, Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității).

 

Lasă un comentariu