LA CASA IANCULUI

Distribuie pe:

În anul 1964, un cercetător polonez găsește în arhiva Institutului Internațional de Istorie din Amsterdam un studiu de cca. 250 de pagini al lui Karl Marx, nepublicat încă, și care se referea în foarte mare parte la Revoluția de la 1848 din Transilvania. În acest studiu se fac multe referiri corecte la istoria Transilvaniei, dar tot atât de corecte, însă defavorabile profund, la cei din jurul nostru: ruși, unguri, turci etc. Guvernul lui Petru Groza hotărește traducerea și publicarea în secret a lucrării, apariția ei pe piață fiind o grea lovitură pentru sovietici, care nu vor uita acestă acțiune românească la care nu aveau niciun răspuns.

Lucrarea tratează Revoluția de la 1848 din Transilvania, începutul ei fiind o incursiune în istoria de acum aproape 1000 de ani a acestui teritoriu, migratorii, evenimentele din zonă care au afectat în bine și în rău istoria noastră. Urmează mai apoi cauzele, desfășurarea și urmările Revoluției de la 1848 din Transilvania, concluziile autorului respectând în mare parte adevărul istoric.

Despre toate acestea ne-a vorbit, la ,,Casa Iancului", miercuri, 24.05.2017, domnul prof. ALEXANDRU CIUBÎCĂ, bine documentat, cu multe citate din autor, cu imagini la retroproiector (ajutat de tânărul Virgil Mărginean), sala interacționând și făcând comentarii pertinente. Așa am luat cunoștință cu un Karl Marx care, deși a eșuat în multe din ideile sale filozofice utopice, măcar în privința istoriei noastre a fost corect și bine documentat, enunțând adevăruri ce sunt în favoarea noastră și în defavoarea rușilor, ungurilor, bulgarilor, turcilor, state ce de-a lungul istoriei au vrut mereu să rupă părți din teritoriul nostru românesc.

Menționăm că, așa cum face de fiecare dată, președintele Societății Cultural-Patriotice ,,Avram Iancu" din Tg.-Mureș, dl IOAN BERȚA, a făcut și domnia sa o prezentare a autorului și a lucrării sale. Clipa de poezie a fost susținută de subsemnatul, alături de SILVIU RAȚIU și MAN ANTUANEL SERGIU, poet care și-a făcut acum și aici debutul, citindu-ne din volumul său ,,Q clipă" mai multe poezii Îi dorin succes.

 

Lasă un comentariu