CEREMONIA MILITARĂ ȘI RELIGIOASĂ DE ,,ZIUA EROILOR"

Distribuie pe:

Joi, 25 mai 2017, la Ansamblul monumental de la Oarba de Mureș, Garnizoana Târgu-Mureș și Instituția Prefectului - Județul Mureș, cu sprijinul Consiliului Județean Mureș și al Primăriei orașului Iernut, au organizat o ceremonie în memoria eroilor Armatei Române, căzuți pe câmpurile de luptă în urmă cu 73 de ani la Oarba de Mureș și în alte crâncene bătălii purtate, în toamna anului 1944, pentru reîntregirea Transilvaniei străbune, leagăn al națiunii și civilizației românești, din al cărei trup fusese răpită partea de nord-vest, prin odiosul Diktat de la Viena.

În deschiderea ceremoniei militară și religioasă, dedicată comemorării Zilei Eroilor, comandantul Comenduirii Garnizoanei Târgu-Mureș, maior Colceriu Sergiu-Petru, a adresat, în numele organizatorilor un - „Bun venit", mulțumind, totodată, tuturor celor prezenți la ceremonie.

„La 16 septembrie 1944, începea una dintre cele mai tragige pagini înscrise de ostașii români în cronica eroică a eliberării Transilvaniei, atunci când, pentru străpungerea frontului inamic, Regimentul 3 Dorobanți a primit ordinul de a forța râul Mureș, în zona localității Cipău. Începea astfel, ceea ce avea să fie denumită de către istoricii militari Epopea Oarba de Mureș. În luptele purtate, timp de 20 de zile, până la 6 octombrie 1944, pierderile Armatei României au fost de aproape 11.000 de militari. În total peste 500.000 de militari au acționat în Transilvania, până la 25 octombrie 1944, când erau eliberate ultimele orașe românești - Carei și Satu Mare, dintre care 60.000 și-au pierdut viața.

În memoria acestor eroi, vom asista astăzi la oficierea unei slujbe de pomenire și vor fi depuse coroane de flori la monumentul închinat lor" - a spus, în cuvântul de deschidere, comandantul Comenduirii Garnizoanei Târgu-Mureș.

După întâmpinarea oficialităților, prefectul județului Mureș, dr. Lucian Goga, a salutat drapelul de luptă.

A urmat intonarea Imnului Național al României, după care un sobor de preoți a oficiat serviciul religios de pomenire a eroilor neamului.

În continuare, domnul dr. Lucian Goga, prefect al județului Mureș, a dat citire mesajului premierului Sorin Grindeanu cu ocazia Zilei Eroilor, 25 mai 2017:

„Marcăm astăzi o zi dedicată celor mai buni dintre noi, care s-au jertfit pe câmpul de luptă pentru a-și apăra credința și pământul. Dacă avem astăzi o patrie, o casă, o familie dragă pe care nu ne temem că o vom pierde, aceste lucruri se datorează în primul rând acelor oameni bravi.

De aceea, îmi exprim sentimentele profunde de respect, recunoștință și admirație pentru eroii poporului român, tați și bunici ai noștri, înaintași care și-au pierdut viața de tineri în război, unii necunoscuți.

Un gând puternic de speranță dedic militarilor noștri aflați astăzi în teatre de război: să se întoarcă sănătoși acasă! Iar pentru cei care au căzut pe câmpul de luptă în onoarea României și pentru valorile ei, cel mai adânc respect!

Dar eroi nu sunt doar cei care și-au pierdut viața în luptă, ci și cei care au supraviețuit după ce au riscat totul pentru patrie. Îi consider eroi și pe veteranii noștri, o mână de oameni care mai sunt în viață acum, și care plătesc încă, în fiecare zi, în conștiință și în vise, pentru ororile cărora le-au fost martori în cel de-Al Doilea Război Mondial. Respect, dragi veterani, și să ne bucurăm multă vreme de acum încolo de dumneavoastră! Salut cu acest prilej și Armata Română, care are parte de atâta stimă, încredere și simpatie din partea poporului nostru, sentimente câștigate prin onoarea și spiritul de sacrificiu dovedite în toate momentele istoriei.

Memorie eternă eroilor români!"- se arată în emoționantul mesaj al prim-ministrului României, Sorin Grindeanu.

În continuare, dl Comisar-șef Dumitru Bîltag, Șeful Inspectoratului Județean de Poliție Mureș, a dat citire mesajului ministrului Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, cu ocazia Zilei Eroilor:

„Ziua Eroilor este momentul în care, în mod solemn, ne exprimăm recunoștința față de sacrificial suprem al colegilor noștri care și-au împlinit jurământul față de țară și față de cetățenii ei, chiar cu prețul vieții. Ziua dedicată eroilor neamului coincide cu un reper important al calendarului creștin - Înălțarea Domnului, o importantă sărbătoare în care și Biserica îi pomenește pe eroii români căzuți de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru apărarea valorilor naționale. Faptele de eroism străbat veacurile. Iar cei care vin să stea mărturie sunt și eroii zilelor noastre, polițiști și militari din Ministerul Afacerilor Interne, care, prin sacrificiul lor, au arătat că patriotismul, onoarea, demnitatea răzbat de la înaintașii noștri, prin ei, spre generațiile viitoare.

Noile riscuri și provocări specifice actualului context geopolitic ne fac să reconsiderăm ceea ce, generic, numim „eroism" și să privim dintr-o perspectivă nouă activitatea zilnică a polițiștilor și militarilor noștri. Eroii noștri merită respectul cuvenit și veșnica noastră aducere aminte. Ne închinăm și cinstim memoria lor! Glorie eternă eroilor neamului!".

Dna Monica Rațiu, colaboratoare a Bisericii ortodoxe române „Invierea Domnului" din Turda și dl plt. adj. Viorel Mornea, din cadrul Inspectoratului de Jandarmi județean Cluj, au prezentat un scurt moment artistic.

În acordurile intonării Marșul Eroilor, a urmat ceremonia depunerilor de coroane de flori, din partea următoarelor Instituții: a Senatului României - coroana de flori depusă de dl senator Cristian Chirteș; a Prefecturii Județului Mureș; a Primăriei orașului Iernut; Consiliului Județean Mureș și Garnizoana Târgu-Mureș.

Alături de militarii Ministerului Apărării Naționale, la activitate au participat și efective ale Inspectoratului de Jandarmi Județean Mureș „Colonel Sabin Motora" și ale Grupării de Jandarmi Mobile Târgu-Mureș „Regele Ferdinand I".

După constituirea dispozitivului pentru defilare, Garda de Onoare a prezentat onorul.

În fruntea gărzii de onoare a defilat cpt. Mărginean Florin. Primul pluton a fost constituit din militari aparținând Brigăzii 6 Operații Speciale ,,Mihai Viteazul". A urmat plutonul constituit din militari ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Mureș „Col. Sabin Motora". Defilarea a fost încheiată de plutonul Grupării de Jandarmi Mobilă Târgu-Mureș „Regele Ferdinand I".

Lasă un comentariu