Programul „Prima chirie"

Distribuie pe:

A fost lansat Programul ,,Prima chirie", prin care șomerii care își găsesc un loc de muncă în altă localitate pot primi o primă de relocare.

Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, începând de marți, agențiile pentru ocuparea forței de muncă primesc cererile însoțite de documentele necesare pentru acordarea sumelor prevăzute în Programul ,,Prima chirie".

,,Persoanele care îndeplinesc condițiile legale sunt așteptate să depună sau să transmită prin modalitățile prevăzute de dispozițiile legale (personal, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, fax sau e-mail), la agenția pentru ocuparea forței de muncă unde sunt în evidență, actele necesare acordării acestui drept în termen de 60 de zile de la data încadrării în muncă", se precizează în comunicatul citat.

Potrivit sursei citate, prin derogare, de Programul ,,Prima chirie" pot beneficia și persoanele care îndeplinesc condițiile legale și care s-au angajat în perioada dintre 25 ianuarie, data intrării în vigoare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 6/2017, și 6 iunie.

,,Pentru aceste persoane, termenul de 60 de zile, în care se poate solicita pentru viitor prima de relocare, începe cu data de 06.06.2017, data la care a fost publicată în Monitorul Oficial al României Partea I nr. 414/2017 și a intrat în vigoare Hotărârea Guvernului nr. 374/2017 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 174/2002, și pentru modificarea și completarea Procedurilor privind accesul la măsurile pentru stimularea ocupării forței de muncă, modalitățile de finanțare și instrucțiunile de implementare a acestora, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 377/2002"- precizări făcute de ANOFM.

De acest program pot beneficia persoanele înregistrate ca șomeri și care se încadrează în muncă într-o altă localitate, situată la o distanță mai mare de 50 de kilometri față de localitatea în care își au domiciliul sau reședința și, ca urmare a acestui fapt, își schimbă domiciliul sau își stabilesc reședința în localitatea respectivă sau în localitățile învecinate acesteia.

,,Prima de relocare se acordă persoanelor ale căror venituri nete lunare realizate de către acestea, în situația în care sunt persoane singure sau împreună cu familiile acestora, nu depășesc suma de 5.000 lei/lună și este în cuantum de 75% din suma destinată asigurării cheltuielilor pentru locuire (chirie și utilități) în noul domiciliu sau noua resedință, dar nu mai mult de 900 de lei", se mai arată în comunicat.

 

Lasă un comentariu