Cu ce ne alegem de la americani?

Distribuie pe:

Un consătean, mai șugubăț din fire, într-o discuție în care mi-am manifestat admirația față de vizita președintelui Iohannis în Statele Unite ale Americi, m-a întrebat: „Bine, bine, dar ce avem de câștigat noi, țăranii, de la americani?" Pe moment, chiar că n-am știut ce să-i răspund. În drum spre casă, m-am gândit la cuvintele vrednicului de pomenire Arhimandrit Ioan Iovan de la Recea, la sărbătoarea de hram a mănăstirii, la care a participat și consulul SUA, de la Consulatul din Cluj: „Domnule consul, vă rog să transmiteți conducătorilor dumneavoastră că ani de zile i-am așteptat pe americani. Ne-au amăgit cu promisiuni că vor veni, iar pentru vina că i-am așteptat, sute și sute de tineri români s-au prăpădit prin închisori…," i-a spus părintele după predică. Imediat, consulul american a plecat la Gornești, să se întâlnească cu o comunitate de neoprotestanți. Îmi mai aduc aminte o întâmplare din copilărie petrecută sub un castan uriaș de la poarta lui Marțâca. Stăteau pe o bancă în fața porții sub castan Marțâca bătrânul și Gheara, fost condamnat la ani grei de închisoare, pentru vina că la crâșmă, într-o seară, a recitat: „Țara noastră aur poartă/ Noi cerșim din poartă-n poartă…" și cine știe ce o mai fi spus despre venirea americanilor, că a doua zi l-a săltat Securitatea din Târnăveni. Mă trimiteau la prăvălie să le cumpăr țigări Mărășești de Sfântu Gheorghe și mă lăsau să stau pe marginea șanțului să le ascult poveștile despre legionari. Cum stăteau cei doi bătrâni de vorbă sub castan, la un moment dat, pe deasupra satului trece un avion. S-au uitat în sus, și Gheara a rostit cu voce tare „Uite, mă, că vin americanii!" La care bătrânul Marțâca a exclamat: „ Oare, chiar vin, mă, că de când îi aștept!" Discuția lor a fost auzită de unul care trecea pe uliță, iar spre seară șeful de post, unul Vasile Bâscă, de altfel un om cumsecade, s-a prezentat la poarta bătrânului și l-a atenționat : „Bade, vezi că dacă nu te liniștești cu americanii tăi, o încurci rău de tot."

Astăzi, românii nu-i mai așteaptă pe americani, sunt aici, la noi, înarmați până în dinți, în bazele militare de la Mihail Kogălniceanu, Deveselu, Luna, Cincu și cine mai știe prin ce colțuri din țară. Vezi, Doamne, în calitate de forțe capabile să sigure securitatea țării, de parcă oștirea țarului Putin, Doamne ferește, la o adică, ar fi neputincioasă. Iarăși și iarăși, mă întreb, noi ce câștigăm, în afară de un oarecare prestigiu internațional? Americanii nu fac nimic gratis, să nu rămânem din nou amăgiți, a se vedea „doar marele investitor" Bechtel, care ne-a țepuit cu autostrada Transilvania și nimeni nu are curajul să facă lumină în această afacere. Mă mai întreb de ce nu s-a discutat la întâlnirea celor doi președinți și despre vizele pentru români? S-a amintit doar că în viitor se vor discuta și aspectele legate de vizele turistice, în timp ce polonezii și ungurii le au de câțiva ani. Am fost de trei ori în Statele Unite ale Americii și dincolo de cortina politică și militară a celei mai puternice țări din lume, am dorit să văd cum trăiesc cetățenii americani de rând. Totul mi s-a părut normal, merg la muncă mai mult cu autoturismul personal, după-amiaza își fac cumpărături din supermarketuri la fel ca și cele de la noi, doar că personalul este mult mai politicos, majoritatea dintre americani au o oră pauză de masă, timp în care servesc masa într-un restaurant, fenomenul este tot mai frecvent și în România. Profită de fiecare ocazie liberă și se relaxează în excursii. Mai nou, și românii practică turismul în zilele libere sau în concediu, bineînțeles, cei cu bani. Ca și la noi, cetățenii americani de toate categoriile sociale sunt îngroziți de perspectiva șomajului. Și la ei există o discrepanță între lumea bogată și cei săraci. Ce mi-a plăcut în mod deosebit este faptul că sunt foarte credincioși. Mult mai puternic decât cetățenii Europei Occidentale. Apoi, am rămas impresionat de muzeul NASA din Huston, iar dacă mai merg vreodată în America vreau să petrec mai mult timp în vizită la acest muzeu, unde reușești să-ți formezi o adevărată imagine despre nivelul la care a ajuns tehnologia americană.

În ce privește vizele turistice, am văzut țigănci cu fuste lungi, originare din România, nu știu prin ce metode ajunse în State, cerșind pe stradă, cu o cutie de conserve goală, în mână, spunând că sunt persecutate în România etnic și religios.

Revenind la întrebarea de la început: ce beneficii au țăranii români după venirea americanilor? Prea mare binefacere pentru cetățeanul român nu se întrevede prin această venire, fiindcă vom mânca și pe mai departe soia modificată genetic, în timp ce la noi cultura este interzisă, ajungi la închisoare dacă te reclamă vreun „binevoitor" . Din când în când carnea din puii hrăniți cu soia și porumb modificat genetic, se vinde, la preț redus, în magazinele românești, iar țărișoara noastră va deveni o piață sigură de desfacere și pentru mărfurile americane fabricate din materii prime importate din România, atâta timp cât nu prea avem ce să le vindem în afară de copii inteligenți. Iarăși și iarăși vă propun să vă amintiți despre afacerea ARO de la Câmpulung Muscel, uzină „salvată" de un investitor american, un mare escroc. Pe vremuri, Nicolae Ceaușescu ne-a adus din America Clauza națiunii cele mai favorizate, iar președintele Iohanis ne-a adus prestigiu, laude și cotizații pentru NATO. Doamne, curvă mai este și politica mondială, așa că, bade Ioane, să nu te mai mire circul din politica românească…, promovat și întreținut de PSD!

Lasă un comentariu