LA REVEDERE, ȘCOALĂ! LA REVEDERE, GRĂDINIȚĂ! A SOSIT VACANȚA!

Distribuie pe:

PARCĂ MAI IERI S-AU ADUNAT ÎN CURTEA ȘCOLILOR

Pentru toți școlarii, de la mic la mare, iunie reprezintă una dintre cele mai așteptate luni din an. Este luna de începere a vacanței de vară. Am surprins atmosfera specifică festivităților organizate la sfârșitul anului școlar, în câteva școli din județ. Preșcolari, elevi, părinți, dascăli, prieteni, toți au forfotit pe holurile școlilor… Hărmălaie mare!... Voci stridente!... Agitație!... A fost sfârșitul anului școlar!

O astfel de atmosferă au trăit joi, 15 iunie, a.c., și preșcolarii, elevii, părinții, dascălii, prietenii, împreună cu domnul Sand Ionuț Ciprian -primarul comunei Iclănzel. O școală mică, parcă neîncăpătoare pentru ce avea să urmeze… este Școala Gimnazială „Petru Maior" din Căpușu de Câmpie. Instituția în care a avut loc prima festivitate de sfârșit de an. Festivitatea a continuat la Școala Primară „Aurel Gurghianu"din Iclănzel și s-a încheiat la Școala Gimnazială Iclandu Mare. Doamna director Șipoș Carmen Tamara, cu acest prilej, a descris cu emoție momentele cele mai importante: „Parcă mai ieri s-au adunat în curtea școlilor două GRĂMEZI de oameni mici, ca mai apoi acestea să se transforme în ECHIPE, adevărate personalități, veritabile caractere. Școala din Căpuș, grădinița din Căpuș, școala din Iclănzel, grădinița din Iclănzel, școala din Icland și grădinița din Icland… Acesta a fost și drumul parcurs în urmă cu o săptămână și de elevii claselor a VIII-a care, urmând o tradiție veche, colindă fiecare sală de clasă, fiecare coridor, fiecare încăpere, luându-și rămas bun de la colegii lor școlari, neuitându-i nici pe cei mai mici, pe prietenii lor de la grădiniță. Pe chipurile lor se citea deopotrivă bucuria de a-și lua zborul spre un alt ciclu al vieții lor, teama de necunoscut și tristețea de a lăsa în urmă amintiri frumoase, colegi dragi, dascăli preferați…

Uneori glasurile cristaline se poticneau, înnăbușite de lacrimile ce li se prelingeau pe obraz, dar știau că trebuie să facă față și acestei emoții, așa cum, de-a lungul anilor și le-au înfrânat pe cele provocate de răspunsuri și teste…"

După discursurile de rigoare, fiecare elev cu rezultate bune la învățătură a beneficiat de diplome și premii, oferite cu generozitate de Primăria și Consiliul Local al comunei Iclănzel. Domnul primar, Sand Ionuț Ciprian a fost alături de absolvenți, și a înmânat elevilor cu rezultate deosebite la învățătură bursele de studiu.

 

CARNAVALUL PERSONAJELOR DIN POVEȘTI

La Grădinița cu Program Normal din Nazna, dna educatoare - prof. înv. preșcolar Balint Timea, a organizat serbarea de sfârșit de an la grupa mare.

,,Eu, dna educatoare, m-am gândit să pregătesc un program de poezii și cântece, cu un subiect mai serios, LA REVEDERE, GRĂDINIȚĂ!, dar am dorit să implic și părinții.

Astfel, primul moment l-am intitulat CARNAVALUL PERSONAJELOR DIN POVEȘTI. Le-am propus părinților următoarea idee: să-i întrebe pe copiii lor ce personaj din povești ar dori să fie. Următorul pas a fost confecționarea costumului și căutarea unei poezii, ghicitori, a unui cântec cu ajutorul căruia să își prezinte fiecare copil, personajul. Atât părinții cât și copiii au fost încântați de idee, rezultatul fiind un moment special, în care preșcolarii frumos costumați au intrat în pielea personajelor preferate, fiind răsplătiți cu multe aplauze.

Al doilea moment a trecut în revistă prin intermediul poeziilor, activitățile desfășurate în grădiniță în ultimii trei ani. A fost un moment frumos, încărcat de emoții, dar și plin de veselia specifică vârstei. Al treilea moment a fost o surpriză pentru părinți, premierea micuților absolvenților îmbrăcați în tocă și robă. Am strigat pentru ultima oară catologul grupei mari, fiecare preșcolar fiind aplaudat de părinți"- a relatat prof. înv. preșcolar Balint Timea.

 

,,Fiecare copil pe care-l instruim este un om pe care-l câștigăm!"

Prof. Bartuș Daniela, director la Școala Gimnazială Nadeș, vorbind despre vocația și misiunea dascălului, pornește de la afirmația lui Victor Hugo: „Fiecare copil pe care-l instruim este un om pe care-l câștigăm!"

În continuare, descrie atmosfera specifică într-un mod realmente plastic: „E vremea sfârșitului de an școlar în Nadeșul adăpostit la umbra dealurilor ca în căușul unei mâini de uriaș, când copii mărunți și mai puțin mărunți se aștern drumului spre școală cu brațele încărcate de flori. Părinții și bunicii îi urmează, având în suflete nostalgia unor vremuri trecute, dar și speranța unui viitor mai bun pentru odraslele lor... Vine vacanța! E un timp al bucuriei, al jocului, dar este și un timp al răsplătirii. Copii și părinți se bucură de rezultatele muncii lor, așteptând premii și diplome. E un moment în care speranța învăluie inimile tuturor, nădăjduind într-un an mai bun. «Poate la anul»... își spune câte-un copil timid gândul, voi primi și eu coroniță!

Ca dorința nerostită a acestui copil ipotetic să devină realitate, cadrele didactice de la Școala Gimnazială Nadeș și Țigmandru pun suflet și dăruire în formarea lor.

Astfel, aș putea afirma că dorim lucruri noi, schimbări, acțiune și implicare. Noi «vrem să schimbăm lumea» și, de aceea, începem cu noi. În această direcție, avem nevoie să învățăm a ne adapta la nevoile actuale ale copiilor noștri, avem nevoie de curajul de a accepta schimbări.

În anul școlar 2016-2017, cadrele didactice ale școlii noastre au perpetuat o tradiție frumoasă, ce intenționăm să fie perpetuată și să se dezvolte în timp și anume serbările școlare. Aș vrea să scot în evidență talentul și pasiunea colegelor noastre, doamnele profesoare Koncz Claudia, Bart Mihaela, precum și doamnele educatoare Dumitru Leontina și Dumitru Maria care, an de an, cuprind copiii noștri în activități culturale, readucând poezia și cântul la prețuirea meritată."

Și așa cum după furtună vine timp frumos, și după hărmălaie vine tăcere… s-a făcut liniște în clase, pe coridoare… în așteptarea vacanței de vară și a unui nou an școlar… Vacanță plăcută, copii!

 

Lasă un comentariu