„Coif austriac de cavalerie" la Muzeul de Istorie Sighișoara

Distribuie pe:

Piesa pe care Muzeul de Istorie Sighișoara o prezintă ca exponatul trimestrului al III-lea din anul 2017 este un coif care a făcut parte din echipamentul militar al unui ofițer german din cavaleria armatei austriece și poate fi datat între anii 1805-1815. Coiful a aparținut probabil unui ofițer din regimentele de cuirasieri sau dragoni.

Dimensiuni: înălțime totală 28,5cm, diametru interior 56 cm; înălțime „creastă" 14 cm, lungime „creastă" 30 cm.

Coiful este realizat dintr-o foaie subțire de metal, are o formă sferică și este vopsit în culoarea neagră. Partea inferioară frontală prezintă un cozoroc, iar marginea din față a coifului este îmbrăcată în alamă. Pe calota coifului este fixată o „creastă" din tablă de alamă, ornamentată pe părțile laterale cu figura unui leu ucigând un șarpe. Leul este considerat un simbol al curajului, al forței și al autorității. La baza superioară a crestei, pe laterale se poate remarca un penaj stilizat în relief. De o parte și de alta a coifului sunt aplicate câte două bare subțiri de alamă pentru rezistența acestuia. Peste creasta din alamă a coifului exista în trecut o coamă din lână galbenă cu o inserție de culoare neagră, care urma profilul semirotund al crestei metalice. Aceasta nu se mai păstrează astăzi, dar poate fi observată cu ușurință în cele 2 reproduceri cu ofițeri austrieci de cavalerie din perioada anilor 1805-1814.

Cureaua pentru bărbie este fixată de coif prin 2 ancoraje din alamă în formă de cap de leu și este acoperită, în scop decorativ, cu solzi din alamă.

Pe partea din față a coifului se află stema Imperiului Habsburgic și o placă din alamă cu 2 litere latine mari, în relief - F. I., monograma împăratului austriac Francisc I (1804-1835). Francisc I a făcut parte din dinastia de Habsburg-Lorena și a fost ultimul împărat al Sfântului Imperiu Roman de națiune germană, cu numele de Francisc II (1792-1806), și primul împărat ereditar al Austriei între anii 1804-1835. (sursa - sighisoara.org.ro)

 

Lasă un comentariu