Optica-Optofarm-Optolens Târgu-Mureș, în topul firmelor de profil din județul Mureș

Distribuie pe:

Scurt istoric al opticii și oftalmologiei

Ca inventator al ochelarilor este recunoscut călugărul franciscan Roger Bacon, de origine engleză (1214-1294) din Oxford. Sub influența cărții sale în Italia, în anii 1280 Alessandro di Spina din Florența a realizat prima lentilă de citit, care se putea așeza deasupra hârtiei. În acea perioadă sticlarii au observat cum persoanele în vârstă vedeau mai clar obiectele dacă priveau prin sticle cu suprafața convexă, iar persoanele cu miopie vedeau mai clar dacă priveau prin sticle cu suprafața concavă.

Naturalistul și fizicianul italian Salvino degli Armati (1245 - 1317) a făcut multe experimentări legate de refractarea luminii. Deoarece avea probleme cu vederea, a căutat un remediu personal. Împreună cu Alessandro da Spina, un călugăr dominican de la Mănăstirea Sf. Ecaterina din Pisa, au găsit un mod de a mări obiectele folosind două bucăți de sticlă cu o anumită grosime și curbură.

Fixarea lentilei înaintea ochilor pentru corectarea vederii a cauzat multe dificultăți, deoarece erau greu de fabricat și prin lovire se deteriorau repede.

În literatura medicală numai prin anii 1200- 1300 întâlnim menționări despre ochelari de vedere. Era cunoscută doar șlefuirea lentilei convexe, noțiunile despre dioptrie nu erau cunoscute. Cine dorea să cumpere ochelari de vedere putea să aleagă doar din stocul negustorilor ocazionali.

Un document din 15 iunie 1301, descoperit la Bologna, Italia, menționează primele indicații despre existența ochelarilor „vitros ab oculis ad legendum". Acest document și un altul din 1316 se referă la prețul de șase soldi bolognezi pentru „oculos de vitro cum capsula".

Primul manuscris referitor la ochelari datează din 1327, scris de Jean Brisebarre, aflat azi la Bibiloteca Națională din Paris.

Odată cu secolul al XlV-lea numeroși intelectuali - artiști, pictori, sculptori - își corectează viciile de refracție prin „besicles". În Evul Mediu „diavolul" era reprezentat grafic prin „besicles", pentru a putea să vadă mai bine păcatele oamenilor.

În 1352 Thomas de Modena, un discipol al lui Giotto, a pictat primul portret cu ochelari, al cardinalului Hugh de Provence (1200 - 1263) în Biserica Sf. Nicolae din Treviso, la 30 de mile nord de Veneția. Sunt reprezentați ogliarii sau două lentile montate cu mânerele prinse împreună, fixate bine pe nasul clericului.

O curiozitate: cardinalul a murit înainte să fie inventați ochelarii, dar conștient de erudiția subiectului său, pictorul i-a adăugat la portretul acestuia.

În anul 1508, Leonardo da Vinci a descris lentilele care stau direct pe ochi - un precursor al lentilelor de contact!

Așa cum se întâmpla de obicei, au fost filozofi care au calificat lentilele drept „artificii înșelătoare" pentru că imaginile pe care le dau nu sunt riguros egale cu cele pe care le vede ochiul. De altfel și Roger Bacon a fost arestat și închis pentru ideile sale revoluționare. Abia în 1604 astronomul german Johannes Kepler a explicat de ce lentilele pozitive corectează presbitismul și lentilele negative miopia.

Istoria mai spune că Seneca a citit cărțile folosindu-se de un glob de sticlă umplut cu apă. Ani mai târziu, călugării prezbiți foloseau bucăți de sticlă sferică pentru a citi mai bine și pentru a vedea scrisul mărit. Ei le numeau pietre de citit.

Până la sfârșitul secolului al XIX-lea, lentilele erau biconvexe - cu două fețe convexe opuse, așa cum este confecționată lupa. Abia în secolul XX s-a constatat că lentilele menisc, cu o față convexă și una concavă, deformează mai puțin, permițând formarea imaginilor stigmatice.

Prin 1784, Benjamin Franklin a creat lentilele bifocale. El a luat două perechi de ochelari - de distanță și de apropiere, a tăiat lentilele pe orizontală apoi le-a montat împreună pe aceeași ramă. Jumătatea de sus era pentru a vedea la distanță, iar cea de jos pentru apropiere.

Începând cu anii 1800 Oftalmologia a devenit o ramură separată a științei medicale.

Herman von Helmholt (1821-1894) descrie anatomia ochiului și principiile de funcționare a vederii.

Savantul suedez Allvar Gullstrand (1862-1930), laureat cu Premiul Nobel, a descris refracția ochiului.

În anul 1884 în orașul Jena trei opticieni renumiți: Carl Zeis, Ernst Abbe și

Otto Schott au fondat manufactura de șlefuire a lentilelor. Profesorul Disciplinei

de Optică de la Univestitatea din Jena, Richard Rohr (1868-1940) a dezvoltat

impresionant technologia de șlefuire a lentilelor.

Un reprezentant proeminent al oftalmologiei din Europa Centrală este prințul beatificat Güssing Batthyány-Strattmann Lászlo (1870-1931), numit și „medic al săracilor". După terminarea studiilor universitare Batthyány a deschis un spital privat în Köpcsény (astăzi Kittsee, Austria). Ca medic a făcut studii postuniversitare continuu, prima dată a devenit chirurg, apoi, mai târziu, a făcut specialitatea de oftalmologie. În 1915 în castelul din Körmend înființează o clinică de oftalmologie, unde tratează gratuit mii de copii săraci. Pentru onestitatea și dăruirea sa pentru însănătoșirea copiilor săraci a fost pontificat în 2003 de către papa Ioan Paul al II-lea.

Astăzi, în orașul Târgu-Mureș, sunt multe centre de stat și private, unde știința acumulată de mai bine de un mileniu pentru îmbunătățirea vederii poate fi pusă în aplicare.

Bolile de vedere s-au multiplicat în ultimele decenii, datorită solicitării vederii de către tehnica modernă.

Firma Optica-Optofarm este prima firmă privată de profil din oraș cu 10 puncte de lucru. De aproape trei decenii ne străduim să dotăm blocul operator și cabinetele medicale cu cea mai performantă tehnologie, folosindu-ne și de fonduri europene pentru procurarea utilajelor de fabricare a lentilelor.

Mulți ani de-a rândul am primit recunoaștere regională și națională în topul firmelor. Și prin eforturile noastre, în prezent, la Târgu-Mureș, serviciile de optică și oftalmologie concurează cu cele din Londra sau Berlin.

 

Interviu cu Jeremias Laszló, patron Optica-Optofarm-Optolens

- D-le Jeremias Laszló, după acest scurt istoric al opticii și oftalmologiei, spuneți-ne în ce an a fost fondată S.C. Optica Optofarm S.R.L. Târgu-Mureș?

- Firma a fost fondată la 1 iulie 1991, activând la început ca asociație familiară, din anul 1994 statutul firmei s-a schimbat în S.C. Optica Optofarm S.R.L. Momentan avem 10 secții, 8 magazine și sală de operații. Începând din anul 1994 firma s-a dezvoltat foarte mult, practic am început de la 0, fiecare unitate are personal calificat, respectiv asistente, medici specialiști în chirurgie și oftalmologie. Pe această cale le mulțumesc tuturor angajaților din unitățile noastre de deservire exemplară a populației. Vreau să menționez că avem 91 de angajați în cadrul firmei, respectiv 31 de persoane la Optolens și 60 de persoane la Optica-Optofarm.

- Ce noutăți ați introdus de-a lungul anilor pentru a veni în sprijinul celor care au probleme cu vederea?

- Suntem prima firmă de profil din Târgu-Mureș care a introdus consultațiile computerizate și totodată prima firmă care a introdus prelucrarea lentilelor prin sisteme computerizate, precum și operații de cataractă prin metoda facoemulsificării cu ultrasunete.

De asemenea, suntem primii în fabricarea lentilelor speciale pentru cazuri speciale, folosind aceste metode moderne am redus timpul de așteptare de la 30 de zile la o zi pentru cei care apelează la serviciile noastre. În regim de urgențe putem deservi cumpărătorii într-o oră.

- Cum ați reușit să ajungeți la asemenea rezultate în deservirea clienților?

- De la începutul activității noastre principala preocupare a fost și va fi deservirea corectă și rapidă a clienților. Lucrând cu aceste principii am ajuns după 25 de ani de muncă primii în județul Mureș. Vreau să menționez că am obținut de-a lungul anilor un număr mare de diplome, astfel în anul 2016 am obținut titlul de Firmă de Încredere pe țară atât la Optica-Optofarm, cât și la Optolens (Sală de operație). Pentru obținerea acestor rezultate pot să fac o comparație cu conducerea automobilului, astfel când te urci la volan trebuie să ai capul limpede pentru că în fiecare zi pot apărea lucruri neprevăzute. Când ești la volan trebuie să respecți regulile circulației, în firma noastră respectăm legislația fiscală în vigoare, dacă suntem disciplinați ajungem departe.

- Cum ați reușit să aveți un număr atât de mare de clienți?

- Datorită aparaturii moderne de care dispunem, precum și profesionalismului angajaților noștri, am reușit să avem un număr atât de mare de clienți, pe care vrem să îi păstrăm și totodată vrem ca numărul lor să crească.

- De câți ani activați în domeniul oftalmologiei?

- Am în spatele meu o activitate de peste 50 de ani. Concepțiunea a fost și va fi și în viitor de a ajuta pe cei slab văzători, cu cea mai mare atenție, acest lucru se oglindește în rezultatele obținute de firma noastră. Niciodată nu am uitat de unde am plecat, acest lucru mă îndeamnă să ajut cât pot pe fiecare client. Astfel acordăm pensionarilor și studenților gratuit timp de 90 de zile lentile gratuit de vedere de aproape. Referitor la activitatea calitativă a firmei noastre aș fi mulțumit dacă Primăria Târgu-Mureș ne-ar acorda facilități fiscale, respectiv reduceri de impozite și mărirea numărului de locuri de parcare. În acest context firma noastră a făcut tot ce s-a putut pentru binele populației atât în plan economic, cât și social.

- Obișnuiți să faceți acte de caritate prin sponsorizări pentru anumite asociații indiferent de statutul lor?

- Unde putem facem sponsorizări la congrese sau simpozioane ale studenților și alte manifestări culturale. De asemenea, nu i-am uitat nici pe pensionari și studenți.

- Ați fost și sunteți pasionat în continuare de istoria invenției ochelarilor, de unde această pasiune?

- Vreau să vă spun că am studiat și studiez în continuare istoricul invenției ochelarilor pentru curiozitate profesională. Vederea este un dar de mare preț, din nefericire cei slab văzători și mai ales orbii nu pot vedea frumusețile naturii în toată splendoarea lor.

- D-le Jeremias Laszló, vă dorim să țineți în continuare cât mai sus „stindardul opticii mureșene" continuând cu acest trend ascendent în plan profesional în care se află firma Optica-Optofarm-Optolens.

- Vă mulțumesc!

Lasă un comentariu