Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel" din Reghin și-a prăznuit hramul

Distribuie pe:

În sfânta și luminata zi de joi, 29 iunie 2017, Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel" din Reghin și-a prăznuit hramul, prilej de sărbătoare sfântă, rugăciune profundă și înălțare duhovnicească. Cu acest prilej, mulțime mare de credincioși a luat parte la sfânta slujbă. Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoți format din: pr. Ilie Damian, pr. Alin Șut și pr. paroh Daniel Ciolocoiu. După Sfânta Liturghie, în cuvântul de învățătură, părintele Alin Șut a vorbit credincioșilor despre acest măreț praznic, despre Sfinții Apostoli Petru și Pavel, despre foloasele faptului că sărbătoarea aceasta reprezintă și hramul sfântului locaș din municipiul Reghin. Prin cuvântul de învățătură al sfinției sale, părintele Alin Șut a sădit în sufletele celor prezenți dragostea de Dumnezeu, de Sfânta Biserică, a semănat cuvântul Evangheliei pentru a aduce mângâiere sufletească, întărire în credință și înălțare duhovnicească.

Credința în Hristos, așa cum au privit-o Sfinții Apostoli Petru și Pavel, e o putere tutelară, care a vegheat de secole și lucrează mai mult ca orice pentru demnitatea morală și pentru cele mai de preț interese ale omenirii, iar Evanghelia, propovăduită de Sfinții Apostoli, are o virtute tainică, ceva care lucrează cu putere, o căldură care înrâurește asupra minții și pătrunde totdeauna inima. Evanghelia nu-i numai o carte, ci o ființă vie cu o activitate și o putere care învinge tot ce-i stă împotrivă. Sufletul pătruns de frumusețea Evangheliei nu-și mai aparține, ci Dumnezeu devine stăpânul lui absolut.

Aspectul intern, practic al Sfintei Evanghelii, propovăduită de Sfinții Apostoli, a dat cetățeni ai Împărăției cerurilor din această lume. Omul trăiește veșnic în faptele lui morale, care sunt așa cum le-a făcut el și așa cum vor rămâne în eternitate; viața (fericirea) viitoare și-o creează omul însuși prin felul cum trăiește viața trecătoare de aici în bine și frumosul moral sau în oprobiu. Aspectul social al predicii Sfinților Apostoli Petru și Pavel era Evanghelia păcii și împăcării, a dreptății și egalității între oameni indiferent de rasă, limbă sau națiune. Ei doreau Evanghelia curată, nu pătată de practici oculte, sau o sursă de câștig nemeritat.

Predica și scrierile Sfinților Apostoli Petru și Pavel, viața lor în Hristos au schimbat orientarea lumii vechi prin propovăduirea Evangheliei dând ceva permanent într-o nouă creație adusă de Mântuitorul prin Biserica Sa una, sfântă, apostolească și sobornicească. Entuziasmat de zelul creștin al Sfinților Apostoli, Sfântul Ioan Gură de Aur spunea că lumina lor va străluci până la sfârșitul lumii și după aceea. Iar patriotul, martirul, creatorul limbii române moderne, sculptorul neîntrecut, tipograful iscusit și slujitorul lui Dumnezeu desăvârșit, sfântul mitropolit martir Antim Ivireanul, spunea la Praznicul zilei de 29 iunie: „ … Mijlociți pentru noi, păcătoșii, și pentru Biserica noastră dreptmăritoare, rugați pentru noi pe Iisus, cel ce a fost răstignit, a cărui Evanghelie - cu atâtea osteneli și trude, prigoniri și munci, închisori și bătăi, crucea și moartea - în toată lumea ați propovăduit-o… Dați-ne la toți liniște sufletească și sănătate trupească să putem cinsti în mulți ani numele vostru, să arătăm strădania voastră și să prăznuim în luminată cuviință slăvita voastră pomenire".

Biserica cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel", din Parohia Ortodoxă Română „Petru Maior" Reghin, este amplasată în mijlocul cimitirului parohial. Necesitatea edificării ei s-a dovedit prin faptul că în bisericuța mică, monument istoric, unde se slujea, nu mai încăpeau credincioșii, tot mai mulți la număr, și pentru protejarea acesteia. Biserica fiind terminată a fost sfințită în data de 24 iunie 2000, de către vrednicul de aducere aminte și pioasă pomenire Patriarhul Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române din acele vremuri, și Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei (azi Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului), înconjurați de un numeros sobor de preoți. Alături de biserică a fost ridicată și o casă mortuară de mare utilitate parohiei. Consiliul Parohial, Comitetul Parohial și toți credincioșii parohiei, îndrumați cu grijă și dăruire de preotul paroh Daniel Ciolocoiu, se ocupă în permanență de îngrijirea și înfrumusețarea acestui sfânt lăcaș.

Parohia aceasta este păstorită de vrednicul și harnicul preot Daniel Ciolocoiu, părinte duhovnicesc al tuturor care trec pragul acestui locaș de închinăciune, și care și-a format deja un nume bun, nume care va rămâne mărturie peste veacuri. Slujește cu credință sinceră și deosebit de multă evlavie Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, împlinind cuvintele Sfântului Apostol Pavel care zice: „Fiți următori mie precum și eu sunt lui Hristos" (I Cor.11,1). Figura părintelui Daniel Ciolocoiu, prin osârdia și râvna sa, este pilduitoare și poate constitui un izvor viu de lumină și de credință pentru preoți și credincioși.

 

Lasă un comentariu