ÎNCĂLZIRE GLOBALĂ: Valul de caniculă din Europa din iunie, favorizat de schimbările climatice provocate de om (studiu)

Distribuie pe:

Schimbările climatice cauzate de intervenția omului asupra mediului au contribuit la valul de caniculă care a afectat luna aceasta vestul Europei unde s-au produs incendii mortale de pădure, iar multe alte țări au fost afectate de vremea toridă, cu temperaturi-record, informează un raport dat publicității joi de un grup internațional de oameni de știință, citat de Reuters.

Se estimează că temperaturile lunare pentru iunie au fost cu circa 3 grade Celsius peste mediile de lungă durată pentru Europa de Vest, arată în raport grupul World Weather Attribution format din oameni de știință din mai multe țări.

„Am identificat o asociere clară și puternică între recordul de căldură din această lună și schimbările climatice cauzate de intervenția omului", a declarat Geert Jan van Oldenborgh, cercetător principal în cadrul Institutului Regal de Meteorologie din Olanda, unul dintre autorii raportului.

Schimbările climatice, favorizate de utilizarea combustibililor fosili, au crescut de cel puțin patru ori intensitatea și frecvența acestor valuri de căldură în Franța, Elveția, Olanda și centrul Angliei și de zece ori în Portugalia și Spania, se arată în studiul bazat pe tendințele istorice.

Potrivit cercetătorilor, canicula este puțin probabil să fie un eveniment natural ieșit din comun și nu poate fi explicată prin modificări survenite la nivelul soarelui sau prin alți factori naturali precum nivelul scăzut de particule de praf vulcanic din atmosferă cu rol în ecranarea luminii solare.

Acest lucru presupune că o acumulare a emisiilor de gaze cu efect de seră, în special ca urmare a arderii combustibililor fosili, a crescut acest risc.

„Până la finalul secolului, aceste temperaturi crescute vor deveni o obișnuință în Europa de Vest", au adăugat cercetătorii.

„Căldura poate fi letală - în special pentru cei mai tineri și pentru cei vârstnici", a subliniat Friederike Otto de la Universitatea Oxford, unul dintre autorii raportului. „Este deosebit de important ca orașele să conlucreze cu oamenii de știință și cu experții în sănătate publică pentru a dezvolta planuri de acțiune împotriva căldurii", a adăugat acesta.

Incendiile de pădure din Portugalia au condus la moartea a peste 60 de persoane și la evacuarea a 2.000 de localnici și turiști din Spania.

Mai multe acțiuni contra temperaturilor ridicate au fost declanșate în această lună în Franța, Elveția și Olanda.

Franța s-a confrunta cu cea mai călduroasă noapte de iunie din istorie, la data de 21, iar Anglia a înregistrat cea mai toridă zi de iunie de la canicula din 1976, potrivit sursei citate.

În Statele Unite, patru persoane, dintre care una fără adăpost și doi excursioniști, au murit din cauza temperaturilor record înregistrate în sud-vestul țării, unde mai multe zboruri au fost anulate, iar autoritățile au sfătuit oamenii să rămână în case. Căldura extremă, generată de presiunea atmosferică ridicată înregistrată în regiunea Four Corners, unde se întâlnesc statele Colorado, Utah, New Mexico și Arizona, a generat temperaturi cu mult peste normal într-o mare parte a sud-vestului țării.

 

 

Lasă un comentariu