Prezența bunicilor protejează mămicile de depresia postpartum

Distribuie pe:

Un studiu recent al cercetătorilor finlandezi de la Universitatea din Helsinki, citat de hotnews.ro, concluzionează că prezența bunicilor are un impact semnificativ asupra sănătății mintale a mamelor, protejându-le de depresie, în special pe cele care s-au despărțit de partenerii lor.

Cercetarea a analizat bazele de date medicale finlandeze privind 116.917 mame despărțite de tatăl copilului și 371.703 mame care nu s-au separat și care aveau copii cu vârsta sub 12 ani. Femeile au fost evaluate și examinate cel puțin trei ani.

Bunicii materni sănătoși, cei mai utili

Unul dintre parametrii studiați de cercetători a fost compararea prevalenței medicamentelor antidepresive luate de mame cu disponibilitatea bunicilor de a le oferi sprijin. Astfel, s-a înregistrat o probabilitate mai mică de depresie maternă în cazul prezenței bunicilor sub 70 de ani, angajați și fără probleme grave de sănătate. De asemenea, depresia era mai puțin frecventă dacă bunicii trăiau împreună și locuiau în apropierea fiicei lor.

Prin urmare, este important ca bunicii să nu aibă ei înșiși probleme care necesită grija și suportul mamei. Sănătatea, mobilitatea și implicarea bunicilor sunt un indicator al unei mai mici probabilități de depresie maternă, în special în rândul mamelor care sunt separate de partener.

Psihoterapeuții spun că forma de intervenție cea mai utilă în domeniul sănătății mintale este sentimentul de comunitate și sprijinul din partea celor dragi. Chiar dacă pot apărea probleme postpartum, sprijinul comunității, al familiei, îngrijirea pe care o primesc mamele sunt extrem de importante.

Condiția de mamă, un declanșator emoțional subevaluat

Maternitatea, mai ales în cazul primului născut, reprezintă pentru mame un moment de schimbare a identității. Mai ales prima naștere reprezintă un important declanșator emoțional, subevaluat în cazul depresiei postpartum.

Conform studiului, una din zece mame suferă de depresie postpartum, iar aproximativ una din o mie de femei poate ajunge la o afecțiune mai gravă, numită psihoză postpartum.

Depresia postnatală este o combinație complexă de modificări fizice, emoționale și comportamentale de care suferă unele mame imediat după naștere sau, în cazuri rare, cu debut întârziat, într-o perioadă de 18 luni.

Specialiștii spun că este o tulburare a sănătății mintale, cu debutul în primele patru săptămâni de la naștere, fiind provocată de schimbările chimice, sociale și psihologice, care au loc odată cu venirea pe lume a unui copil.

Părinții mamei, mai ales mama acesteia, pot fi călăuze importante prin acest labirint psihologic, reprezentat de schimbarea de statut și identitate. Episoadele psihozei postpartum pot ține și 12 săptămâni. Experții spun că singură medicația nu aduce o recuperare completă, fiind necesară psihoterapia mamei și asigurarea unui mediu familial confortabil, protector.

Bunicile, înlocuitor de partener

Într-un alt studiu, au fost analizate relațiile care se stabilesc în cadrul familiei, mai ales în cadrul celei monoparentale. Prima etapă a cercetării a cuprins un sondaj cantitativ în rândul a aproximativ 850 de mame singure cu privire la relațiile lor cu propriile mame, adică bunicile materne ale copiilor.

În a doua etapă, situația mamelor a fost analizată calitativ, în funcție de informațiile socioeconomice, educație, ocuparea forței de muncă, reședința, venitul, starea civilă și istoricul căsătoriei, paternitatea și rețelele familiale. Cercetarea calitativă a arătat că, adesea, bunicile tind să încorporeze unul dintre cele două roluri principale, de părinte înlocuitor sau de partener înlocuitor: “Rolul de susținător emoțional și de ascultător transformă adesea în mod automat bunicile în parteneri-surogat din punctul de vedere al mamelor singure, deoarece, astfel, bunicile acoperă acum nevoi care, altfel, ar fi fost direcționate către parteneri, cum ar fi grijile practice legate de familie, treburile zilnice, problemele cu copiii”.

Rolul bunicilor ca părinți de înlocuire este foarte apreciat și dorit mai ales de mamele singure. Bunicile adoptă adesea acest rol pentru o anumită perioadă de timp din cauza unor circumstanțe speciale, iar după aceea revin la un rol mai mult secundar.

Ajutor efectiv, nu doar vizite

Pe de altă parte, cred psihologii, există nuanțe în ajutorul acordat de bunici, care țin de presiunea la care este supusă o mamă începătoare și de dorința ei subliminală de a păstra un spațiu intim la care nu oricine poate avea acces.

Bunica maternă are cheia acestui spațiu, mai ales dacă între cele două, mamă și fiică, există relații apropiate. Una dintre căile prin care tinerele mame pot fi ajutate fără să fie stânjenite sau să se simtă controlate ține de capacitatea bunicilor de a-și oferi ajutorul efectiv și nu doar de a vizita și a sta cu copiii și nepoții lor. Deci, bunicii ar trebui să întrebe cum pot fi de ajutor, fără a controla viața tinerilor părinți. Lucreția Pop

(Sursa foto: pexels.com)

Lasă un comentariu