Riscurile și consecințele nocive ale consumului și traficului de stupefiante

Distribuie pe:

Oficiul Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate este, în fiecare an, promotorul campaniei internaționale de sensibilizare privind provocarea majoră pe care drogurile ilicite o reprezintă pentru societate în ansamblu și încurajează derularea, în lumea întreagă, a cât mai multor activități de atenționare cu privire la acest fenomen. Tema UNODC pentru Ziua Internațională Împotriva Consumului și Traficului Ilicit de Droguri din acest an are ca mesaj: „Întâi ASCULTĂ! Ascultându-i pe copii și tineri, realizezi un prim pas pentru a-i crește sănătos și în siguranță". Medicii, psihologii și asistenții sociali ai Agenției Naționale Antidrog atrag atenția asupra riscurilor la care se expun persoanele care consumă droguri: infecții grave (HIV, HVC, HVB, TBC etc.), infarct sau hemoragii cerebrale, deces, abandon școlar, degradarea relațiilor sociale, pierderea locului de muncă, infracționalitate, susținea ROMAN Ioan Aleodor, coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Mureș.

La Platoul Cornești din Târgu-Mureș, cu prilejul Zilei Internaționale Împotriva Consumului și Traficului Ilicit de Droguri, Agenția Națională Antidrog, prin Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Mureș a organizat, la nivel local, activități specifice, de informare, conștientizare și educare a populației cu privire la problematica drogurilor în România.

Pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la riscurile și consecințele nocive ale consumului și traficului de stupefiante, specialiștii antidrog au invitat publicul să se alăture acestui demers.

Printre acțiuni, ce s-au desfășurat în parteneriat cu Direcția de Sănătate Publică Mureș și Crucea Roșie Mureș, s-au numărat: organizarea unui stand pentru distribuirea de materiale de informare și promovarea evenimentului, realizarea de activități de informare și promovare a evenimentului, cu mesaje antidrog și dezbateri pe teme corelate cu uzul, abuzul și traficul de droguri - echipe mobile formate din specialiști și voluntari antidrog. De asemenea, programul a inclus și zumba fitness, care s-a finalizat cu un ,,flashmob", precum și alternative la consumul de droguri, realizate în parteneriat cu Decathlon - Târgu-Mureș: tir cu arcul și concursuri de trotinete.

La eveniment au participat aproximativ 4.300 de persoane, de toate vârstele: copiii, adolescenți, părinți, specialiști, după cum ne spunea ROMAN Ioan Aleodor, coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Mureș.

În fiecare an, începând din 1987, la nivelul tuturor țărilor membre ale Organizației Națiunilor Unite (ONU), la sfârșitul lunii iunie, se marchează Ziua Internațională Împotriva Consumului și Traficului Ilicit de Droguri. Evenimentul exprimă determinarea ONU de a consolida acțiunile și cooperarea la nivelul statelor membre, pentru atingerea obiectivului de a avea o societate internațională fără consum abuziv de droguri.

Lasă un comentariu