Guvern nou cu aceIași miniștri incompetenți!?

Distribuie pe:

Guvernul Mihai Tudose a trecut lejer la votul de învestitură din Parlament. Însă circul mediatic din timpul „executării" primului ministru Grindeanu continuă și după reocuparea Palatului Victoria de miniștrii demisionari care și-au votat la moțiunea de cenzură propria incompetență, și-au recunoscut eșecul pentru a executa ordinul lui Dragnea să scape de premierul ales de el, care nu-l mai asculta în aplicarea măsurilor aberante privind pragul valoric pentru abuzul în serviciu și introducerea impozitului global pe gospodărie, a impozitului pe cifra de afaceri contestat de către companii și contribuabili.

E de neconceput, de neadmis ca aceiași miniștri rămași repetenți la așa-zisa evaluare a rezultatelor obținute în cinci luni de mandat să fie repuși în funcție drept salvatori ai programului de guvernare impus de Dragnea, președintele PSD, care este obsedat să fie prim-ministru, chipurile că el a câștigat alegerile parlamentare. Întrebarea este: sutele de mii de membri de partid nu au nici un merit, cum suportă aceștia dictatura unui singur om - președintele partidului cu o condamnare definitivă și cu alte procese pe rol?

Liviu Dragnea nu vrea să înțeleagă că nu pe el l-au votat majoritatea celor care s-au prezentat la urne, ci promisiunile fără acoperire făcute în campania electorală de creștere a salariilor bugetarilor, a punctului de pensie, a ajutoarelor sociale, a reducerii taxelor și impozitelor, salvarea sistemului sanitar, a învățământului, care sunt în colaps de 27 de ani, ca și multe alte măsuri aberante de care s-a ales praful. Noua Lege a salarizării unitare a bugetarilor nemulțumește pe toți beneficiarii ei care au protestat în stradă cerând neaplicarea acesteia. De ce? Pentru că, primărița de la Craiova, ajunsă ministrul Muncii, a conceput această lege după ureche, cum a visat noaptea, neluând în seamă propunerile făcute de sindicate, de specialiștii în materie, decât de sfaturile lui Dragnea și ale penalului Vâlcov care a făcut și evaluarea activității Guvernului Grindeanu.

Și astfel, noua lege în loc să reglementeze multiplele probleme, să elimine nedreptățile din sistemul de salarizare al bugetarilor le-a amplificat și mai mult, mărind dezechilibrele sociale existente, periclitând periculos ținta de 3 % a deficitului bugetar propusă pentru acest an, s-a stabilit în angajamentul cerut de Comisia Europeană.

Văzând că planul de încasări prevăzut pentru ANAF este imposibil de realizat, depășind și cele mai optimiste previziuni, Dragnea - Vâlcov au decis, la învestirea noului guvern să modifice programul de guvernare, amânând pentru 2018 majorările de salarii prevăzute a se aplica de la 1 iulie 2017, recunoscând indirect că nu au suficienți bani, mai mult au redus și procentele de majorare anunțate ca „bătute în cuie", iar pentru medici și profesori creșterile salariale s-au amânat pentru 1 martie 2018, dacă se vor mai face și atunci. Țapul ispășitor pentru aceste neîmpliniri fiind tot fostul premier Sorin Grindeanu. Dacă evaziunea fiscală și corupția s-ar reduce la nivelul din țările dezvoltate, România ar dispune de suficiente resurse să înfăptuiască exercițiul bugetar propus de fostul guvern. Însă pentru a se putea întâmpla acest lucru se impune ca Dragnea și ai lui camarazi, sprijinit de posturile TV fidele, să nu mai bruieze din interior DNA-ul, Ministerul Public pentru a-i schimba pe șefii acestor instituții care îi deranjează că nu joacă cum le cântă ei.

De asemenea, Dragnea să lase guvernul să ia și să aplice măsuri fiscale care să încurajeze mediul de afaceri, nu cum intenționa să introducă impozitul pe venit și taxa de solidaritate, încât să asigure stabilitate și o creștere economică sănătoasă prin atragere de noi investitori, nu să-i determine să plece. Dar, pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie de pricepere, timp și voință politică. Ori actualul guvern nu dispune de prea multă pricepere prin miniștri repuși în funcție, care și-au votat la moțiunea de cenzură propria incompetență: ce caută la Ministerul Economiei Mihai Fifor, care nu are nimic comun cu economia, fiind filolog; la Ministerul Finanțelor Ionuț Mișa care nici nu a așteptat să ocupe scaunul ministerial că și-a lansat public intenția, de neiertat, de a desființa sau de a naționaliza Pilonul II de Pensii de circa 8 miliarde de lei, bani care astupau gaura din buget; la Dezvoltare Regională, Sevil Shhaideh; la Externe, Teodor Meleșcanu; la Sănătate, Florin Bodog, la transporturi, Răzvan Cuc; la Muncă, Olguța Vasilescu; la Interne, Carmen Dan; la Apărare, Adrian Țuțuianu; la Agricultură, Petre Daea, etc. Actualul sistem de promovare în funcții de miniștri, secretari de stat, bazat pe cumetria politică, neamuri, pe nepricepuți - ascultători și supuși, situație asemănătoare fiind și în Parlament, lucrurile nu pot merge mai bine, ci din contră, vor evolua în mai rău și se poate ajunge la prăbușirea economiei, mai ales macroeconomic.

După cum stau lucrurile și actualul guvern e de tranziție, iar premierul va fi țapul ispășitor precum Grindeanu, pentru a-i face loc lui Dragnea să ocupe fotoliul de prim-ministru. Mihai Tudose a declarat public că în caz de validare a mult discutatului prag de peste 200 mii de lei se dă la o parte fără condiții. După cum merg lucrurile cu fixarea pragului și scandalul de la DNA, Dragnea va scăpa de condamnare și i se va împlini visul, dacă nu-l vor încurca cercetările din Brazilia.

Lasă un comentariu