FUMATUL - UN DUȘMAN CARE POATE ȘI TREBUIE SĂ FIE ÎNVINS! (IV) Dependența de tutun (sevrajul)

Distribuie pe:

…Totuși, de ce începe un individ să fumeze? Răspunsul cel mai frecvent este acela că „omul începe să fumeze ca o consecință a unui proces de educație socială în care fumatul este recunoscut a aduce un grad mai mare de considerație în anumite grupuri sociale, contribuind, totodată, la procesul de identificare".

Mai departe: de ce continuăm să fumăm, când toată lumea știe că nu este bine pentru sănătate? Răspunsul este următorul: 57% fumează din obișnuință, 33% - pentru plăcerea gustului (aromei), 27% - pentru relaxare, 26% - din motive sociale. Doar 24% din persoanele testate au răspuns că ar fi dependente de tutun. Acești 24% ascund atât dependența psihică, cât și dependența fizică de nicotină.

Totuși, acest drog este cel mai slab narcotic care produce dependență - nicotina (care, în multe țări se vinde legal, de secole, și pe care autoritățile pun taxe mari) are, din nefericire, o problemă: dăunează sănătății!

La om, sindromul de sevraj este caracterizat de nevoia imperioasă de a fuma, iritabilitate, tulburări ale somnului și eventuale modificări comportamentale. Administrarea subcutanată, transcutanată sau transmucoasă a nicotinei permite reducerea intensității acestor manifestări.

Întreruperea sau scăderea bruscă a aportului de nicotină duce la apariția unor fenomene pe care doresc să le enumăr: disforie sau stare de depresie, insomnie, iritabilitate, frustrare sau furie, anxietate, dificultăți de concentrare, agitație, bradicardie, apetit crescut, creștere în greutate.

Simptomele enumerate tulbură funcționarea normală a individului din punct de vedere fiziologic, social, profesional etc. Simptomele apar, de obicei, la 12 ore după încetarea fenomenului, ating vârful de intensitate după câteva zile și persistă mai multe săptămâni.

Recomandări privind combaterea creșterii apetitului și a surplusului caloric

Măsuri dietetice - se recomandă ca hrana să fie repartizată în mod rațional pe tot parcursul zilei, să se ia un mic dejun copios, un prânz echilibrat ca volum, o gustare bogată și o cină ușoară; pentru sfârșitul zilei, se recomandă proteine și fibre care nu se depun. Se „trăiește", astfel, din rezervele proprii, în timpul nopții, până a doua zi dimineața.

Exercițiul fizic - substituenții nicotinici permit reluarea rapidă a unui exercițiu fizic, care va atenua surplusul de calorii ingerate. Nu se folosesc medicamente chimice pentru a tăia foamea, remediile ușoare ne pot oferi mijloace de a ne tempera pofta de mâncare, scăzând-o. Acesta este cazul oligoelementelor: zinc, nichel, cobalt - 2 fiole/zi. În primul moment al hotărârii de a apela la tratament, trebuie oprit complet fumatul. În continuare, de câte ori se resimte nevoia de a fuma o țigaretă, trebuie mestecată o gumă. Nivelurile terapeutice se ating prin mestecarea a 12 - 16 bucăți pe zi. Guma de mestecat cu nicotină este disponibilă sub formă de tablete de 2 mg sau 4 mg (Nicorette).

Hipnoza - i-ar ajuta pe pacienți să se decidă să abandoneze fumatul, inducând o aversiune față de consumul de tutun. Se consideră că hipnoza acționează asupra impulsurilor ce generează dorința de a fuma, anulându-le.

Prevenția primară - cuprinde o strategie de influențare socială de a cărei realizare depinde, în viitor, scăderea numărului adulților consumatori de tutun.

Rolul mass - media în vânzarea de tutun către adolescenți (Tv, ziare, radio).

Fumatul este privit de mulți oameni ca o demonstrație de putere și superioritate.

Concluzie: fumatul a început să fie singura și cea mai evitabilă cauză a morții. Fumatul reprezintă al doilea factor important de risc din Europa și continuă să se extindă în țările sărace și în grupurile socio-economice dezavantajate.

Jumătate din fumători vor muri de o maladie asociată tutunului!

Toți factorii de răspundere consideră că fumatul reprezintă o pierdere pentru economie.

Lasă un comentariu