MUȘCĂTURA DE CĂPUȘĂ

Distribuie pe:

Cele mai multe mușcături de căpușe cauzează doar răni minore Dar unele căpușe pot transmite bacterii care provoacă boli, cum ar fi boala Lyme sau febra Rocky Mountain (o boală infecțioasă gravă, ce pune viața în pericol - n. trad.).

Ați fost mușcat de o căpușă. Ce-i de făcut?

• Îndepărtați căpușa rapid și cu grijă. Utilizați o pensetă pentru a prinde insecta în apropierea capului sau a gurii și trageți ușor, pentru a scoate căpușa întreagă, fără să o zdrobiți. Alte metode, cum ar fi aplicarea de vaselină, ojă de unghii, alcool sau o compresă caldă nu sunt recomandate.

• Dacă este posibil, introduceți căpușa într-un recipient. Puneți recipientul în congelator. Este posibil ca medicul dumneavoastră să dorească să vadă căpușa dacă manifestați semne sau simptome de boală după mușcătură.

• Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun. Spălați, de asemenea, zona din jurul mușcăturii de căpușă.

Când trebuie să apelați la asistența medicală de urgență

Sunați la numărul local de urgență dacă manifestați:

• O durere de cap severă

• Respirație dificilă

• Paralizia

• Palpitații ale inimii

În ce situații trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră

• Nu puteți elimina complet căpușa. Cu cât ea rămâne mai mult timp fixată pe pielea dvs., cu atât crește riscul de a lua o boală de la ea.

• Erupția cutanată se mărește. Pe locul mușcăturii de căpușă poate apărea o mică umflătură de culoare roșie. Este normal. Dar dacă se dezvoltă într-o erupție mai mare, posibil cu formă de ochi de taur, acest lucru poate indica boala Lyme. Adresați-vă medicului dvs. și dacă semnele și simptomele dispar, deoarece este posibil să fiți încă în pericol de a vă îmbolnăvi. Riscul de a contracta o boală de la o mușcătură de căpușă depinde de locul în care locuiți sau călătoriți, cât de mult timp petreceți în zone împădurite și ierboase și cât de bine vă protejați.

• Aveți semne și simptome asemănătoare gripei. Erupția cutanată poate fi însoțită de febră, frisoane, oboseală, dureri de cap și dureri în tot corpul.

• Bănuiți că locul mușcăturii este infectat. Semnele și simptomele includ roșeață sau transpirație.

Dacă este posibil, duceți căpușa cu dvs. la consultul medical.

N. trad. Clinica Mayo, unul dintre cele mai redutabile centre medicale din lume, are sediul în Rochester - Minnesota, și peste 70 de spitale și clinici în mai multe state din SUA (Florida, Arizona, Iowa, Wisconsin). Mii de pacienți din întreaga lume apelează, anual, la serviciile medicale de cea mai înaltă calitate, asigurate de specialiștii de la Mayo Clinic. În cadrul clinicii și al reprezentanțelor acesteia, își desfășoară activitatea peste 4.500 de medici specialiști și oameni de știință, precum și un personal auxiliar de aproximativ 50.000 de angajați. Clinica Mayo este și un important centru de cercetare, cheltuind, anual, în acest scop, aproape 700 de milioane de dolari.

N. red. Am apelat la surse medicale americane, pentru acest subiect de larg interes pentru cititori, pe care, se vede, Direcția de Sănătate Publică (dacă mai există) îl trece sub tăcere, cu toate că la nivel județean populația se confruntă cu o adevărată epidemie de mușcături de căpușe.

Lasă un comentariu