LA MULȚI ANI, GEORGE ROCA! GEORGE ROCA CU ȚARA ÎN COLȚUL INIMII

Distribuie pe:

Scriitorul George Roca, un nume de referință în spațiul virtual și nu numai. Deși locuiește în Australia, inima de român a rămas pe meleaguri bihorene. Parafrazându-l pe Kogălniceanu, „omul înainte de neam și-a iubit familia, înainte de lume și-a iubit neamul și patria sa de pământ, fie mare, fie mică, în care părinții săi au trăit și i-a îngropat, în care el s-a născut, în care a petrecut dulcii ani ai copilăriei, ce nu se mai întorc, în care a simțit cea dintâi bucurie și cea dintâi durere de bărbat."

Acum, în zi aniversară, îi aducem omagiul nostru sincer celui care s-a dovedit ani în șir un autentic și inimos promotor al culturii române, un prieten de nădejde al românilor. Este un exemplu de urmat pentru cei plecați din țară prin dragostea de „loc" și pământul străbun, despre care Papa Ioan Paul al II-lea a spus că este Grădina Maicii Domnului. Domnul George Roca a știut să iasă din vârtejul cotidian și să privească dincolo de agitația lumii, adunând în jurul domniei sale creatori de frumos, scriitori, pictori, sculptori, promovând românismul cu patima iubitorilor de neam.

Nu este singurul emigrant care nu și-a uitat originile. Peste tot în lume regăsim frați care oriunde s-ar afla poartă țara într-un colț al inimii, un sentiment nobil și iubitor de netăgăduit. Poetul, nostalgicul George Roca, a reușit să-i adune pe acești iubitori de limbă și neam sub un curcubeu cultural românesc, făcându-i cunoscuți în lume prin operele lor. Domnia sa se regăsește în spatele multor articole și elemente de grafică apărute în diverse reviste de cultură, împărțindu-se „între literatură și grafica digitală". Revistele românești înființate de domnia sa au avut ca scop promovarea literaturii române în spațiul virtual.

În fiecare an, la începutul toamnei, scriitorul George Roca revine acasă pentru a-și vedea locul copilăriei, pentru a se întâlni cu prietenii, pentru a-și lansa câte un volum sau, așa cum declara într-un interviu: „Să mai învăț expresii românești de ultimă oră (de alde „așa vrea mușchii mei!") Să mai lansez o carte. Să-mi încarc bateriile!"

Scriitori, poeți, pictori, fotografi s-au bucurat de atenția iscusitului promotor cultural George Roca și au beneficiat de talentul, priceperea și compentența sa profesională, fiind promovați sau făcându-i cunoscuți. O muncă benevolă a maestrului, voluntară, neprecupețind nimic pentru frumos și calitate. O face din dragoste de oameni, ca iubitor de cultură și ca bun român. Merge pe ideea lui Heraclit considerând cultura „un al doilea soare pentru cei culți".

Omul de cultură George Roca este impresionat de arta românească contemporană pe care o consideră în plină înflorire. Pledează și acționează cu dăruire și pasiune pentru cunoașterea ei și a creatorilor, autorilor români în afara perimetrului național. „Mulți străini rămân uimiți și încântați când au tangență cu aceasta".

Scriitorul George Roca este considerat „o personalitate multitalentată", jurnalist, fondator de reviste, scriitor, poet, actor, fotograf. Întrebat într-un interviu care este totuși forma de artă pe care o preferă și care îl fascinează, George Roca a răspuns: „Am rămas cu scrisul și cu fotografia. Vorbind de fascinație, pot să vă spun că, încă din copilărie, m-au fascinat toate artele. Am încercat chiar și picture și sculptură. Păcat că ziua are doar 24 de ore! Păcat! Întotdeauna sunt în criză de timp liber. E o satisfacție enormă să descoperi noi (sau chiar necunoscuți) producători de literatură și artă, să-i faci să iasă la suprafață, să prevaleze, să-i etalezi cititorului cu ce au ei mai bun. O mare satisfacție! Să-i vezi că se bucură cu toții, atât producătorul, cât și cititorul". 

 Consideră că un bun jurnalist, în primul rând trebuie să aibă „suflet și inimă" pentru a înțelege ce dorește cititorul. O calitate indispensabilă, pe lângă faptul că trebuie să fie la zi cu realitatea înconjurătoare „să înțeleagă atât doleanțele producătorului de frumos sau de informație scrisă cât și cele ale cititorului. De fapt nu numai cititorul te judecă, ci și autorii. Dacă nu-i satisfaci, te părăsesc amândoi!"

Îl cunosc pe scriitorul George Roca din perioada silvestriană, amândoi fiind apropiați colaboratori ai revistelor ARP, înființate de cărturarul Artur Silvestri.

Ne-am cunoscut și personal, fiind prezent la Timișoara, la postul local Tv și la unele lansări de carte, aș specifica lansarea volumului „Flori pentru Mădălina" al poetei Cornelia Turlea-Chifu, o prietenă comună. Un Om impunător ca prezență și cald sufletește. Aș spune chiar fascinant. Chiar dacă o perioadă tăcerea ne-a îndepărtat, stima și respectul pentru omul de cultură au crescut. Primind și eu materiale pentru a promova tinere talente, în George Roca am avut mereu sprijin, ducând mai departe creațiile celor care scriu. Azi, LA ANIVERSARĂ, doresc să-i mulțumesc pentru fiecare gest făcut pentru promovarea limbii române, a artei și frumosului și pentru multe altele…

Să ne trăiți întru mulți ani!

 

Mariana GURZA

14 iulie 2017

Timișoara

Lasă un comentariu