Premieră în Europa: PLAJĂ SPECIALĂ PENTRU PERSOANELE CU DIZABILITĂȚI!

Distribuie pe:

Constanța va fi primul oraș din Europa care va avea, începând cu anul viitor, o plajă special concepută pentru persoanele cu dizabilități.

Sectorul de plajă din zona Faleză Nord, întins pe o suprafată totală de 22.000 de metri pătrați și cu o deschidere la mare de 200 metri, este pus la dispoziție de Administrația Bazinală Dobrogea-Litoral pentru activități terapeutice, organizate de Centrul „Marea Neagră" din Constanța.

Parcul terapeutic va cuprinde două zone de șezlonguri (100 de locuri), două zone de cearșafuri (1.000 de locuri), rampe de acces, o scenă pentru evenimente, grădină senzorială de relaxare, punct de hidratare, două locuri de joacă, o zonă de stimulare auditivă și una de stimulare vizuală și tactilă, o alee senzorială, un atelier de olărit, scaune mobile plutitoare pentru persoanele cu dizabilități și un cort de prim-ajutor.

De exemplu, atelierul de olărit este una dintre activitățile terapeutice extrem de utile pentru mobilitatea degetelor și pentru îmbunătățirea stabilizării articulațiilor membrelor superioare.

Pentru persoanele cu dificultăți locomotorii, inițiatorii proiectului (în frunte cu psihologul Adrian Gemănaru), vor instala pe plajă o rampă de acces dintr-un material special, care le va permite deplasarea cu ușurință, iar persoanele cu dizabilități vor beneficia și de trei cărucioare mobile plutitoare, pentru a se bucură de apa mării.

Copiii care prezintă dificultăți la nivel senzorial vor beneficia de două zone speciale, de stimulare auditivă (instrumente muzicale adaptate pentru exterior) și de stimulare vizuală și tactilă, care le vor oferi acestora posibilitatea de a experimenta lumea înconjurătoare prin cele trei simțuri.

Proiectul are sprijinul Administrației Prezidențiale și al Ministerului Mediului, dar aplicarea lui necesită un buget de aproximativ 100.000 de euro, de aceea Centrul „Marea Neagră" din Constanța cere sprijinul oamenilor implicați în turism, al autorităților locale, dar și al cetățenilor simpli, motivând că proiectul de la malul Mării Negre este unul de interes național, întrucât numărul persoanelor cu handicap reprezintă aproximativ un milion de oameni din populația României, iar nevoia unui astfel de spațiu dedicat lor este vitală.

Important! Accesul la facilități va fi oferit copiilor cu nevoi speciale, persoanelor cu dizabilități și familiilor acestora cu titlu gratuit! 

Lasă un comentariu