„Drumul Pâinii", la Sărbătoarea secerișului

Distribuie pe:

Un iulie torid în ziua de sâmbătă, 22 a anului 2017, Sânpetru de Câmpie, la Sărbătoarea secerișului „Cununa grâului" ed. a III-a. Vechile obiceiuri agrare din Ardeal au adunat pe Terasa

„La Basculă", oameni veniți din Târgu-Mureș, Sighișoara, Sărmașu, Sărmășel Gară, Sânpetru de Câmpie, Bârlibaș, Dâmbu, Sângeorgiu de Câmpie, Satu Nou sau Tușinu, amfitrion al deschiderii manifestării fiind bibliotecar Dinuca Burian, ale cărei rădăcini se află în comuna Sânpetru de Câmpie.

Ziua a fost împărțită în trei momente importante: întâlnirea cu grupul „graiul Câmpiei" la un lan de grâu din Sânpetru de Câmpie; împletirea Cununii Grâului cu ritualul înmânării Cununii Grâului gazdei Aurica Pop; expoziția „Drumul Pâinii", lansări de carte și voie bună cu dansuri și cântece populare.

Obiceiul „Cununii Grâului" are o tradiție de peste 100 de ani și spune că o familie mai înstărită a satului invită neamurile și vecinii la o clacă într-o zi anume „dacă o sta vremea". Ca să meargă lucrul bine, cheamă lăutașii. Așadar și gazda Aurica Pop a chemat oameni din sat, tineri feciori și fete, îmbrăcați în straie populare cusute de mâini dibace, au plecat spre holda care aparține domnului viceprimar Adrian Iușan, în frunte cu primarul Lucian Minodor Pogăcean și vicepreședintele Consiliului Județean Alexandru Câmpean. Odată ajunse acolo, femeile și fetele cu secerile au tăiat grâul, au legat snopii, au împletit cununa grâului din cele mai frumoase spice, dintr-o bucată de holdă rămasă nesecerată. Cum cere tradiția, aceasta a fost împletită de către cele mai frumoase fete, dar și de femei în vârstă, pricepute, aceasta fiind o condiție a purității rituale.

Au sfințit holdele preoții: paroh Belean Robert din Sânpetru, pr. Chirilă Horia din Dâmb, pr. Raul Răzvan Bucur din Sângeorz și Nașca Ciprian din Răzoare și s-au rugat ca locul să fie ferit de vreme mare și belșugul să copleșească. Ulcioarele cu apă rece și coșul cu slănină, pâine, caș și ceapă au fost servite, pe miriște, pe un cenușer, așa cum obișnuiau părinții și bunicii noștri să facă acest lucru, săturând pe cei care au muncit în holdă. Între timp, ceterașii din Balda, Alex și Imre Varga, alături de maestrul Mihai Emil, Oana Bogdana Pop și rapsodul popular Vasile Soporan din Frata, au cântat îndulcind potopul arșiței din câmp.

Odată cununa împletită, a fost aleasă Oana Bogdana Pop să o aducă gazdei. Alaiul reîntors de la câmp, a intrat în curtea gazdei unde aceasta a pregătit expoziția „Drumului Pâinii", pe mese ornamentate cu fețe de masă și ștergare cusute și „bătute" în războiul de țesut, pe care erau așezate produse oferite cu generozitate de grâu: pâine, colaci, cozonaci, palanețe cu varză și brânză, scorușe, gogoși, făină, toate pregătite de bucătăresele: Moldovan Fironica, Blăjan Icuța, Lunperdean Maria, Linca Adriana, Rus Luminița, Roșca Steluța și Sărmășan Iustina.

La intrare, Emilia Boia, a rostit primirea tradițională, iar Aurica Pop și Cornelia Iușan cu chiuiturile tinerilor și cântecul tradițional a preluat cununa de la Oana Bogdana și i-au dat în schimb un ștergar frumos țesut în culorile drapelului, un colac împletit, frământat din grâu.

Sub această emoție încărcată spiritual, a continuat ce-a de-a doua parte a evenimentului, iar scriitorul Nicolae Băciuț, director al Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Mureș a prezentat momentul lansărilor de carte.

„De la lume adunate" autor Teodor Nașca, (cunoscut publicului pentru emisiunile de folclor), este un volumul care se constituie într-o călătorie a autorului în lumea satului românesc, presărată cu episoade, protagoniști și povești. Din cele relatate de autor: „cartea poate fi considerată un manual, un referențial pentru cei ce calcă pe drumul deloc ușor al păstrării valorilor și culturii tradiționale".

„Secretele nutriționiste" autor Oana Bogdana Pop cunoscută publicului ca interpretă de muzică populară, a absolvit Facultatea de Medicină și activează la Cluj ca medic nutriționit, a considerat că e bine primit sfatul medicului și aici pe „Drumul Pâinii", sfaturi care se regăsesc în carte.

„Vechi obiceiuri agrare la români - Claca la secerat și cununa de grâu" autor Traian Gherman, carte de referință și cercetare a acestor clăci, în câteva sute de localități, printre care și Sânpetru de Câmpie și Sărmașu. „Din comoara satelor" revistă de folclor a lui Traian Gherman, îngrijită de Ileana Roman. Personalitatea lui Traian Gherman a fost evocată de nepoata domniei sale, dr. Ileana Roman, care, în cuvinte elogioase, a vorbit despre cel trecut în neființă dar actual prin scrierile sale.

„Răzvan Ducan - 60", omagiu adus scriitorului din Târnăveni care, neobosit, își rememorează începuturile așa cum scrie fiul Darie în cartea „Părintar" și anume: „Să ne reîntoarcem la Târnăveni din care nici nu am plecat..." Autorul a recitat poemele: „Ne pleacă" și „1 Decembrie 1918". Cele peste 30 de cărți publicate de autor, râvna de a pleca și totuși a rămâne acolo unde sufletul iubește, demonstrează fidelitatea față de cele sacre ale culturii românești. Răzvan Ducan a primit din partea gazdei Aurica Pop un coș cu „de-ale grâului", iar din partea primarului o diplomă aniversară.

Subsemnata, în calitate de reprezentant al Asociației Literare „Creneluri Sighișorene", am prezentat revista cu același nume ajunsă la nr. 10 și am donat Bibliotecii „Liviu Rusu" din Sărmașu acest număr în care se regăsesc și activitățile culturale întreprinse aici sub atenta coordonare a doamnei bibliotecar Dinuca Burian. Însoțită de Dudaș Dănuț care a realizat fotografiile pentru arhiva evenimentelor asociației, ne-am bucurat de o primire de înaltă ținută culturală.

În cea de-a treia parte a evenimentului, Mihai Teodor Nașca a prezentat pe rând interpreții și ansamblurile care au adus voia bună în acest loc binecuvântat de Dumnezeu. Au evoluat pe rând: Ansamblul de dansuri „Mugurelul" Sâncrai, coordonat de Nicolae și Valentina Bolog, Ansamblul de dansuri populare „Sânpetru de Câmpie" (coregraf: Ionuț Uțiu), Grupul tradițional „Astea-s Ibăștencele" (Nicoleta Man), Grupul vocal din Nazna „Doruri Mureșene" (Violeta Teban) și au susținut recital folcloric: Denisa și Andreea Pirje, Vasile Soporan, Oana Bogdana Pop, Mărioara Precup-Stoica, Narcisa și Ana Georgeta Balla, Narcisa și Teodor Țogorean împreună cu fiica Teodora.

Ca „cireașă de pe tort", ne-a fost oferit un moment special chiuitul „Găina" în interpretarea tinerelor Olivia Cenan și Bianca Roșca, de asemenea și o prezentare în versuri a costumului popular pe care îl poartă, care au reprezentat Grupul folcloric „Graiul Câmpiei".

Un spectacol în aer liber NETRUCAT, adus la stadiul să uimească auditoriul ne-a fost oferit aici, la Sânpetru de Câmpie. Gazdele s-au întrecut pe sine oferindu-ne masa tradițională românească, pregătită de Attila Molnar, Marian Goga și Roșca Traian, care a fost menită să sature trupul după ce, spiritual, a fost hrănit sufletul. Am reușit să nu ne lăsăm toropiți de arșiță și să ne bucurăm de roadele pământului.

Lasă un comentariu