Pași de pelerine Biserica Domnească din Bușteni

Distribuie pe:

Într-una dintre plimbările obișnuite ale regelui Carol I și reginei Elisabeta pe Domeniul Coroanei, ce se întindea de la Bușteni până la Predeal, de-o parte și de alta a râului Prahova, fiind fermecați de priveliștea deosebită, de panorama măreață a Bucegilor, care-și arată întreaga lor splendoare mai ales din dreptul localității Bușteni, s-au gândit să înfrumusețeze această localitate și să-i atragă pe vizitatori și pe cei ce ar dori să-și petreacă timpul de odihnă într-o localitate climaterică.

Bineînțeles că pe lista edificiilor importante care urmau a fi construite figura un sfânt locaș de rugăciune, din dorința suveranilor, ca să fie spre pomenirea lor și a decedatei principese Maria, unica lor fiică. Astfel, după inaugurarea „Școalei", familia regală s-a ocupat personal de construcția „Bisericii Domnești" și a „presbiteriului", cum era denumită casa parohială.

Biserica Domnească din Bușteni este construită după arhitectura tipică a mai tuturor bisericilor ortodoxe, în formă de cruce sau plan triconc, cu altarul spre răsărit, spre lumină sau izvorul luminii, simbolismul acesta fiind strâns legat de ființa creștinismului și de rostul lui în lume, al cărui întemeietor este Hristos „lumina lumii" și „Răsăritul cel de sus", cum Îl numesc cântările bisericești, către Care trebuie să ne îndreptăm în timpul rugăciunii sau al slujbelor săvârșite în sfântul locaș. Așa cum este statornicit în credința creștină ortodoxă, la a doua Sa venire, Mântuitorul se va arăta tot de la răsărit. Iată de ce orice rugăciune, fie particulară, fie publică, și cu atât mai mult serviciul divin desfășurat în biserică, nu poate fi conceput decât într-un locaș orientat cu altarul spre răsărit. Creștinii ortodocși nu își așază icoanele în casă decât spre răsărit și tot spre acest punct cardinal se îndreaptă când își pleacă genunchii înaintea lui Dumnezeu.

Cât privește arhitectura în formă de Cruce, aceasta este poate cea mai răspândită formă în care sunt zidite bisericile creștine, simbolizând adevărul că învățătura creștină, ca și cultul divin public, care are în centrul său Sfânta Liturghie, sunt întemeiate pe Jertfa Mântuitorului Iisus Hristos pe Cruce. Fie că e vorba de cruce greacă, cu brațele egale, sau de cruce latină, cu brațul vertical mai lung, cele patru brațe ale crucii simbolizează universul sau lumea întreagă, cele patru unghiuri sau laturi ale lumii, cele patru puncte cardinale ale Pământului, biserica creștină fiind răspândită în toate părțile lumii și cuprinzând în acțiunea mântuitoare a Jertfei lui Hristos pe Cruce întreaga omenire.

După mărturia arhitectului Toma T. Socolescu din Ploiești, planul bisericii a fost întocmit de arhitectul Ion N. Socolescu, unchiul său, același care a executat ca antreprenor mai multe locuințe și lucrări publice importante în vremea respectivă.

Biserica Domnească este construită din piatră cioplită și fasonată, adusă din masivul Caraiman, fiind foarte trainică, așa cum o dovedește faptul că în decursul timpului nu a avut nevoie de nicio reparație capitală. Biserica este clădită pe o lungime de 20,30 metri și pe o lățime de 7,52 metri, având o suprafață de 151,37 mp. Arhitectura se aseamănă în bună măsură cu bolnița de la Mănăstirea Hurezi din Vâlcea, având două turle, una deasupra naosului și o turlă clopotniță deasupra pronaosului. Biserica este împrejmuită de un parc frumos, bine îngrijit, cu un havuz de apă, iar accesul în locașul de cult se face prin partea dinspre apus.

Biserica Domnească din Bușteni a fost ridicată din temelie pe cheltuiala Regelui Carol I și a Reginei Elisabeta, aceștia fiind convinși că astfel urmează pildei domnitorilor din trecut care, pe timp de pace, înălțau biserici spre pomenirea lor și a faptelor lor mărețe. Regele știa că biserica a fost întotdeauna un înalt focar de moralitate și cultură națională, un adevărat „depozitar al românismului". Târnosirea Bisericii Domnești a avut loc în ziua de 8 septembrie 1889, la praznicul Nașterii Maicii Domnului, care este și hramul bisericii. Slujba de sfințire a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Mitropolit Primat Iosif Gheorghian, așa cum se amintește și în pisania bisericii, asistat de Preasfințitul Ghenadie Enăceanu Craioveanu, episcopul Râmnicului și Noului Severin, precum și de mai mulți arhimandriți, protosingheli, protopopi, preoți și diaconi, strana fiind susținută de protopsaltul și corul Mitropoliei. După terminarea Liturghiei, Mitropolitul Primat ieșind, în fața ușilor împărătești, rosti cu voce tare o cuvântare frumoasă, iar la ieșirea din biserică primarul comunei Predeal a adresat regelui și principelui moștenitor cuvinte frumoase, apoi regele i-a mulțumit.

În prezent, Biserica Domnească din Bușteni este păstorită de către preotul paroh Gheorghe Virgil Grigore, alături de preotul Daniel Aurel Dan, doi clerici tineri, extrem de harnici și de implicați în misiunea pastoral-misionară.

Casa parohială, clădită odată cu biserica, este așezată la șoseaua națională, față în față cu gara Bușteni. Construită din același material ca și biserica, anume piatră de munte și cărămidă, casa a fost ridicată cu scopul de a servi ca presbiteriu, având inițial patru camere și un antreu. Regele Carol I și Regina Elisabeta iubeau foarte mult acest loc. Din două în două duminici, în timpul șederii la reședința de vară de la Sinaia, fie cu trăsura trasă de patru cai, fie cu automobilul regal, veneau dimineața la slujba Sfintei Liturghii, după care se odihneau puțin în acest presbiteriu, din pridvorul căruia se poate admira una dintre cele mai frumoase priveliști spre munții Bucegi. Antreul și cele două camere de la șosea au fost rezervate multă vreme primirii familiei regale. De multe ori veneau însoțiți de oaspeți străini, pentru a le arăta aceste frumoase locuri. În parcul din jurul bisericii se așezau, pe timpul verii, mese pentru ceaiul ce li se servea aici, iar corul școlii primare îi delecta cu diferite cântări naționale.

Anul 2014 a fost unul cu o deosebită însemnătate în istoria Bisericii Domnești și a orașului Bușteni. Biserica ctitorită de primul rege al României, Carol I, și soția sa, Elisabeta, a îmbrăcat în acel an haine noi. Pictura bisericii a fost restaurată integral, iar de ziua hramului, sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, a fost sfințită prin ungere cu Sfântul și Marele Mir și stropire cu apă sfințită. Slujba de sfințire, precum și Sfânta Liturghie au fost oficiate cu Binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, de către Preasfințitul Ieronim Sinaitul, episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un impresionant sobor de slujitori.

În urmă cu puțin timp, am avut bucuria de a vizita Biserica Domnească din Bușteni. A trece pragul acestei sfinte biserici și a lua parte la slujbele care se săvârșesc aici îți aduce momente de bucurie sfântă, pace sufletească și înălțare duhovnicească.

 

Lasă un comentariu