Sighișoara medievală 2017

Distribuie pe:

Festivalul Sighișoara Medievală, încă la începutul lui, și-a avut frumusețea și importanța în ceea ce privește renașterea unor vremuri istorice apuse, doar că cei care au organizat acest eveniment cultural, cu timpul, și-au reconfigurat prioritățile, nu pe valoarea actului cultural ci, mai degrabă, pe cât de mult pot să scoată de la primărie.

Anul acesta, lucrurile păreau că își vor afla în cele din urmă făgașul normal, dar spectacolele oferite au lăsat mult de dorit. Se vorbea de trupa Hocus Pocus, care de fapt trebuia să deslușească până la urmă și taina curierului secret, dar care, din varii motive, a sucombat pe parcursul programului. De remarcat prestația cantautorului folkist Ducu Bertzi, care și-a făcut treaba mai bine decât oricine, cât și a celor două trupe: Truverii și Cimpoierii de Transilvania, care trebuiau limitate ca apariții scenice, așa cum spunea cineva, nu să avem parte de aceleași formații în fiecare seară de spectacol. În program erau prevăzuți și Lupii albi, dar nici ei nu au mai venit la Sighișoara.

Potrivit opiniilor unor participanți, ediția din acest an a fost mult mai slab pregătită, n-ar fi trebuit să apară lucruri care n-au nicio legătură cuarta, mai ales că festivalul este legat de meșteșugurile, de lucrurile care se făceau odată pe aceste pământuri, astfel că manifestările ar fi trebuit sățină cont de specificul zonei. Altcineva ne spunea că nu are ce căuta muzica modernă la un festival medieval. Unii comercianți s-au plâns de chiria foarte mare instituită pe spațiul public, dar și de taxa de salubrizare, acuzând Primăria că asemenea taxe în altă parte nu sunt percepute. Tuturor meșteșugarilor li s-a imputat gunoiul, achitând o taxă suplimentară, deși prin produsele aduse spre vânzare nu produc niciun fel de gunoi, dimpotrivă prin acele obiecte expuse vânzării, oamenii tind să atragă turiștii, nu să-i îndepărteze. Altcineva spunea despre cetate, despre festivalurile medievale, că cel din prezent îi lasăun gust amar, deși amintirile frumoase trebuie păstrate, iar orașul, cetatea trebuie să-și reprimească aura de odinioară.

Lasă un comentariu