STETOSCOPUL MEDICILOR,PLIN DE GERMENI ȘI BACTERII...

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Spitalul Veteranilor din New Haven - Connecticut, citați de descopera.ro, atrag atenția că medicii nu sunt suficient de riguroși în ceea ce privește igiena stetoscoapelor pe care le utilizează, acestea fiind pline de germeni și bacterii care riscă să fie transmise pacienților.

„În studiul nostru, am analizat 170 de consultații și am constatat că niciun medic nu și-a curățat stetoscopul, acest instrument devenit un simbol al profesioniștilor din domeniul sănătății fiind plin de germeni și bacterii.

Dintre medicii observați timp de o săptămână în cadrul celor170 de consultații, niciunul nu și-a curățat stetoscopul, doar 58% dintre ei s-au spălat pe mâini înainte de a interacționa cu pacienții, iar 63% și-au spălat mâinile după consultație.

Din păcate, printre cadrele medicale implicate,s-au numărat și studenți la medicină care învață în al doilea an de facultate tocmai despre curățarea echipamentelor folosite la intervenții.

Cercetare a evidențiat prezența a numeroase bacterii pe stetoscoape, printre cele mai frecvente fiind Staphylococcus aureus (Stafilococul auriu).

Am observat că zona rotundă a instrumentului, care intră în contact cu pielea pacienților, prezintăun grad chiar mai mare de contaminare în comparație cu mâinile (cu excepția vârfurilor degetelor).

Ne-am așteptat ca nivelul de igienă a stetoscoapelor să fie unul scăzut, însă am fost surprinși de faptul că niciunul dintre participanți nu și-a curățat instrumentul.

Totuși, rezultatele studiului nu ar trebui generalizate, întrucât există departamente de boli infecțioase unde regulile de igienă sunt foarte stricte.

Riscurile asociate acestor rezultate pot fi nuanțate. Astfel, mâinile rămân principalul vehicul de infectare, deoarece acestea sunt suprafețe calde și uneori umede, însă nici contaminările prin intermediul stetoscoapelor nu pot fi ignorate.

Suntem de părere că igiena stetoscopului ar trebui să fie inclusă în toate inițiativele privind igiena mâinilor din cadrul tuturor spitalelor, alături de creșterea gradului de responsabilitate, dar suntem conștienți că implementarea acestei rigori va necesita eforturi consistente pentru a schimba cultura și obiceiurile medicilor", concluzionează oamenii de știință americani. 

Lasă un comentariu