Dascăli mureșeni: CRISTIANA MARIANA MARINESCU

Distribuie pe:

S-a născut în Reghin, la 1aprilie 1952 în familia Cotta Ovidiu Neculae și Doina Ileana. Tatăl, profesor de geografie, a fost șeful Secției de învățământ și cultură a Raionului Reghin în perioada 1955-1959, director al Școlii Generale nr. 5 din Reghin. Mama, absolventă de liceu economic, a lucrat în Banca Națională din Reghin.

Urmează școala primară și gimnazială în orașul natal la Școala Generală nr.5 (actualul Gimnaziu ,,Augustin Maior"), cu rezultate excepționale. Cu aceleași rezultate urmează Liceul de cultură generală nr.1 (azi, liceul ,,Petru Maior" Reghin). Din anul 1972 devine studentă la Facultatea de filologie, secția franceză-română din cadrul Universității ,,Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca pe care a absolvit-o în 1976 având ca titlu al lucrării de diplomă ,,La liberté de la femme chez Denis Diderot". În acel an, se căsătorește cu Ioan Marinescu, profesor de istorie. A fost repartizată ca profesoară de limba franceză la școala unde a învățat. În anii1978 și 1980, îi aduce pe lume pe cei doi copii: Rareș, respectiv Andrada Raluca, astăzi la casele lor și ambii sunt lucrători în bancă: Rareș la Cluj-Napoca și Andrada la Târgu-Mureș.

Tot parcursul profesional s-a desfășurat la aceeași școală, obținând în 1979 definitivatul în învățământ, în 1987 gradul 2 și în anul 2000, gradul 1 cu lucrarea metodico-științifică intitulată ,,Dimensiunea ludică a orelor de limba franceză" având conducător științific pe conferențiar dr. Ligia Florea de la Facultatea de litere din cadrul Universității ,,Babeș-Bolyai'' din Cluj-Napoca.

Permanent a avut în vedere perfecționarea pregătirii sale profesionale. În afara gradelor didactice amintite, a absolvit numeroase cursuri din care amintim:,,Educația 21" cu cele trei module: ,,Proiectare, organizare, și evaluare a activității didactice", ,,Management și comunicare", „Tehnici informaționale și de comunicare"; ,,Consiliere și orientare", ,,Legislație școlară-dezvoltare profesională" , Cursuri AEL, de utilizare a video-lui, de limba germană și engleză.

Pe tot parcursul profesional a fost dirigintele multor promoții de elevi. Din această calitate a organizat activități plăcute elevilor și părinților. S-a implicat activ în ,,Zilele francofoniei'' și în olimpiadele școlare.

Ca o recunoaștere a calităților și muncii depuse în plan profesional, este numită responsabilă a catedrei de limbi străine, corector la olimpiade județene, profesor examinator la bacalaureat, metodist voluntar al Inspectoratului Școlar Județean Mureș și, în această calitate, făcând inspecții pentru acordarea gradelor didactice. În anul 2008 a primit gradația de merit.

Un capitol aparte din activitatea doamnei profesoare îl reprezintă schimburile cultural-educative (elevi și adulți) cu asociația ARAI din Bourg la Reine din Franța, care au debutat în anul 1992. Membru fondator al Asociației Reghinene de Amiciție Internațională sub auspiciile căreia s-au derulat vizite reciproce, alternativ la doi ani. Cristiana Marinescu a fost translatorul de limbă franceză, purtând o bogată corespondență cu ARAI Bourg la Reine. Relațiile de colaborare dintre cele două asociații de prietenie au primit și o consacrare oficială prin parafarea în orașul francez a acordului de înfrățire dintre cele două municipalități, semnat în anul 1999 de cei doi primari, domnii: Marian Traian din Reghin și Jean-Noel Chevreau din Bourg la Reine.

Doamna profesoară Cristiana Mariana Marinescu a fost un dascăl devotat școlii și elevilor săi. A iubit școala ca pe propria sa familie. Nu de puține ori, prin plimbările de după pensionarea din anul 2011, auzeam salutul de ,,Bonjour madame'' al foștilor ei elevi. Un om altruist care a ars ca o lumânare,mai mult pentru alții și mai puțin pentru ea însăși, s-a stins din viață la 23 iunie 2016 în orașul în care s-a născut, trait și muncit, Reghin, fiind regretată de toată lumea care a cunoscut-o.

Lasă un comentariu