13 - 18 august UNIVERSITATEA DE VARĂ IZVORU MUREȘULUI

Distribuie pe:

Centrul Cultural Toplița, Fundația Națională pentru Românii de Pretutindeni (București) și Centrul European de Studii Covasna-Harghita (Sfântu Gheorghe), cu sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, Institutului Cultural Român și al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei, în parteneriat cu Platforma Unionistă „Acțiunea 2012", Asociația „Răsăritul Românesc", Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, Complexul Sportiv Național Izvoru Mureșului, Primăria și Consiliul Local Voșlobeni organizează cea de-a XV-a ediție a Universității de Vară Izvoru Mureșului, ce va avea loc în perioada 13-18 august 2017 în localitatea cu același nume din județul Harghita.

 Ediția din acest an se va desfășura sub genericul „De la Prima Unire la Marea Unire. România și românii de pretutindeni, încotro?", iar printre subiectele dezbătute se numără: reunirea Basarabiei cu România, obiectiv național al românilor pentru 2018, drepturile românilor din comunitățile istorice din jurul frontierelor și Balcani, situația comunităților românești din Serbia, Ucraina, Bulgaria, Macedonia, Albania, Grecia, Ungaria și Croația, interesul României față de diaspora, aspecte privind educația în limba maternă, ca prioritate a românilor de pretutindeni, situația românilor din spațiul ex-sovietic, priorități privind păstrarea și afirmarea identității naționale a românilor din județele Covasna și Harghita, probleme vizând retrocedările ilegale în Transilvania, tăierea ilegală a fondului forestier etc.

Potrivit organizatorilor, la dezbateri vor participa reprezentanți ai mediului academic, ai principalelor partide politice, ai conducerilor principalelor asociații și fundații ale comunităților românești din România și din jurul granițelor și ai mass-media.

Programul va cuprinde și participarea la hramul Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului" de la Izvoru Mureșului, lansări și prezentări de cărți, spectacol folcloric, expoziție de icoane etc.

Deschiderea festivă a ediției va alea loc luni, 14 august, ora 9, cu un Cuvânt de binecuvântare adresat de P.S. Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, după care vor urma comunicări și dezbateri pe tema reunirii Basarabiei cu România - obiectiv național pentru 2018, iar la ora 16, participanții vor aborda teme legate de poziția Republicii Moldova în contextul geopolitic din zonă și al interesului național românesc.

Tot în prima zi a manifestării va fi prezentat volumul Blocați în labirint, de George Simion, președintele Platformei Unioniste „Acțiunea 2012". 

Lasă un comentariu