BRÂNZA ȘI EFECTELE EI BENEFICE ASUPRA SĂNĂTĂȚII

Distribuie pe:

Oamenii de știință danezi de la Universitatea Aarhus, citați de descopera.ro, susțin că brânza, deși este frecvent denigrată pentru conținutul ridicat de grăsimi saturate, nu are nici pe departe efectul negativ asupra colesterolului din sânge. Dimpotrivă, un nou studiu demonstrează în mod clar beneficiile importante pentru sănătate ale brânzei pentru prevenirea diabetului de tip 2, a bolilor cardiovasculare și a cancerului.

„În studiul nostru, am demonstrat că un consum regulat de brânză are efecte pozitive asupra sănătății, de la îmbunătățirea sistemului imunitar la prevenirea cariilor dentare, dar și multe alte beneficii surprinzătoare", ne asigură cercetătorii danezi, prezentându-ne, în același timp, câteva din avantajele consumului de brânză.

Previne cancerul de ficat - Consumul de brânză poate preveni dezvoltarea cancerului la ficat și chiar poate stimula sănătatea acestui organ. Studiul a constatat că brânzeturile maturate, cum ar fi brie și cedar, au potențialul de a crește speranța de viață cu până la 25%.

Acest lucru se datorează faptului că aceste brânzeturi conțin un compus numit spermidină, care previne fibroza hepatică și carcinomul hepatocelular, cel mai frecvent tip de cancer la ficat.

Stimulează sistemul imunitar - Consumul unei bucăți de brânză în fiecare zi este benefic pentru sistemul imunitar al persoanelor în vârstă. S-a constatat că voluntarii cu vârste cuprinse între 72 și 103 ani, care au mâncat la micul dejun, timp de patru săptămâni, o felie de brânză (unii, o brânză-placebo, alții, brânză probiotică), cei care au mâncat brânză probiotică au prezentat o îmbunătățire clară a sistemului imunitar.

S-a demonstrat, de asemenea, că aportul obișnuit de brânză probiotică ajută la întărirea sistemului imunitar, iar includerea acesteia într-o dietă regulată, poate ajuta la îmbunătățirea răspunsului imunitar, al unei persoane în vârstă la provocările externe.

Crește speranța de viață - S-a studiat și motivul pentru care francezii tind să aibă o viață lungă și sănătoasă, în ciuda consumului de alimente bogate în grăsimi saturate, fenomen cunoscut ca „paradoxul francez".

Francezii se bucură de o incidență scăzută a bolilor coronariene și de o speranță medie de viață de 82 de ani, în timp ce consumă până la 23,9 kg de brânză în fiecare an. Prin comparație, în cazul britanicilor, care consumă 11,6 kg de brânză în fiecare an, s-a constatat o incidență dublă a bolilor cardiovasculare, iar speranța lor de viață este de 81 de ani.

Previne cariile dentare - Pe lângă periajul regulat, și consumul de brânză face bine dinților. Nu numai că brânza face gura mai alcalină (ceea ce reduce nevoia de tratament dentar), ci creează și o peliculă de protecție în jurul dinților.

Cercetătorii au împărțit 68 de copii în trei grupuri. Un grup a fost rugat să mănânce o porție zilnică de brânză, altul să consume o porție zilnică de iaurt fără zahăr, iar cel de-al treilea - să bea un pahar de lapte în fiecare zi.

Ei au măsurat nivelurile de pH, atât înainte, cât și după test, și au constatat că cei care au mâncat brânză au prezentat o creștere rapidă a nivelului de pH, în timp ce subiecții care au mâncat iaurt și au băut lapte nu au prezentat nicio schimbare. Cu cât nivelul pH-ului este mai mare de 5,5, cu atât este mai mic riscul de a dezvolta carii.

Ajută la scăderea în greutate - O dietă bogată în produse lactate, cum ar fi brânza, ajută persoanele supraponderale să piardă în greutate. Cercetătorii au cerut unui grup de 40 de voluntari să înceapă o dietă redusă în calorii și altui grup să mănânce mai mult brânză, iaurt și lapte cu conținut scăzut de grăsimi. Astfel, au descoperit că cei care au consumat între trei și cinci porții de produse lactate pe zi au pierdut cea mai mare greutate. Ei aveau, de asemenea, presiunea sanguină mai scăzută, mai puțină grăsime abdominală și și-au îmbunătățit semnificativ șansele de a evita boli de inimă și diabet.

Mulți oameni cred că, atunci când încearcă să piardă în greutate, produsele lactate sunt alimentele cheie pe care trebuie să le elimine din dieta lor, deoarece sunt bogate în grăsimi, dar acest studiu a arătat că atunci când încearcă să slăbească, oamenii pot beneficia de fapt din creșterea cantităților de lactate pe care le consumă, atât timp cât în perioada de pierdere în greutate aportul total de energie este mai mic decât nevoile lor.

Aceasta va ajuta la reducerea tensiunii arteriale și, de asemenea, va duce la o pierdere mai mare a grăsimii totale abdominale, astfel încât se va pierde în greutate mai mult din jurul burții.

Stimulează inteligența - Brânza este ținta multor critici, dar acest produs este, în realitate, benefic pentru creșterea inteligenței. Persoanele care consumă cu regularitate lactate, precum brânză, lapte și iaurt, au rezultate mai bune la testele de inteligență decât cei care nu consumă niciodată astfel de produse.

Studiul a implicat 900 de bărbați și femei, cărora cercetătorii le-au cerut să treacă printr-o serie de provocări cognitive care le-au testat memoria vizual-spațială, verbală și de lucru.

Ei au constatat că, cei care au obținut cele mai bune rezultate, consumau în mod regulat și cele mai multe produse lactate.

 

Lasă un comentariu