Certurile cauzate de diferențele de opinie pot fi evitate!

Distribuie pe:

Disensiunile apar datorită faptului că oamenii nu conștientizează că sunt diferiți, că fiecare are propriul filtru, că fiecare are un istoric de experiențe la care se raportează mereu.

Din această cauză, multora dintre noi ne este greu să construim relații sănătoase cu cei din jurul nostru, să creăm legături puternice, bazate pe încredere, înțelegere și suport reciproc.

În opinia psihologului Andra Tănăsescu, primul lucru pe care trebuie să îl facem atunci când simțim că persoana de lângă noi are o poziție diferită de a noastră este să punem întrebări, să cerem informații suplimentare și să îi cerem să își argumenteze opinia. În felul acesta, aflăm foarte ușor pe ce se bazează când spune un anumit lucru.

Astfel, cunoscând modul de gândire și strategiile pe care le folosește pentru a da semnificație evenimentului exterior, noi putem înțelege mult mai bine ce îl determină să susțină o anumită opinie. Făcând aceasta, ne putem mări considerabil harta personală, iar prin faptul că suntem deschiși să privim lumea și cu alți ochi și suntem dispuși să intrăm pe harta celuilalt, putem să ne mărim propria capacitate de înțelegere.

Dacă ne dăm voie să simțim, să vedem, să auzim, să experimentăm lumea prin prisma altora, ne oferim șansa de a ne deschide ochii către noi posibilități, către noi înțelesuri și semnificații, care ne îmbogățesc mai mult experiența și viața.

„Este absolut normal ca două persoane să vadă aceleași eveniment în mod diferit, iar motivele sunt multiple: diferențele de mediu, tipul familiei în care au fost crescute, diferențele dintre învățăturile extrase din religii și credințe până la experiența de viață, genul biologic și multe altele, aspecte care ne modelează, ne formează și ne conferă unicitatea.

Opiniile fiecăruia dintre noi sunt puternic influențate de propriile experiențe de viață, iar în urma trecerii informațiilor prin propriul filtru, observatorul unui eveniment sau al unei expuneri de idei alege să păstreze doar ceea ce este în acord cu valorile și convingerile lui, face asocieri cu un eveniment familiar și astfel dă o semnificație proprie.

Însă, trebuie să înțelegem că și noi, și ceilalți avem dreptul la opinie proprie și, deci, diferită. Această simplă înțelegere ne ajută să respectăm și să acceptăm în mod firesc opinia celuilalt, fără contradicții interioare sau exterioare, evitând astfel și certurile inutile", afirmă specialistul în psihologie.

 

Lasă un comentariu