Viespea solitară Ampulex

Distribuie pe:

O echipă de cercetători a realizat un filmuleț, în care o specie de viespe numită Ampulex compressa este o viespe solitară din familia Ampulicidae. Se găsește la tropice, în sudul Asiei, în Africa și în insulele din Pacific. Femela are peste doi centimetri lungime și are culori metalice de albastru și turcoaz.

Particularitatea acestei viespi este că, scopul vânatului nu este omorârea prăzii, ci transformarea într-un „zombi". Cu ajutorul veninului extrem de toxic care afectează sistemul nervos, viespea transformă prada într-un animal docil. Un lucru interesant care denotă inteligența acestor insecte este că pot măsura nivelul de venin pe care l-au injectat dacă este prea puțin gândacul se va trezi, dacă este prea mult acesta va muri. După ce a văzut că totul este în regulă, își conduce prada într-un loc ferit pentru a depune un (singur) ou. Are tot interesul să țină gândacul în viață, întrucât larva se va hrăni din acesta timp de 4-5 zile, până când își va face loc în organele interne cu care se va hrăni, într-o ordine prin care să maximizeze durata de viață a gândacului. După o lună se naște o nouă viespe, pregătită să ia procesul de la capăt.

Mai există câteva specii de viespi cu un comportament asemănător, precum Ampulex dementor, Glyptapanteles, un gen de viespi care transformă omizile în gardieni ai propriilor bârloguri, sau Hymenoepimecis argyraphaga, pentru a construi pânze utile viespii.

Lasă un comentariu