Liber-profesioniștii români au depășit media europeană!

Distribuie pe:

Din ultimele date publicate de Institutul European de Statistică (Eurostat), reiese că, în anul 2016, în Uniunea Europeană (UE) erau înregistrați 30,6 milioane de liber-profesioniști, aceștia având vârsta cuprinsă între 15 și 64 de ani și reprezentând 14% din totalul persoanelor angajate.

Cei mai mulți liber-profesioniști s-au înregistrat, anul trecut, în Grecia (29%), urmată de Italia (21%) și Polonia (18%). Din acest punct de vedere, România se află la egalitate cu Olanda, Spania și Cehia, cu procente de peste 14% (media consemnată în UE).

La polul opus, liber-profesioniștii reprezentau mai puțin de 10% din totalul persoanelor angajate. Astfel, în Germania, Estonia, Luxemburg și Suedia, aceștia reprezentau 9% din totalul persoanelor ocupate, iar în Danemarca doar 8%.

Două treimi dintre liber-profesioniștii din UE (67%) erau bărbați, peste jumătate (55%) aveau vârsta de peste 45 de ani, o treime (35%) aveau studii universitare și peste două treimi (71%) nu aveu alți angajați.

Potrivit Eurostat, sectoarele economice în care activau majoritatea liber-profesioniștilor în anul 2016, erau vânzări cu amănuntul sau angro și reparația de vehicule cu motor și motociclete (4,8 milioane de persoane sau 16% din totalul liber-profesioniștilor din UE), agricultură, păduri și pescuit (4,4 milioane de persoane sau 14% din total), construcții (3,9 milioane de persoane sau 13% din total) și activități profesionale, științifice sau tehnice, cu 3,7 milioane de persoane sau 12% din totalul liber-profesioniștilor din UE. 

Lasă un comentariu