Liber-profesioniștii români au depășit media europeană!

Din ultimele date publicate de Institutul European de Statistică (Eurostat), reiese că, în anul 2016, în Uniunea Europeană (UE) erau înregistrați 30,6 milioane de liber-profesioniști, aceștia având vârsta cuprinsă între 15 și 64 de ani și reprezentând 14% din totalul persoanelor angajate.

Cei mai mulți liber-profesioniști s-au înregistrat, anul trecut, în Grecia (29%), urmată de Italia (21%) și Polonia (18%). Din acest punct de vedere, România se află la egalitate cu Olanda, Spania și Cehia, cu procente de peste 14% (media consemnată în UE).

La polul opus, liber-profesioniștii reprezentau mai puțin de 10% din totalul persoanelor angajate. Astfel, în Germania, Estonia, Luxemburg și Suedia, aceștia reprezentau 9% din totalul persoanelor ocupate, iar în Danemarca doar 8%.

Două treimi dintre liber-profesioniștii din UE (67%) erau bărbați, peste jumătate (55%) aveau vârsta de peste 45 de ani, o treime (35%) aveau studii universitare și peste două treimi (71%) nu aveu alți angajați.

Potrivit Eurostat, sectoarele economice în care activau majoritatea liber-profesioniștilor în anul 2016, erau vânzări cu amănuntul sau angro și reparația de vehicule cu motor și motociclete (4,8 milioane de persoane sau 16% din totalul liber-profesioniștilor din UE), agricultură, păduri și pescuit (4,4 milioane de persoane sau 14% din total), construcții (3,9 milioane de persoane sau 13% din total) și activități profesionale, științifice sau tehnice, cu 3,7 milioane de persoane sau 12% din totalul liber-profesioniștilor din UE. 

Lasă un comentariu