Aspecte de la început de nou an școlar 2017-2018 Liceul Vocațional de Artă - Târgu-Mureș

Distribuie pe:

Bobocii din clasele pregătitoare au pășit cu emoție în curtea Liceului Vocațional de Artă, din Târgu-Mureș. Mai relaxați au fost ceilalți elevi, care și-au revăzut cu entuziasm colegii și profesorii în prima zi de școală.

Festivitatea de început de an școlar, s-a desfășurat în două etape: începând cu ora 10.00 - pentru clasele primare și gimnaziale, iar de la ora 12.00, pentru clasele liceale. Alături de cadrele didactice, de părinți, care și-au însoțit copiii până în curtea liceului, în prima zi de școală au participat și oficiali locali.

Solemnitatea festivității a fost conferită de mesajele transmise de către directorul Liceului, prof. Veer Renata Claudia, a dnei dir. adj. Aved Eva, care au marcat cele mai importante realizări ale liceului, dar și de alocuțiunea subprefectului județului Mureș - dl. Nagy Zsigmond.

,,În acest an avem tot mai mulți elevi dornici să descopere tainele artelor plastice și muzicale de specialitate, astfel începem anul școlar 2017- 2018 cu 41 de clase, cu o clasă mai mult la ciclul gimnazial față de anul trecut, repartizate astfel: 10 clase primare, 15 clase gimnaziale, 16 clase liceale cu predare în limba română și maghiară, care își vor desfășura activitatea în 2 schimburi, având un număr total de 970 de elevi înscriși. Această instituție a confirmat așteptările celor care au crezut în valoarea ei, elevii noștri devenind nume de referință în domeniul artelor, cu o carieră prestigioasă în țară și în străinătate, care ne-au ajutat la validarea socială a valorilor artistice; și în acest an școlar ne propunem să promovăm noi standarde în acest domeniu educațional, dezvoltând sistemul de valori și competențe vocaționale artistice, prin intermediul activității tuturor dascălilor noștri care prin profesionalismul și pasiunea dăruite elevilor, au conturat acest profil distinct, recunoscut și apreciat în întreaga comunitate, în țară și peste hotare. Ne mândrim cu integrarea absolvenților în proporție de 85% în învățământul superior de artă din țară și străinătate, absolvenți integrați 95% pe piața muncii. În ultimul an am avut un procent de promovabilitate bun, de 85%, la examenul de bacalaureat. La inițiativa direcției de proiecte și programe europene din cadrul primăriei municipiului, am reușit să câștigăm proiectul de dotări și investiții pentru specializările existente, în cadrul Proiectului Național de Dezvoltare Locală în valoare de 723.000 lei", a subliniat prof. Veer Renata Claudia, directorul Liceului Vocațional de Artă, din Târgu-Mureș.

În alocuțiunea sa, dl. Nagy Zsigmond, a vorbit despre artă, ca mijloc de exprimare liberă a trăirilor, dar și de scopul creației artistice: ,, Un mare gânditor al sec. XVIII, Friedrich Von Schiller, spunea: Arta este fiica libertății. (…) Spunem că trăim într-o societate liberă. Dar știm tot atât de bine, că nu există libertate absolută. Tocmai de aceea, arta este mijlocul prin care artiștii caută această libertate absolută. Prin exprimarea lor, ei ne dau această impresie, pe care noi o credem și o acceptăm; noi oamenii de rând, simpli consumatori de artă, pentru că libertatea de care pomenește Shiller o poți găsi contemplând în fața unui tablou, a unei statui, într-o sală de concerte sau de teatru. Pentru că, de fapt, acesta este scopul unei creații artistice".

Adresându-se direct profesorilor, dar și elevilor și părinților prezenți la festivitate, dl. Nagy Zsigmond, a subliniat rolul dascălilor în transmiterea de valori artistice, urându-le totodată, succes în noul an școlar.

,,Aici în Târgu-Mureș, arta este la ea acasă. Spiritualitatea acestui liceu vă obligă. Stimați profesori, dați din talentul dumneavoastră cât de mult puteți! Stimați elevi, învățați de la acești profesori minunați, ca să vă exprimați libertatea! Stimați părinți, faceți tot posibilul ca acești copii să se desăvârșească, ca noi să ne bucurăm de ceea ce creează ei! Pentru aceasta, în numele Instituției Prefectului, vă doresc mult succes!"

În încheierea festivității, eleva Nagy Krisztina, din clasa a VI-a, profesor coordonator Gyarmati Andrea, și elevul Szaniszlo Attila, prof. coord. Lako Judit, tot din clasa a VI-a au interpretat o parte din studiu de pian la 4 mâini, scris de Francis Poulenc.

Printre flori, emoții și speranțe, sunetul clopoțelului a marcat un nou început de drum.

 

 

Lasă un comentariu