Dacă tot a crescut economia țării, ROMÂNII ÎȘI DORESC SALARII MAI MARI!

Pentru că actualii guvernanți se laudă că au adus România la cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană, pretențiile angajaților români în ceea ce privește salariul pe care îl primesc au crescut proporțional, astfel încât ei consideră că merită salarii cu cel puțin 1.000 de lei mai mari decât cele pe care le au în prezent.

Dintr-un studiu realizat de eJobs (citat de agerpres.ro), în perioada 15 mai - 15 august 2017, pe un eșantion de 3.262 de respondenți, toți activi profesional, reiese că românii vor ca salariul mediu să pornească de la minimum 2.844 de lei!

„Așteptările salariale ale angajaților români au crescut în ultimul an, în contextul evoluției economice favorabile, care a dus la creșterea consumului și, implicit a nivelului de trai. Astfel, dacă anul trecut un român ar fi acceptat să se angajeze pe un salariu mediu de 2.550 de lei, acum ei vor să pornească de la un minimum 2.844 de lei. Mai mult, participanții la studiu consideră că ar merita salarii cu 40% mai mari decât cele pe care le obțin pentru joburile curente. În medie, diferența dintre salariul curent și cel considerat just la nivelul pieței este mai mare de 1.000 de lei.

Mai ales tinerii consideră că ar trebui să câștige cu 50% mai mult. Cele mai mari diferențe apar în rândul tinerilor cu vârsta sub 24 de ani, care au în prezent un salariu mediu de aproximativ 1.500 de lei, însă ei consideră că pentru postul pe care îl ocupă merită cu 50% mai mult.

La polul opus, decalajele cele mai mici între salariile curente și cele considerate juste se înregistrează în rândul respondenților cu vârsta între 35 și 45 de ani, aceștia susținând că ar trebui să câștige cu 33% mai mult.

Totodată, angajații se așteaptă ca schimbarea locului de muncă să le aducă și o creștere a salariului. Ei spun că ar accepta să își schimbe jobul dacă li s-ar oferi cel puțin 500 de lei în plus față de salariul actual, adică mai mult cu 19,3% decât salariile pe care le câștigă în prezent (în medie de 2.640 de lei).

Candidații din management și construcții domină în topul așteptărilor salariale, depășindu-i pe cei din IT, bănci sau asigurări. Cel mai ridicat nivel al așteptărilor îl au cei cu poziții de management (4.547 lei lunar) și angajații din construcții (4.071 lei lunar), urmați de cei din IT Software (4.028 lei lunar).

În cazul salariaților din bănci, salariul considerat just este în medie de 3.601 lei, iar în asigurări - de 3.831 lei lunar. În ceea ce privește salariile curente, clasamentul este asemănător, însă la un nivel mai redus al salariilor: management (3.497 lei), construcții (3.133 lei), IT Software (2.734 lei), import-export (2.734 lei)", se arată în studiul citat.

 

 

Lasă un comentariu