Voluntariatul, o activitate curentă la Administrația Bazinală de Apă Mureș

Distribuie pe:

Din dorința de a oferi cetățenilor un mediu curat și sănătos, care să nu afecteze posibilitățile de dezvoltare ale generațiilor viitoare, a fost lansat programul „Let's Do It, Romania". În complexitatea sa, acesta are printre obiective asigurarea protecției mediului înconjurător și conservarea resurselor naturale, în concordanță cu cerințele unei dezvoltări economice și sociale durabile, precum și creșterea nivelului de educație și conștientizare a populației privind realizarea acestor obiective.

,,Let's Do It, Romania" 2017, pentru instituții, se desfășoară în această perioadă și este cel mai mare proiect de implicare socială din România. Își propune să responsabilizeze autoritățile și cetățenii în ceea ce privește gestiunea corectă a deșeurilor și aplicarea legislației de mediu. Implicarea Administrației Bazinale de Apă Mureș și a subunităților teritoriale în acest proiect a presupus stabilirea coordonatorilor proiectului, la toate nivelele, identificarea locațiilor care trebuie igienizate, centralizarea datelor, stabilirea traseelor, contactarea voluntarilor, distribuirea în teritoriu a materialelor specifice ecologizării (saci, mănuși etc.), luarea tuturor măsurilor preventive de securitate a muncii (accidente), munca voluntară prin mobilizarea angajaților proprii și transportul deșeurilor.

La mijlocul lunii septembrie, în municipiul Tg.-Mureș, s-a organizat și desfășurat o activitate de igienizare a pârâului Poklos și a malurilor acestuia. Derulată în parteneriat cu Penitenciarul Tg.-Mureș, aceasta a avut loc în zona situată între podul Livezeni și podul Furnica. Deținuții, împreună cu salariați ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureș, au adunat 140 de saci cu deșeuri menajere și de vegetație, precum și ambalaje. Sacii menajeri, mănușile de unică folosință și transportul deșeurilor adunate au fost asigurate de Sistemul de Gospodărire a Apelor Mureș.

Acțiune de igienizare a orașului Iernut

În 29 septembrie, în colaborare cu Primăria orașului Iernut și unitățile de învățământ din localitate, am desfășurat o acțiune de igienizare în orașul Iernut. Am cuprins malul râului Mureș și a pârâurilor Șeulia și Comlod (Lechința). Au participat 230 de voluntari, salariați ai Administrației Bazinale de Apă Mureș, ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureș și subunități, salariați ai Primăriei orașului Iernut și elevi de la Școala Gimnazială din localitate. S-au adunat 250 de saci cu deșeuri menajere, agricole, forestiere și ambalaje. Sacii menajeri, mănușile de unică folosință și transportul deșeurilor adunate au fost asigurate de Sistemul de Gospodărire a Apelor Mureș, susține conducerea instituției.

„Trebuie să amintim că responsabilitatea pentru păstrarea curățeniei și igienizarea cursurilor de apă și a malurilor acestora revine administrațiilor publice locale care au sarcini și atribuții în acest sens și care sunt cuprinse în Ordonanța Guvernului României nr. 21 din 2002 privind gospodărirea localităților urbane și rurale, aprobată prin Legea 515 din 2002. Prin realizarea obiectivelor dezvoltării durabile, vom contribui la asigurarea apei, vom diminua efectul negativ al acestora și vom reda națiunii ceea ce i-am luat - APA CURATĂ!", susținea ing. Cristian Bratanovici, director ABA Mureș.

 

Lasă un comentariu