Femeile nu mai acceptă pumnii în cap ai „iubiților" parteneri!

Distribuie pe:

Astăzi, 14 octombrie 2017, începând cu ora 15, în București, se va desfășura marșul „Împreună pentru siguranța femeilor!", ca urmare a faptului că una din patru femei din România a fost agresată fizic sau sexual de partenerul său de viață, iar peste 90% dintre victimele care depun cerere pentru ordin de restricție sunt tot de gen feminin.

„Ieșim în stradă pentru a descuraja și a condamna toate formele de violență ale bărbaților împotriva femeilor. Vrem ca femeile și fetele să fie în siguranță acasă, în spațiile publice, la locul de muncă, în școli și în universități.

Ieșim în stradă pentru că una din patru femei din România a fost agresată fizic sau sexual de partenerul său și pentru că 90% dintre victimele care cer ordin de protecție sunt femei.

Ieșim în stradă pentru că un sfert din omorurile înregistrate într-un an au loc în familie și pentru că, în prezent, doar 34% dintre agresori sunt condamnați definitiv. Ieșim în stradă pentru că sexismul, rasismul, homofobia sunt încă obstacole cu care trebuie să se confrunte femeile atunci când vor să reclame agresiunile și abuzurile.

Totodată, atragem atenția asupra obstacolelor cu care se confruntă femeile cu venituri mici (cu sau fără loc de muncă), femeile cu dizabilități, femeile rome sau care fac parte dintr-o altă minoritate etnică sau religioasă, (imigrante).

Indiferent de grupul din care provin sau de vulnerabilitățile lor, femeile sunt supuse presiunii sociale pentru a ascunde actele de agresiune comise asupra lor de bărbați, pentru a nu fi, pe nedrept, judecate de cei din jur", se arată pe pagina de Facebook a evenimentului.

De asemenea, li se cer autorităților să modifice de urgență legislația în conformitate cu Convenția de la Istanbul (ratificată de România în 2016), să introducă de urgență ordinul de protecție provizoriu (art. 52 din Convenție), emis de poliție imediat după constatarea faptei de violență, care să asigure o protecție reală și rapidă, să modifice de urgență Codul Penal, astfel încât cercetarea agresorilor să continue chiar dacă victima își retrage plângerea (art. 55 din Convenție), să se înființeze centre specializate pentru cazurile de violență sexuală, cu personal specializat, care să acționeze în interesul victimelor, prin consiliere psihologică și consiliere legală, și să se aloce resurse la nivel local și național pentru aplicarea tuturor măsurilor de protecție corespunzătoare (art. 56 din Convenție).

 

 

Lasă un comentariu