LA CASA IANCULUI

Distribuie pe:

Acum când toamna și-a intrat în toate drepturile sale, Societatea Cultural-Patriotică ,,Avram Iancu" din Tg.Mureș, despărțământul Central Județean Mureș al ASTREI, ne-au invitat, în data de 11.10.2017, la momentul liric ,,POEZIA TOAMNEI", ținut la Casa Iancului, cu participarea poeților LAZĂR LĂDARIU și VALENTIN MARICA.

A fost, ca și de alte dăți, o seară minunată, în care poezia cea mare și adevărată a făcut să lăcrimeze sufletul nostru cel smerelnic și simțitor la muzica divină a cuvântului, cel care, îmbrăcat în haina lui de duminică a strălucit în toată splendoarea sa, dând momentului gingășie, nostalgie, parfum ademenitor de vrajă la ceas de seară.

Mai întâi, în rotundul unor frumoase cuvinte, președintele societății, domnul IOAN BERȚA a prezentat momentul ales și pe cei doi distinși invitați, făcând referire la modul în care poezia cântă și încântă, lecuiește, întărește, dă nădejde și speranță sufletului nostru de români mereu aplecați în spre sensibilitate și frumos.

Cuvântul domnului LAZĂR LĂDARIU, cuprins în ,,GÂNDURI DESPRE TOAMNĂ", a fost o continuă încântare, pentru că, Domnia sa a ales și ne-a citit cele mai frumoase poeme despre toamnă, toate de autori români: Vasile Alecsandri, din ,,Scrierile de la Mircești"; George Topârceanu ,,Rapsodii de toamnă"; George Bacovia ,,Voioșia de la vie"; Octavian Goga ,,Toamna", Ion Pilat, Tudor Arghezii ,,Niciodată toamna n-a fost mai frumoasă"; Ioan Alexandru, ,,Stejarul"; Nichita Stănescu ,,A venit toamna"; Ion Horea ,Gheorghe Vieru, Adrian Păunescu etc. Aceste poezii ne-au înălțat spiritual, ne-au emoționat, ne-au umplut de miere și divin toate simțurile, făcându-ne să uităm pentru o clipă de întinata viață în care ne-am umplut sufletul cu toată mizeria omenească ce a născătoare de păcate și nemernicii.

Domnul VALENTIN MARICA, mângâietorul de cuvinte, omul cel cu dar și dar, încărcat de metafore subtile și pline de înțelesuri, ne-a vorbit, așa cum numai Domnia sa știe să o facă, despre acest superb anotimp, ,,cel al brândușelor de toamnă, soli ai timpului trimise să ne spună că de-acum pornește un alt timp, cel al culorilor, al parfumurilor tămâiate, al gusturilor pline de arome amestecate, al stărilor de nostalgie, tristețe, emoție". Păcat că școala, profesorii, manualul de limba română, este tot mai sărac în a aduce și a induce elevilor aceste stări care să marcheze simțurile, trăirile, conștiințele tinerelor vlăstare pentru toată viața.

După opinia sa, acest lucru se vede mai bine în tot mai slaba participare a elevilor la concursurile pe care Domnia sa le organizează pentru elevi, la modul în care cadrele didactice se implică în aceaste activități, dezinteresul devenind stânjenitor de-acum. Apoi, domnul Marica ne-a citit câteva poezii proprii ce ne-au înfiorat și răscolit.

MIRCEA DORIN ISTRATE și SILVIU RAȚIU au citit din creațiile proprii, frumoase poezii cu tematică de toamnă, iar domnul profesor MIHAI MONORANU ne-a încântat sufletul cu câteva poeme de Macedonski și Bacovia.

Cu câteva zile în urmă, postul central de radio București, informa populația țării că în Tg.Mureș este o puternică epidemie de gripă, iar noi în seara asta ne-am mai îmbolnăvit și de poezie. Cu siguranță că vom scăpa cu viață din amândouă.

Lasă un comentariu