ACTIVITĂȚI LA ,,MARIS DAVA"

Distribuie pe:

Marți, 24 octombrie 2017, la Asociația Culturală ,,Maris Dava", dr. în istorie FELICIAN SUCIU a susținut conferința cu tema ,,Primul Război Balcanic" 1912 - 1914. Bazat pe un vast material documentar, domnia sa ne-a prezentat contextul internațional și premisele ce vor duce la declanșarea conflictului, părțile beligerante împărțite în diverse coaliții, interesele fiecărui stat în acest conflict, desfășurarea lui, deznodământul.

Interesant ni s-a părut faptul că și atunci, ca și acum, fărâmițarea în mici state naționale a generat și întreținut nesfârșite conflicte pe diverse teme, dezbinarea și multitudinea de interese încâlcite, contradictorii uneori, a făcut imposibilă unitatea coalițiilor formate, nerezolvarea la timp a unor probleme au prelungit tensiunile, capacitatea marilor puteri nu a ținut cont de interesul statelor mici, nerezolvarea definitivă a problemelor prin Tratatul de Pace de la Londra a făcut ca ele să se acumuleze, să se tensioneze și să erupă din nou în alte conflicte, la diferite intervale de timp, până în prezent. Analizând situația de astăzi din acest colț de lume în care trăim, ni se pare că toată acea situație tensionată de atunci, începe să semene foarte mult cu cea actuală. Poate că aceasta ar trebui să fie lecția pe care să o învățăm din filele de carte ale istoriei, pentru a nu repeta aceleași greșeli întâmplate atunci aici, în proximitatea granițelor noastre.

Tema pusă în discuție a stârnit vii discuții în rândul auditoriului, doamna MARIANA PLOEȘTEANU, domnii IOAN GÂJU, IOAN ASTĂLUȘ, DUMITRU VOICU venind cu noi argumente și comentând materialul, ceea ce a făcut ca participanții să dea o notă interactivă dezbaterii ce a urmat.

În final, subsemnatul am citit câteva creații proprii cu referire la istoria noastră recentă.

 

Lasă un comentariu