„ONOR" ARMATEI ROMÂNE, PLECĂCIUNE EROILOR MARTIRI

Distribuie pe:

„EROII ...De ce-au murit EROII?/ Mă-ntreb adeseori,/ Că nu văd niciun bine/ Pentru acest popor. De-atâția ani de zile/ Răul a trecut în rău/ Și nicio îndreptare/ Pentru popor nu văd. De s-ar scula EROII/ Să vadă ce-au făcut,/ Și-ar lua fiecare/ O sabie și-un scut. Și-ar fulgera de-a dreptul/ Lumea din temelii,/ Să-ți înțeleagă rostul/ Pentru care au murit. Căci nu ăsta e scopul/ Pentru care au luptat/ Și pentru care EROII/ Viața și-au dat. Români de mămăligă/ Voi ce mai așteptați?/ Să moară din nou tineri,/ Copii nevinovați. Zdrobiți cu mămăliga,/ Pe toți ce vă jupoaie,/ Și scoateți țara aceasta,/ Din mlaștini, din noroaie.

Că-n România noastră/ Sunt oameni și isteți,/ Capabili să alunge/ Pe hoți și pezevenchi. Să ne mâncăm noi singuri/ Rodul nostru bogat,/ Să nu ni-l ieie nouă,/ Acei ce n-au lucrat. Că de-a plesni pământul/ Celor care-au murit,/ Nu veți scăpa niciunul/ Să nu fiți pedepsiți. PENTRU CE-AU LUPTAT EROII,/ Mă gândesc cu-nfrigurare,/ Dacă cei aleși de-acuma/ Ne privesc cu nepăsare. Te rugăm Părinte Sfinte,/ Ca să vezi ce-am pătimit!/ Că ne vând ca pe o marfă,/ Și ne fac din nou robiți".

Maria Burian - Din volumul „Eroii se răsucesc în mormânt"

***

„EROU" nu e acela care se bate cât și cum a trebuit să se bată. Erou nu e acela care s-a bătut în zadar. „EROU" e acela care a primit (îndeplinit) datoria sa așa cum nimeni n-ar fi fost în stare să facă și care a pregătit astfel și pe alții pentru a face ca dânsul. „EROII MENȚIN CARACTERUL NAȚIONAL", caracterizează epocile și le leagă între ele, „ÎNTREGIND ISTORIA" și preparând desfășurarea ei.

Nicolae Iorga (1871 - 1940), cel mai mare istoric al României, scriitor, publicist, om politic

***

„«EROII» simt o uriașă voluptate etică atunci când trebuiau să se jertfească. De aceea, sentimentul pe care îl provoacă nu este mila, ci admirația. „UN EROU MOARE ÎNFRUNTÂND VIAȚA, NU FIIND ÎNFRÂNT DE VIAȚĂ".

Septimiu Bucur (1899-1965), critic literar

P.S. „Luminătorul trupului este ochiul; de va fi ochiul tău curat, tot trupul tău va fi luminat. Iar de va fi trupul tău rău, tot trupul tău va fi întunecat. Dacă, lumina care este în tine, este întuneric, dar întunericul cu cât mai mult. Nu puteți sluji la doi domni, căci pe unul îl vei iubi și pe celălalt îl vei urî."

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

 

Lasă un comentariu