La Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian" Marea sărbătoare la 98 de ani de existență în prima linie a învățământului mureșean

Distribuie pe:

PER ASPERA AD ASTRA!

A scrie despre un eveniment, cu o privire din interior, înseamnă a reitera acea emoție cu care l-ai trăit. Geneza este repetată la nesfârșit, prin gestul de evocare - asemeni mitului care luminează mereu acel ab initio. De fapt, emoția este amplificată de ecoul amintirii, care te face să interiorizezi și mai profund fiecare semnificație a momentului și să-i adaugi valențe noi.

Sub semnul focului, al arderii și al mistuirii care purifică, regenerează și (re)întemeiază a stat, în data de 27.10.2017, întreaga festivitate de omagiere a celor 98 de ani de viață ai Colegiului Național „Alexandru Papiu Ilarian" din Târgu-Mureș - un foc care aprinde torța interioară ce duce mai departe SPIRITUL PAPIU.

Într-o atmosferă de evocare a clipelor aflate sub semnul lui panta rhei și sub imperiul gândului ancorat în amprentele lui va fi, toate cele trei sertare ale timpului au fost deschise prin acest eveniment festiv.

Trecutul a fost înviat prin prezența foștilor absolvenți ai colegiului nostru, care își recunosc cu mândrie rădăcinile și privesc înapoi cu nostalgia celui care a reușit! Au fost odată întredeschise ferestrele trecutului și toate chipurile, destinele, mințile și sufletele care s-au contopit în articularea a ceea ce este astăzi Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian" trimit înapoi la anul 1919, când aici își deschidea porțile liceul de băieți. Aproape 100 de ani de atunci - ca un scenariu basmic, în care, pe parcursul călătoriei inițiatice, „eroul" a trecut prin diverse probe și a învățat că poate ajunge la capăt doar prin efort. Acel efort care conferă valoare și trăinicie, acel efort care se opune efemerității și superficialului, care este sinonim cu „profunzimea" lucrului bine modelat și fixat în timp, și care a devenit o deviză: „Per aspera ad astra!"

Discursurile invitaților - doamna Ilieș Cristina, reprezentant al Prefecturii, domnul inspector școlar general Ioan Macarie și doamna Tero-Vescan Amelia, conferențiar doctor al Facultății de Farmacie, UMF Târgu-Mureș - au pus în lumină importanța acestui colegiu în viața comunității, valoarea elevilor noștri care își urmează traseul existențial cu fruntea sus, țintind spre ideal, ghidându-și mereu pasul după un imperativ interior înalt și, nu în ultimul rând, portretul profesorului de Papiu, care știe să transmită nu doar informații, ci și stări de spirit.

Prezentul a fost adus pe scenă prin realizările vii, palpabile, ale actualilor elevi de nivel gimnazial și liceal. Premierea celor mai spectaculoase rezultate obținute la olimpiadele și concursurile derulate pe parcursul anului școlar anterior, la nivel național și internațional, a fost realizată pe trei paliere: academic, sportiv și extrașcolar.

Viitorul și-a arătat chipul prin imaginea elevului de nivel gimnazial care ne-a asigurat, cu aplomb și demnitate, că „Și eu vreau să conduc!" - imperativ formulat fără nicio undă de aroganță, dar cu siguranța de sine a unui elev de Papiu care își cunoaște potențialul pe deplin, și care conștientizează faptul că verbul „a vrea" înseamnă „a încerca", „a munci" și „a reuși".

Altfel, dar mereu la fel, având în centru ideea de strălucire și valoare, această instituție școlară a pășit prin timp cu eleganță și demnitate. Acum, în prag de centenar, cu emoție și mândrie, îi urăm Colegiului Național „Alexandru Papiu Ilarian": LA MULȚI ANI!

 

Lasă un comentariu