Dascăli mureșeni MARINESCU IOAN

Distribuie pe:

M-am născut la 2 aprilie 1948 în comuna Coroisinmartin, județul Mureș, din părinții Ion și Ana, tată ceferist iar mama casnică. Datorită servicilui tatălui meu (picher CFR) ne-am mutat la Copșa Mică (Sibiu) iar din 1955 în Reghin. Am urmat cursurile primare, gimnaziale la Reghin, apoi cele liceale la Liceul de Cultură Generală Nr. 1 (actualul liceu ,,Petru Maior") pe care l-am absolvit în anul 1966. În anii 1968-1972 în urma examenului de admitere am urmat cursurile facultății de istorie-filosofie, din cadrul Universității ,,Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca. După susținerea examenului de licență am fost repartizat ca profesor de istorie în localitatea Comori, comuna Gurghiu. Era o școală mică, dar toate cadrele didactice erau calificate. Mai greu a fost găsirea unei gazde convenabile. În primii doi ani de școală am fost comandant al unității de pionieri, iar în al treilea an, director de școală.

În anul școlar 1974-1975 școala intră în reducere de activitate, iar la finele anului școlar sunt transferat la Școala generală Toaca din comuna Hodac.

Încă de la început (1975) la noua școală mi s-a pus în vedere că trebuie să îndeplinesc funcția de director. Toaca era un sat mare (necooperativizat ca și Comoriul) însă cu efective mari de elevi: trei grădinițe, opt clase de gimnaziu clasele 9-10 de cultură generală - aproximativ 500-600 de elevi și preșcolari. Ca director m-am implicat în dezvoltarea procesului instructiv-educativ, în dotarea școlii cu cele necesare acestuia. Fiind zonă necooperativizată au existat probleme privind frecvența școlară. În 9 mai 1976 m-am căsătorit cu, studentă pe atunci, devenită apoi profesoară de limba franceză, Cotta Cristiana Mariana. În anii 1978 și 1980 ni se nasc cei doi copii: Rareș și Andrada Raluca, astăzi la casele lor.

În anul 1979 m-am transferat prin concurs la Casa Pionierilor Reghin pe catedra activități politico-educative unde am funcționat până în 1990. Începând cu anul școlar 1990-1991 și până la pensionare în 2013 am funcționat ca profesor de istorie la Liceul Teoretic Reghin, devenit ulterior Grupul școlar „Lucian Blaga", iar actualmente Liceul Tehnologic „Lucian Blaga" Reghin.

Gradul didactic definitiv în învățământ l-am obținut în anul 1975; gradul 2 în anul 1980 și gradul 1 în anii 1984-1986 cu lucrarea metodico-științifică intitulată „Participarea Reghinului și a împrejurimilor la marele act al Unirii de la 1918".

M-a preocupat continua perfecționare profesională și didactică. O parte din activitatea didactică o reprezintă olimpiadele și concursurile școlare. Amintesc aici cele mai bune rezultate: locul 1 la concursul interjudețean de istorie „Viața și activitatea lui Alexandru Papiu Ilarian (1827-1887) - elevul Molnar Ștefan, 2002; locul 1 la faza județeană a Sesiunii de referate a profesorilor de istorie-prof. Marinescu Ioan, 2003 cu lucrarea „Reghinul în vâltoarea revoluției de la 1848-1849"; locul 1 la faza județeană a concursului „Mememorialul Holocaustului", elevă Serac Silvia, 2010; numeroase premii 2-3 la olimpiade și alte concursuri.

Am participat cu expuneri la Casa de cultură „Eugen Nicoară" cu prilejul aniversării zilelor istorice naționale. Sunt coautor la „Reghinul cultural", vol. 3,4 din 1994 și 1999 cu lucrările „Reghinenii la Alba Iulia" și „Reghinul și Marea Unire". Am susținut intervenții la posturile radio-TV locale, articole de presă în „Gazeta Reghinului" și ,,Opinia Reghineană".

Din anul 2000 timp de 14 ani am condus cercul pedagogic al profesorilor de științe socio-umane pe zona Reghin, fiind în același timp metodist voluntar al Inspectoratului școlar județean, corector la fazele județene ale olimpiadelor.

Sunt membru fondator al sindicatului din școală fondat în 1993 și onorat cu funcția de lider al acestuia de către colegii mei în 5 mandate, chiar și după pensionare. După pensionare (2013) continui să predau istoria și alte discipline socio-umane.

 

Lasă un comentariu