SIMPOZION „ACA MUREȘ 60 DE ANI"

Distribuie pe:

Joi 23 noiembrie 2017, Filiala MUREȘ a ASOCIAȚIEI CRESCĂTORILOR DE ALBINE DIN ROMÂNIA, a sărbătorit 60 de ani de la înființare. Evenimentul s-a desfășurat în sala de festivități a Colegiului Agricol Traian Săvulescu din Târgu Mureș, cu participarea a 120 de apicultori mureșeni.

În deschiderea jubileului, ing. Vasile Bota, președintele ACA MUREȘ a salutat prezența la manifestare a Prefect dr. Lucian Goga, Vicepreședintele Consiliului Județean Mureș, Alexandru Câmpeanu, ec. Ioan Rus - director DADR Mureș, ing. Ioan Fetea - președinte ACA România, ing. Virgil Dobrota - președinte de onoare ACA România, ing. Sandica Grigoras - inspector MADR și a celor care au răspuns invitației.

În continuare, ec. Aurel Mândru - președinte de onoare ACA MUREȘ a prezentat un scurt istoric al asociației, foarte bine documentat.

D-nul Prefect și d-nul Vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș, în luările de cuvânt ne-au asigurat de tot sprijinul Prefecturii și al Consiliului Județean Mureș, pentru o bună desfășurare a activității apicole din județul Mureș.

Președintele ACA România ing. Ioan Fetea, a felicitat filiala Mureș pentru întreaga activitate, oferind o cupă și diplomă aniversară precum și o diplomă de excelență, președintelui ACA Mureș, ing. Vasile Bota.

Un moment emoționant, l-a reprezentat discursul inginerului Virgil Dobrota - președintele de onoare al ACA România, un omagiu adus albinei, îndelung aplaudat de cei prezenți.

Ing. Sandica Grigoras, reprezentanta MADR la manifestare, a pus accent în alocuțiunea dânsei, pe principalele aspecte controlate de inspectorii MADR în cadrul controalelor ex post ale Programului Național Apicol. Conducerea filialei Mureș a transmis salutări d-lui ministru dr. ing. Petre Daea precum și o stemă a României confecționată din ceară, iar d-nul Virgil Dobrota i-a transmis un mesaj și cartea Despre Albine...

Ec. Ioan Rus - director DADR MUREȘ, a subliniat rolul important al apicultorului în perpetuarea albinei și i-a felicitat pe cei prezenți pentru rezultatele obținute de-a lungul anilor.

Ing. Maria Fola, director OJZ MUREȘ a prezentat un material privind implementarea ordinului 215/24,07,2017 de identificare a stupinelor și stupilor, iar jurist Daniela Teodora Lupei - director OJFIR MUREȘ a punctat principalele măsuri de sprijin care mai pot fi accesate de apicultori în primăvara anului următor.

Prevederile Programului Național Apicol au fost prezentate pe scurt de către jurist Săvîșcă Daniel Ovidiu - director APIA MUREȘ care a amintit faptul că județul Mureș este un județ fruntaș în ceea ce privește accesarea sprijinului financiar prin P.N.A.

Ing. Mihai Tomșa a ținut să precizeze rolul important al albinei în polenizarea culturilor agricole, fapt care nu este încă suficient de apreciat în țara noastră.

Apicultorii prezenți au avut apoi posibilitatea să-și exprime problemele cu care se confruntă în această nobilă activitate.

Avram Cornel Dorin, apicultor din Târnăveni nu poate accesa măsura 6.3-„Dezvoltare ferme mici" prin AFIR, deoarece stupina este amplasată pe un teren extravilan, neavând posibilitatea de a-și stabili domiciliul pe acel teren. Jurist Daniela Teodora Lupei - director OJFIR MUREȘ a făcut recomandarea că asociația să transmită către MADR o notă de modificare a ghidului de accesare a acestei măsuri, deoarece majoritatea stupinelor sunt amplasate pe terenuri extravilane.

Apicultorul Kolosvari Carol s-a arătat nemulțumit de faptul că se introduc în țară, necontrolat, alte rase de albine, ceea ce duce la distrugerea fondului genetic al „Apis Meliferă Carpatica", fapt susținut și de către d-nul Dobrota Virgil.

Apicultorii Kolosvari Carol și Talaș Francisc din Luduș au comentat faptul că se fac stropiri necontrolate în livezi și la culturile agricole, tratamente care decimează familiile de albine. În acest sens, ing. Mihai Tomșa a subliniat că acest lucru ar trebui controlat prin Unitatea Fitosanitară din județ care va trece din anul următor în subordinea Direcției Agricole județene.

Apicultorii Pop Florea Horea și Kolosvari Carol s-au arătat nemulțumiți de acordarea sprijinului financiar pentru apicultori prin Programul Național Apicol, propunând ca subvențiile să se acorde pe familia de albine, la fel ca la celelalte specii de animale, pentru a beneficia toți apicultorii.

În încheiere a avut loc o masă festivă, prilej de continuare a discuțiilor între apicultori.

Lasă un comentariu