CĂRȚI ȘI AUTORI MUREȘENI ÎN COLECȚIA „100 DE CĂRȚI PENTRU MAREA UNIRE" NEVOIA DE SIMBOLURI

Distribuie pe:

„100 de cărți pentru Marea Unire" e un proiect literar care și-a propus să marcheze Centenarul celui mai important eveniment din istoria noastră ca națiune, ca popor, deziderat care a antrenat energii nebănuite ale nevoii noastre de a fi împreună, o patrie de pământ, o patrie de cuvinte, o patrie de idealuri.

Marcarea unui astfel de eveniment, dincolo de entuziasme și tentații, induce și riscul formalismului, pe de o parte, și al exagerărilor pe de altă parte.

Sunt firești, de aceea, întrebări legate de cum ar trebui să fie sărbătoarea Marii Uniri, ca ea să aibă și măreție și sobrietate și eleganță, demnitate... și câte n-ar trebui, pentru a ne ridica măcar puțin la înălțimea trăirilor celor care au pecetluit la Alba Iulia actul nașterii noastre ca națiune într-un rotund geografic istoric!?

Fiecare în parte ar trebui să aducem, în felul nostru, prinosul de recunoștință pentru luptă, pentru jertfă, pentru împlinire.

Pentru mine, ca scriitor și editor, ca om de cultură, alegerea de a contribui la sărbătoarea Centenarului nu putea fi decât una circumscrisă preocupărilor mele de zi cu zi.

Ideea de a mă înscrie în orizontul unei simbolistici prin o sută de cărți mi s-a părut potrivită, inedită cred, și originală.

O sută de cărți scrise de autori mureșeni, trăitori acum în acest spațiu, originari de aici, ori cu conexiuni permanente cu el, vor putea fi mărturie pentru un timp, vor fi o contribuție care nu doar o să omagieze evenimentul Marii Uniri, ci o să și arate anvergura unui fenomen literar la zi, deloc localist, deloc provincial, pe nedrept marginalizat de instanțe care se cred cel puțin reprezentanțe divine pe pământ.

Interesul pentru acest proiect a fost atât de mare, încât am fi putut marca... bicentenarul. Pentru că mișcarea literară mureșeană are o amploare care, până la urmă, va trebui recunoscută și valorizată fără prejudecăți ori comandamente de grup.

Etapizarea pe doi ani a proiectului - 2017 și 2018 - a venit și din dificultățile tehnice de a pune în ecuație un număr atât de mare de cărți, fără a dispune de o echipă de lucru, căci demersul mi l-am asumat pe cont propriu, eu fiind deopotrivă „stăpân și slugă". Nu mă plâng și nu mă laud, cum repet adeseori, pentru că nu mi-a trasat nimeni sarcini pentru un astfel de proiect.

Mi l-am asumat singur, de bună voie și nesilit de nimeni, cu un entuziasm demn de alte vârste.

Așa am crezut însă de cuviință să procedez, ca între atâtea manifestări care vor fi puse în contul Centenarului, cele 100 de cărți tipărite sub însemnele sărbătorii naționale, să rămână, să lase urme. Pentru că raftul de carte mureșeană cu cele 100 de cărți va rămâne în toate semnificațiile simbolice și culturale.

Cărțile din această colecție vor ajunge în cele mai importante biblioteci din țară, în bibliotecile vii din județul Mureș, în casele celor care mai cred în nevoia de lectură și de promovare a valorilor locale.

Autorii acestor cărți se vor întâlni cu cititorii, cărțile vor fi prezentate în expoziții, iar gândul meu este ca la manifestările de la Alba Iulia de la 1 decembrie 2018, să participe și cele 100 de cărți într-o expoziție. Așa cred că vom da consistență și culoare prezențelor mureșene la Alba Iulia și că vom putea aduce astfel un elogiu și mureșenilor care la 1 decembrie 1918 au fost acolo unde țara avea nevoie de ei.

Lasă un comentariu