Sărbătoare la Parohia ortodoxă Reghin-Iernuțeni, prin prezența celebrei corale „Armonia" din Constanța

Distribuie pe:

În cinstea Preacuratei Maria, Născătoarea de Dumnezeu după trup, s-au ridicat celebre monumente și înalte locașuri de cinstire. Sub Sfânt Acoperământul ei și a dreptei cinstiri și-au găsit alinarea multe suflete îndurerate. Mărețe lăcașuri de cult sunt închinate praznicului Adormirii Maicii Domnului. Un astfel de lăcaș de cult este biserica ortodoxă din Reghin-Iernuțeni, care în ziua de duminică, 3 decembrie 2017, a fost martora unor momente de sfințenie, încântare, bucurie și împlinire duhovnicească. În această sfântă și măreață zi, celebra corală bărbătească „Armonia" din Constanța a trecut pragul acestei sfinte biserici. Cu acest prilej Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor de preoți format din: pr. paroh dr. Claudiu-Dorin Chiorean, pr. Vasile Chiorean (ctitorul principal al acestei biserici), pr. George Udrea, arhidiacon Ionuț Cristinel Boancheș și arhidiacon Bartolomeu Trofin, iar răspunsurile au fost date de membrii coralei. În cuvântul de învățătură, părintele paroh Claudiu Dorin Chiorean a semănat cuvântul Evangheliei pentru a aduce mângâiere sufletească, întărire în credință și înălțare duhovnicească. La această sărbătoare de suflet a luat parte mulțime mare de credincioși reghineni, fiind prezenți și doamna ec. Maria Precup, primarul municipiului Reghin, și domnul Alexandru Câmpeanu, vicepreședintele Consiliului Județean Mureș.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, a avut loc un memorabil concert de colinde și de cântece patriotice susținut de Corala bărbătească ortodoxă „Armonia" din Constanța, una dintre cele mai profesioniste corale bărbătești din lume, având dirijor pe Arhidiacon lect. univ. dr. Ion Iulian Dumitru. Corala bărbătească „Armonia" a fost înființată în anul 2001 la inițiativa Arhid. Ion Iulian Dumitru, în cadrul Seminarului Teologic Ortodox din Tulcea. Anul 2001 reprezintă un moment important în evoluția Coralei „Armonia", pe perioada acestuia bucurându-se de o vastă activitate muzicală. Din anul 2004, Corala „Armonia" se află sub patronajul Arhiepiscopiei

Tomisului, când, alături de Înaltpreasfințitul dr. Teodosie Petrescu este inițiată o nouă serie de concerte religioase, clasice și folclorice, susținute în diferite orașe din țară. În martie 2005, grupul coral concertează la Patriarhia Ecumenică din Constantinopol, în prezența Sanctității Sale Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic. În prezent, Corala „Armonia" este compusă din clerici, studenți și masteranzi. Repertoriul acesteia este foarte diversificat, fiind compus din piese religioase polifonice și monodice (psaltice), folclor românesc, colinde tradiționale românești și străine, cât și piese din repertoriul clasic universal. Corala și-a pus în valoare personalitatea muzicală imprimând mai multe compact discuri și dvd-uri. Corala „Armonia" din Constanța a dus cântecul românesc pe toate meridianele globului, de la București la Londra, de la Riga la Paris, de la Roma la Cincinnati și în multe alte locuri de pe glob, fiind distinsă peste tot cu premii și medalii dintre cele mai meritorii. Cuvintele din vocabularul limbii române sunt prea sărace ca să poată exprima valoarea acestui cor. Membrii coralei au oferit la Reghin un concert de colinde de un profesionalism dus până la perfecțiune. Credem că, în momentul de față, Corala „Armonia" din Constanța este cel mai performant cor bărbătesc din lume. În anul 2016, în cadrul unui concurs de anvergură mondială, la care au participat 237 de corale din 36 de țări, această grupare corală a primit Premiul Mondial.

Cei care am participat la această sărbătoare a colindului românesc, putem spune că am fost martorii unui eveniment de răsunet. Am plecat cu convingerea că am întâlnit cel mai bun cor bărbătesc din lume. Credincioșii prezenți au fost uimiți și fascinați de emoția, candoarea, eleganța și noblețea pe care le-a oferit-o acest memorabil concert. Pentru câteva ore, Reghinul a fost capitala colindului românesc, a emoției, a sublimului, a tot ce înseamnă trăire sufletească și înălțare duhovnicească.

 

Lasă un comentariu