Sub lumina cuvintelor „100 de cărți pentru Marea Unire" la Sărmașu

Distribuie pe:

De curând, la Sărmașu a avut loc un amplu program de evenimente organizat cu prilejul sărbătoririi Zilelor Bibiliotecii „Liviu Rusu", aflate la a șaptea ediție.

Această sărbătoare, organizată de Biblioteca Orășenească „Liviu Rusu", Primăria orașului Sărmașu, Direcția Județeană pentru Cultură Mureș, cu sprijinul partenerului Libris.ro Brașov, s-a desfășurat după următorul program: a fost o zi dedicată Zilei Naționale a României, marcată printr-un concurs de recitare-poezie patriotică dedicată Marii Uniri, precum și lansarea colecției „100 de cărți pentru Marea Unire", un proiect finanțat de Consiliul Județean Mureș; bibliotecile din localitățile Ibănești, Zau de Cîmpie, Râciu au fost invitați de onoare la carnavalul pentru elevi „Personaje literare". Calendarul manifestării s-a încheiat sub genericul „Minte sănătoasă în corp sănătos", cu consultații gratuite de terapie nutriționistă oferite de drd. Oana Bogdana Greblă.

În pragul centenarului Marii Uniri, programul din prima zi, dedicat Zilei Naționale, a fost cel mai amplu, cu invitați de seamă, printre care: ing. Ioan Mocean, primarul orașului Sărmașu, Nicolae Băciuț, directorul Direcției Județene pentru Cultură Mureș, Gabriella Costescu, președintele Asociației Literare „Creneluri Sighișorene", poeții Răzvan Ducan și Viorica Șutu, prof. Laurean Vlad Cocvaci, directorul Liceului Teoretic „Samuil Micu" din Sărmașu.

În deschidere, domnul primar a salutat prezența celor invitați afirmând că „domniile lor dau greutate, putere culturală evenimentelor organizate în Sărmașu", de asemenea apreciază faptul că a intrat în tradiția bibliotecii orășenești organizarea unor evenimente „în semn de apreciere, omagiere a celui care a fost filozoful, criticul literar, esteticianul Liviu Rusu, al cărui nume îl poartă bibilioteca din Sărmașu", și că rolul și valoarea orașului în Câmpia Transilvaniei „este unul mare, și Sărmașul trebuie să devină un centru economic, social, cultural".

A urmat concursul de recitare, desfășurat pe două secțiuni, una pentru elevii din învățământul preșcolar și primar, iar cealaltă pentru elevii de gimnaziu, unde un număr sporit de elevi de la școlile din Sărmașu, Balda, Sărmășel Sat, Sărmășel-Gară, Vișinelu, Cămărașu, Zau de Câmpie, au emoționat juriul și asistența prin versurile rostite și prin talentul de a plasa mesajele poeziilor patriotice adânc în sufletul auditoriului. După o deliberare cât mai obiectivă, președintele juriului, dl. Nicolae Băciuț le-a oferit câte o diplomă și o părintească sărutare celor mai mici dintre participanți, iar dl. Răzvan Ducan, membru al juriului, a oferit diplomele elevilor de gimnaziu. Laureații au primit și cărți.

Un alt moment important pentru marcarea acestui eveniment l-a reprezentat lansarea colecției „100 de cărți pentru Marea Unire", prezentată de dl. Băciuț. Acest proiect reunește 100 de cărți scrise de autori mureșeni, 50 dintre ele fiind tipărite deja, iar celelalte urmând să fie tipărite în scurt timp și să intre în circuitul public, să fie promovate, pentru că, așa cum spunea directorul Nicolae Băciuț, „activitatea unei biblioteci nu se rezumă doar la împrumutul și returnarea cărților, ci inseamnă promovarea cărții, a scriitorilor și a actului de cultură". Proiectul s-a născut din respect față de jertfa, de gestul de înaltă demnitate pe care l-au făcut mureșenii prezenți în decembrie 1918 la Alba Iulia, de aceea la marcarea centenarului colecția va fi prezentată în toate bibliotecile „vii" din județul Mureș, la diferite conferințe și simpozioane, iar în luna noiembrie a anului următor va avea loc o expoziție chiar în orașul Marii Uniri.

În continuarea evenimentului, autorii invitați, Răzvan Ducan, Gabriella Costescu, Viorica Șutu, ale căror opere fac parte din colecție au încântat prin momentele lirice și prin cuvintele frumoase rostite.

Poetul Răzvan Ducan spunea că „a-ți iubi patria trebuie să fie o idee permanentă pentru fiecare dintre noi", iar prin recitarea unor versuri din volumul „Torna, torna" a urmărit reîntoarcerea la tradiții, iubirea de patrie, iubirea de țăran, de pământ.

Poeta Gabriella Costescu a menționat faptul că se simte onorată „să fie contemporană cu acești scriitori minunați, acești oameni de suflet care se hrănesc cu cuvântul, pentru că oamenii nu se hrănesc doar cu pâine", și a sensibilizat auditoriul prin versurile poeziilor „Iarna" și „Dureri în Ardeal", cuprinse în volumul „Lacrimă de liliac", prin care a tradus în limba poeziei trăirile sale personale, după cum scrie în prefață domnul Nicolae Băciuț.

În continuare, a luat cuvântul doamna Viorica Șutu, care, cu multă emoție, recită versurile poeziilor „Semănătorul" și „Fără răspuns", după care doamna bibliotecar Dinuca Burian a prezentat în câteva cuvinte cartea „Sărmașu - file de monografie" , o colecție de date și informații despre localitate, articole scrise de redactori ai ziarelor, învățători, profesori, urmărind ca această carte să fie „o memorie a bibliotecii".

La finalul prezentărilor este invitat să ia cuvântul directorul Liceului Teoretic „Samuil Micu", domnul Vlad Covaci, care felicită managerul de proiect al acestui program, pe doamna Burian care „dovedește preocupare pentru viața culturală a orașului Sărmașu, organizând diverse activități cultural-artistice prin care implică atât elevii liceului din Sărmașu, cât și elevi de la școlile din localitățile din împrejurimi".

Pe tot parcursul programului, printre momentele de recitare și alocuțiunile invitaților, atmosfera a fost întreținută de cântărețul de folk, Traian Comșa din Sighișoara, care a cântat mai multe melodii din repertoriul Cenaclului „Flacăra", melodii proprii pe versurile lui Nicolae Băciuț, iar la final, pentru că se apropie Crăciunul, o colindă din repertoriul Irinei Loghin, și de asemenea, scenetele jucate, cu mult talent actoricesc, de câțiva elevi ai liceului „Samuil Micu" au adus multe zâmbete pe chipurile celor prezenți.

Surpriza a venit la final, când doamna Burian a invitat în scenă trupa „Reușim împreună", o trupă de dans formată din copii cu deficiențe neuropsihice care au dansat un dans medieval și grupul de la Ibănești care a închis programul zilei cu un cântec patriotic.

 

Lasă un comentariu