POETUL BUCUREȘTEAN GEORGE TEI, LA TÂRNĂVENI

Distribuie pe:

Marți, 5 decembrie 2017, ora 17, de „MOȘ NICOLAE", Primăria Municipiului Târnăveni, Casa de Cultură „Mihai Eminescu", Cenaclul literar-artistic „Elena din Ardeal", „Astra" - Despărțământul, Gheorghe Oprean, bine condus de inimosul profesor Ionel Covrig, au organizat o întâlnire cu poetul George Tei, dublă lansare de carte „REMEMBER" și „CULORILE SONETULUI" ale acestui prestigios autor. Amfitrionii întâlnirii au fost, nimeni alții decât poetul local Dumitru D. Silitră, cel care l-a primit și prezentat pe poet celor prezenți, cu brio, secondat de doamna Uța Sala, o foarte mare iubitoare de poezie, mare admiratoare și prietenă a poetului bucureștean. Invitații speciali la eveniment au fost: Aurel Hancu, președintele Cenaclului literar-artistic „Elena din Ardeal", membrii proeminenți ai cenaclului: Vanda Ani, Viorica Sutu, Claudia Vodă, Zoltan Demeter, Petru Lechințan, membru fondator al Ligii Scriitorilor din România, filiala Mureș, Ionel Covrig, președintele „Astra", Târnăveni.

În sala „FEMINA" complet renovată, modernizată și foarte atractivă, grație profesorilor Willy Halmen, directorul Casei de Cultură „Mihai Eminescu", și a profesorului referent Iuliu Moldovan, pictor de seamă, bine cunoscut în România. Au participat numeroși iubitori de poezie, literatură și artă, adorație a farmecului de frumos, sentimente, iubire și patriotism, curioși de a-l cunoaște în carne și oase pe „bătrânul moș", poetul George Tei, cel care a încântat prin prezența sa iubitorii „CARAVANEI CULTURALE" prezentă la Târnăveni în luna august a.c. Atunci, un grup de artiști, poeți, scriitori și cântăreți din toată țara, alăturați celor din Târnăveni, au înveselit asistența până noaptea târziu, membrii caravanei fiind profund impresionați de primirea făcută la Târnăveni, de cazarea și ospitalitatea doamnei Uța Sala la casa ei din comuna Băgaciu.

În deschiderea evenimentului, poetul Dumitru D. Silitră, în calitate de gazdă și moderator, a scos în evidență valoarea și notorietatea poetului George Tei, opera și acțiunile domniei sale în toată țara: București, Cluj, Brașov, Timișoara, Baia Mare s.a., iar de data aceasta la Târnăveni. Pe seama lansării celor 2 cărți, dar și în ceea ce privește contribuția autorului la cultura națională contemporană, au vorbit:

• Aurel Hancu, președintele Cenaclului literar „Elena din Ardeal". Acesta a făcut portretul autorului, începuturile activităților sale poetice, vocația și meritele poetului, comorile cuvântului sau, imaginea și modestia sa.

• Ionel Covrig, președintele ASTRA despărțământul „Gheorghe Oprean", a scos în evidență numeroasele acțiuni culturale desfășurate la Casa de Cultură din municipiu, Târnăveniul fiind printre primele orașe din județ ca număr de poeți și scriitori consacrați pe cap de locuitor, și care se bucură de activitatea foarte bogată a acestora, evenimentul de astăzi fiind foarte important, prin prezența poetului bucureștean George Tei, la Târnăveni. Un fel de punte de legătură între Târnăveni și București, onorant pentru locuitorii acestui municipiu.

• Zoltan Demeter a evidențiat spiritualitatea poetului, credința sa nestrămutată în Dumnezeu, dragostea autorului pentru oameni, literatură, poezie, onestitate, modestie și armonie.

• Petru Lechințan a subliniat impetuozitatea autorului fiind profund entuziasmat de cele două cărți „Remember" și „Culorile sonetului" (Felicitări doamnei ANDRA DUMINICĂ pentru coperțile excepționale realizate). Se vede că poetul, în opera sa, stăpânește cu mare virtuozitate tehnică sonetul, incantația acestuia fiind singulară, spre o epocă de restituire a valorilor lirice și simbolurilor universale ale existenței umane. Poeziile lui George Tei pot fi asemuite cu parfumul de tei, o simbioză între muzică și vers. Din poemele sale curge spre suflet gingășie, candoare, dragoste de viață, credință în Dumnezeu și în semenii lui, oamenii, iubirea, moartea, copilăria, timpul, frumusețea naturii și PATRIOTISMUL.

În cuvântul său, poetul a subliniat: „Eu sunt creat de Dumnezeu să ard mai mult sau mai puțin în fiecare", pentru ca apoi în cartea „Rătăcit în sentimente" pagina 190 să ne dea o „DECLARAȚIE PE PROPRIE RĂSPUNDERE" citez: „Nu vă voi spune cât sufăr, nici dacă am avut gânduri suicidale/ Tatăl Nostru care ești în Ceruri, sfințească-se Numele Tău, vie Împărăția Ta, facă-se Voia Ta…/ Nu mai știu câte nopți mi-a plâns sufletul pentru durerea nespusă de cei mulți/ …Pâinea noastră cea de toate zilele, dă-ne-o nouă astăzi…/ Da, am flămânzit mai mult decât alții, am suferit, am îmbătrânit, dar trupul meu nu s-a plecat…/ …Și-mi iartă Doamne greșalele, precum și eu le iert greșiților mei…/ Dumnezeu mă iubește!, a repetat gându-mi păcătos, necopt încă și a mers mai departe…/ Și nu mă duce nicicând în ispită și mă izbăvește de cel rău…". (am încheiat citatul) Și apoi: „Dragii mei, am sădit în fața blocului în care locuiesc un tei și un brad. Am scris zeci de cărți de poezie, multe dintre ele învăluite în misterul Lumii Divine. Am venit la Târnăveni cu inimă deschisă pentru prietenie și dragoste -bVĂ MULȚUMESC!"

George Tei?! Poet născut și nu făcut, ascunde în el o personalitate aparte, îndrăgostit de poezie, dându-i acesteia formă și duioșenie, iubit și adulat de către cititorii Târnăveniului. Pe parcursul acțiunii au recitat poezie din lirica autorului:

Aurel Hancu, Viorica Sutu, Vanda Ani, Claudia Vodă și Petru Lechințan. Cuplul vocal Vanda Ani - Claudia Vodă, în întâmpinarea Crăciunului, frumuseții evenimentului și elogierea poetului de excepție George Tei, a interpretat un grup de colinde, în final, la unison cu toți cei prezenți în sală.

Toți cei care au vorbit și au interpretat poezii din lirica autorului l-au felicitat cu multă căldură, dragoste și prietenie pe autor, urându-i multă sănătate, „LA MULȚI ANI!", „SĂRBĂTORI FERICITE!", și revenirea cât mai repede la Târnăveni. Evenimentul a fost de o rară intimitate, frumusețe și armonie, indiscutabil, datorită foarte bunei organizări a celor doi sufletiști, poetul Dumitru D. Silitră și prin excelență, doamna UȚA SALA, demonstrându-se tuturor, cu vârf și îndesat cum se poate face cu adevărat cultură la Târnăveni, în ciuda unor lingușitori, „ciocoflenderi" și tiriplici, izolați de propria neputință.

Acțiunea foarte reușită, s-a încheiat, prin colindul tuturor celor prezenți "Ce vedere minunată", în timp ce doamnele Uța Sala și Viorica Sutu au distribuit nuielele lui „MOȘ NICOLAE" pentru cei răi și neascultători!!!

Felicitări doamnei Uța Sala, domnilor Dumitru D. Silitră, George Tei - felicitări tuturor concitadinilor mei, târnăvenenilor, oameni de bine. Sărbători fericite și un An Nou fericit! Vă mulțumesc pentru că suntem împreună!

 

Lasă un comentariu