Românii au început să trăiască „tinerește", indiferent de vârstă!

Distribuie pe:

Potrivit unui studiu efectuat de Hunters, divizie a companiei de cercetare Unlock Market Research, citat de descopera.ro, românii își doresc să aibă mai mult timp liber în loc de mai mulți bani, 55% dintre ei fiind dispuși să accepte un loc de muncă mai prost plătit, dar care să le ofere mai multă libertate.

Cea mai puternică tendință, recunoscută de 65% dintre români, este dorința de a-și încetini ritmul alert al vieții și caută să facă doar lucrurile care le plac, inclusiv la muncă. Astfel, ei nu mai vor să lucreze peste program sau în weekend și simt că ziua este prea scurtă pentru ceea ce vor să facă. Ei caută din ce în ce mai mult liniștea din afara tehnologiei și autenticitatea în relațiile interumane.

„37% dintre români își limitează deja timpul petrecut pe internet sau pe telefonul mobil, închizându-le după-amiaza și în weekend-uri, iar 7 din 10 simt că îi afectează consumul de tehnologie. Motivul? Consideră că libertatea pe care o oferă tehnologia este una falsă, ce provoacă dependență și care îi face adesea să își irosească timpul.

În schimb, românii vor să se întâlnească mai des cu cei dragi, să se joace mai mult și să stea în natură - tendință confirmată de peste 61% dintre subiecți. 3 din 10 români fac voluntariat în mod activ pentru cauze sociale sau de mediu, fără să fie constrânși. Mulți dintre ei sunt tineri și copii și aleg voluntariatul pentru acțiuni de reciclare și protejare a naturii.

La nivel general, 43% dintre români recunosc trendul de a avea un mediu mai curat, iar unii spun că se simt vinovați dacă nu fac nimic pentru asta. În plus, 6 din 10 români recunosc dorința de a se strânge în jurul unui scop comun pentru a avea un impact real în lume. Pe Facebook sau în stradă, oamenii au învățat să se formeze natural ca grup, să aibă încredere unii în ceilalți și să colaboreze mai mult, cu crezul că astfel își pot schimba viața în bine. Românii și-au dat seama că și cei din jur sunt gata să se implice pentru o cauză.

41% dintre români consideră că România a început să conteze pe harta lumii și nu le mai este rușine să recunoască faptul că sunt români, considerând că identitatea națională a câștigat reputație și a devenit motiv de mândrie. Ei au început să sprijine tot ce reprezintă valoare locală și cumpără produse românești doar din acest motiv.

Pe de altă parte, românii nu mai trăiesc după standarde tradiționale, ci așa cum își doresc ei. Astfel, se căsătoresc mai greu, se decid mai târziu să aibă copii și aleg să lucreze în forme care îi fac să se simtă liberi. O puternică tendință, validată de 66% dintre români, este că oamenii au început să trăiască tinerește indiferent de vârstă sau de situația socială.

Astfel, tot mai mulți vârstnici își prelungesc viața activă, angajându-se chiar și la 70 de ani, intră pe internet și au conturi de facebook, fac sport și pleacă în vacanțe. Referitor la relațiile între sexe, rolurile femeilor și ale bărbaților se redefinesc, tendință confirmată de 56% dintre români. În prezent, ei au devenit parteneri ce pot să facă în egală măsură anumite activități care înainte păreau destinate doar femeilor. De exemplu, bărbații își iau concediu de paternitate, în timp ce femeile sunt capul familiei, muncind și aducând bani în familie.

Pe plan personal, 6 din 10 români spun că văd în jur tot mai mulți oameni care investesc în autoîmbunătățire. Ei au început să nu mai ezite să urmeze o facultate la 40 de ani, să învețe japoneză din proprie inițiativă, să învețe să danseze sau să gătească.

Această tendință se explică prin faptul că a crescut competitivitatea pentru a păstra un rol în societate și a rămâne importanți pentru cei din jur", se arată în studiu. 

Lasă un comentariu