Credința, Legământul și...Biserica

Distribuie pe:

„Credința este căruța puterii evanghelice, viața apostolică, dreptatea lui Avraam; din credință începe și la ea se termină toată dreptatea și din ea va fi viu dreptul". (Romani I, 17). „Cel ce o nesocotește va cădea din bunăvoința dumnezeiască. Căci fără de credință nu este cu putință a plăcea lui Dumnezeu" (Evrei XI, 7). „Credința eliberează pururea neamul nostru de tot felul de rătăciri și ne întemeiază pe noi în adevăr și în noi adevărul, din care nimeni nu ne va clinti, chiar dacă ne-ar socoti nebuni, pe noi cei ce prin credința cea adevărată ieșim prin extazul mai presus de înțelegere și mărturisim acest adevăr cu fapta și cu cuvântul, nelăsându-ne purtați de orice vânt al învățăturii (Efeseni IV, 14), ci stăruind în cunoștința cea unită a neadevărului creștinilor și propovăduind vederea cea mai simplă, mai dumnezeiască și cu adevărat neînșelătoare". (Filocalia vol. VII, pag. 318).

Grigore Palama (1296 - 1359), scriitor bisericesc, preot, călugăr din Muntele Athos, arhiepiscop de Tesalonic. A fost canonizat după 9 ani de la moartea sa (1368). A rămas în istorie ca unul din cei mai mari teologi din Biserica Ortodoxă.

***

„De veți călca legământul Domnului Dumnezeului vostru, pe care l-a încheiat El cu voi și vă veți duce la alți Dumnezei și să vă închinați Lor, se va aprinde mânia asupra voastră și veți pieri curând din țara aceasta bogată pe care v-a dat-o Domnul". (Iosua cap. 23).

IOSUA NAVI sau ISUS NAVIN, personaj biblic care a fost urmașul lui Moise în conducerea poporului evreu. El este pomenit în Cartea Exodului, în Numeri, în Deuteronom și mai ales în cartea lui Iosua din Biblie. El s-a născut în Egipt, în tribul lui Efraim și a trăit în jurul anului 1200 î.Hr. În perioada cuceririi Canaanului a ocupat poziția de comandant militar.

***

„Într-o duminică friguroasă, scriitorul italian Alessandro Manzoni, pregătindu-se să meargă la biserică, familia voia să-l împiedice. El le-a răspuns: «Dacă cineva dintre voi ar fi câștigat 100.000 de lire și astăzi ar fi ultima zi pentru ridicarea lor, nu ați alerga acolo, oricum ar fi timpul? așa și eu, alerg la biserică, deși nu este aur în lume cu care ai putea plăti prețul sfintei liturghii».

Alessandro Manzoni (1785-1873), unul din cei mai mari poeți și scriitori italieni, senator. A scris romane, dramaturgie, fiind un teoretician al romantismului italian. Este autorul recenziei „Scrisoare asupra romantismului". Cea mai cunoscută operă a sa este romanul Promessi Sposi, apărut în 1827.

P.S. Iar Pavel a zis: „Ioan a botezat cu botezul pocăinței, spunând poporului să creadă în Cel ce va veni după el, adică în Iisus Hristos. Și auzind ei, s-au botezat în numele lui Iisus Hristos" (Fapte 19, 4-50).

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

Lasă un comentariu