Surse: CE ASCUNDE TROCUL PSD - UDMR CARE A OMORÂT DEMOCRAȚIA?

Distribuie pe:

Coaliția PSD - ALDE a modificat pe fugă Regulamentul Camerei Deputaților, astfel încât a pus de două ori pumnul în gura Opoziției. Totul pentru voturile UDMR, fără de care riscă să piardă majoritatea în primăvară. Surse politice au declarat pentru „Adevărul" că PSD a căzut de acord ca maghiarii să primească mai multe drepturi în domeniul educației, iar UDMR va fi loială social-democraților și la anul. Legile Justiției au fost doar un hop de moment.

În ședința de ieri a Camerei Deputaților, PSD nu doar că a tăiat microfonul parlamentarilor critici cu Puterea, ci a tăiat total unele drepturi - și așa fragile - ale Opoziției. PNL, USR și PMP nu vor mai putea susține în plen amendamentele respinse în Comisii, deci dezbaterea parlamentară va pierde din substanță. A doua măsură luată de PSD: Opoziția va putea să numească președinți de Comisii parlamentare doar senatori și deputați care sunt pe placul Puterii.

Aceste două prevederi vin pe fondul unei negocieri pe sub masă între PSD și UDMR. Aparent, la mijloc ar fi legile Justiției. Surse politice au declarat pentru „Adevărul" că trocul dintre Liviu Dragnea și Kelemen Hunor este cu bătaie mai lungă: actuala Putere vrea să-și conserve majoritatea pentru anul viitor, iar voturile UDMR sunt vitale. Așa că PSD a promis drepturi mai multe pentru maghiari în zona educației.

Iată, cronologic, cum s-au șantajat PSD și UDMR în ultima săptămână până să ajungă la o înțelegere.

Pasul 1. Deputatul PSD Florin Iordache a depus săptămâna trecută un proiect de modificare a Regulamentului Camerei Deputaților, prin care amendamentele la o lege respinse într-o Comisie de specialitate se resping automat și în plen. Ideea lui Iordache a apărut în contextul în care Opoziția a blocat votul final la prima lege a Justiției, obligând Puterea să voteze 400 de amendamente bucată cu bucată.

Pasul 2. Proiectul inițiat de Iordache a mers în Comisia pentru Regulament, unde a primit aviz negativ, după ce deputatul UDMR Marton Arpad a votat, suprinzător, împotrivă. Surse politice au declarat pentru „Adevărul" că maghiarii le-au cerut social-democraților să susțină proiectul de lege pentru înființarea Liceului teologic de la Târgu-Mureș, desființat în vară prin decizie judecătorească. Pentru că este un subiect sensibil, PSD a refuzat în primă fază, iar atunci Marton Arpad s-a opus proiectului inițiat de Iordache.

Pasul 3. PSD avea nevoie stringentă să adopte proiectul lui Iordache, pentru că Opoziția a depus sute de amendamente la celelalte două legi ale Justiției din pachetul de trei, dar și la legea bugetului pe 2018. PSD și-a propus să treacă aceste proiecte până la Crăicun, așa că trebuia să respingă la pachet sutele de amendamente depuse de Opoziție. Fără UDMR, majoritatea este pe muchie de cuțit, așa cum s-a văzut la prima lege a Justiției, trecută la o diferență de doar câteva voturi. Astfel, PSD n-a riscat să voteze proiectul lui Iordache fără ajutorul UDMR și a negociat din nou cu maghiarii.

Potrivit unor surse politice, Dragnea n-a vrut să susțină înființarea Liceului teologic din Târgu-Mureș - proiect de lege care s-a aflat în dezbaterea Camerei Deputaților - pentru că Opoziția și presa ar fi taxat trocul la vedere. Sursele citate susțin că Dragnea a venit cu o altă concesie: le-a promis liderilor maghiari drepturi mai multe în educație, dar printr-o lege votată în primăvară. UDMR a acceptat, iar Dragnea a scăpat de emoții că ar putea pierde majoritatea în Parlament peste iarnă.

Pasul 4. Marți seară (12 decembrie), Eugen Nicolicea, președintele Comisiei de Regulament din Camera Deputaților, a convocat o ședință intempestivă pentru miercuri dimineață, înainte de votul din plen pentru legile Justiției. Nicolicea a scos de la naftalină un proiect mai vechi, inițiat de colegul său de partid Ioan Munteanu, care prevedea că Opoziția nu mai poate numi ce oameni dorește în fruntea Comisiilor parlamentare care îi revin în urma negocierilor cu Puterea. La acest proiect a agățat, deși nu avea nicio legătură, și ideea lui Iordache, ca amendamentele respinse în Comisii, respinse să fie și în plen. Iar Marton Arpad a votat de această dată „pentru", deși cu două zile în urmă, la proiectul identic inițiat de Florin Iordache, votase împotrivă. Între timp, partidul i-a dictat altceva.

Pasul 5. Miercuri la amiază, proiectul votat în Comisia condusă de Nicolicea era pe ordinea de zi a plenului, votat de majoritatea PSD-ALDE-UDMR, iar peste o oră intra deja în vigoare, publicat în Monitorul Oficial, instituție aflată în subordinea Guvernului PSD. Deci PSD era liber să respingă la pachet amendamentele depuse de Opoziție la legile Justiției, adoptate, în final, miercuri seară de către deputați.

Pasul 6. În concluzie, odată cu modificarea pe repede-nainte a Regulamentului Camerei Deputaților, Opoziția a pierdut dreptul de a dezbate în plen amendamentele respinse într-o Comisie și, totodată, va sta la mâna Puterii când va numi un președinte de Comisie parlamentară, drept care îi revine în urma ponderii din legislativ.

Lasă un comentariu