Pământul, Creațiunea și Filosoful

Distribuie pe:

„Fără Dumnezeu totul ar fi cenușă, totul ar fi absurd. Șansa noastră este să descoperim sacrul. Revoluție a făcut Dumnezeu creând lumea, s-a revoltat împotriva haosului, împotriva neființei; în locul nimicului a creat ființa, în locul neantului a creat eternitatea".

„Lumea fără Dumnezeu are nevoie de religie. O dovedesc mulțimea de religii din trecut, dar și cele care apar ca ciupercile, în epoca botezată obraznic «post creștină»".

Mircea Eliade (1907-1986), istoric al religiilor, scriitor de ficțiune, filosof și profesor român la Universitatea din Chicago. Filosof și istoric al religiilor, titular al catedrei de istoria religiilor Sewel L. Avery din 1962, naturalizat cetățean american din 1966, onorat cu titlul de Distinguished Service Professor, vorbind fluent 5 limbi străine (româna, franceza, germana, italiana și engleza) și cunoscând destul de bine, alte 3 limbi (ebraica, persana, sanscrita). Moare în capitala Statelor Unite în anul 1986.

Eugen Ionesco, marele dramaturg mărturisea: „Eliade era de o discreție fabuloasă; n-am știut niciodată dacă este un credincios sau nu; Dar a adus lui Dumnezeu servicii incalculabile. A creat credincioși și, prin aceasta, a schimbat spiritual o mare parte a lumii".

***

„MAICA ALEXANDRA avea într-un colț al chiliei sale frumoase icoane din aur și argint, datând din secolul al X-lea, între care se afla și una transmisă în familie de la țarul Nicolae I al Rusiei despre care se spune că ar conține o așchie din Crucea lui Hristos. Pe o noptieră, lângă patul ei se afla o mică cutiuță din aur, averea cea mai prețioasă a prințesei de altădată. Cutiuța conținea o fărâmă de pământ românesc, apucat în grabă în timpul evadării din comunismul de tip sovietic, după cel de-al Doilea Război Mondial. A lăsat prin testament ca acest pământ românesc să fie îngropat cu ea". Maica Alexandra (Principesa Ileana a României) - Sfinții Îngeri, pag. 15.

MAICA ALEXANDRA (Principesa Ileana a României) (1909-1991) fiica cea mai mică a Regelui Ferdinand și a reginei Maria.

A fost crescută în credința ortodoxă potrivit constituției României, într-un climat spiritual elevat. A studiat la Colegiul din Heathfield-Ascot din Marea Britanie și a fost președinta Asociației Creștine a Femeilor din România. În 1931 s-a căsătorit cu Anton de Hasburg Toscana, tânărul arhiduce al Austriei, iar după moartea acestuia s-a căsătorit cu doctorul Ștefan Isărescu. În testament a lăsat să fie înmormântată ca o simplă monahie împreună cu cutiuța, în care păstra pâmânt românesc.

***

„Dumnezeul cel Veșnic, Necuprins, Atotștiutor a trecut pe dinaintea mea. Nu L-am văzut în față, dar reflexul Lui cuprinzându-mi sufletul m-a aruncat în înmărmurirea admirațiunii. Am urmărit ici și colea urmele sale în lucrurile creațiunii."

Radio- „Întregirea" – 2011

P.S. „Doamne, miluiește-ne ca întru Tine am nădăjduit, fii ajutorul nostru în fiecare dimineață și izbăvirea noastră în vremuri de strâmtorare!" (Isaia 33, 2).

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

Lasă un comentariu